De 10 belangrijkste vaarregels - Nuvaarbewijs
De 10 belangrijkste vaarregels

Er zijn allerlei vaarregels van toepassing als je jezelf met een vaartuig op het water begeeft. Deze regels komen aan bod tijdens onze vaarbewijs cursus. Maar er zijn een aantal vaarregels die van groter belang zijn dan anderen. Daarom vertellen we je in deze blog meer over de 10 belangrijkste vaarregels. Van voorrang op het water tot aan je bootverlichting, het komt allemaal aan bod. Deze regels zijn essentieel voor het behalen van vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2.

1 | Grote schepen krijgen voorrang

De beroepsvaart krijgt voorrang op het water van de pleziervaart. Dit is zeker het geval bij schepen die langer zijn dan 20 meter. Dergelijke grote schepen kunnen minder manoeuvres maken. Bovendien kost het meer tijd om deze grote schepen stil te leggen. Geef dit soort schepen daarom altijd voorrang, ga niet in hun buurt varen en vermijd de dode hoek.

2 | Stuurboord varen

In de auto rij je aan de rechterkant van de weg. Dezelfde regel geldt op het water. Hier moet je altijd rechts aanhouden. Op het water hebben we een andere benaming voor rechts: stuurboord. Meer weten over stuurboord en bakboord? Lees dan ons blog.

3 | Boot verlichting

Je dient je bootverlichting of navigatieverlichting op de boot aan te zetten bij slecht zicht en tussen zonsondergang en zonsopgang. Er is sprake van slecht zicht als je minder dan 1.000 meter vooruit kunt kijken. Net als in de auto zet je op de boot verlichting aan zodat je beter zichtbaar bent voor je medeweggebruikers. Op een schip heb je twee boordlichten voor (rood en groen) en een heklicht achter (wit). Motorschepen hebben ook nog een toplicht (wit). We vertellen je alles wat je moet weten over bootverlichting tijdens onze videocursus vaarbewijs 1.

4 | Let op je snelheid

Vaarbewijs 1 is verplicht voor voertuigen die harder dan 20 km/h kunnen varen. Maar dat betekent niet dat je overal deze snelheden mag behalen, net zoals je met je auto niet zomaar even 200 km/h mag rijden omdat het kan. Op diverse provinciale vaarwegen mag je 9 of 12 km/h varen. Let daarom goed op de snelheidsborden.

5 | Stuurboordwal gaat voor

Het is mogelijk dat je gaat varen op natuurlijke vaarwegen zoals rivieren en kanalen of op gemarkeerde vaarwegen zoals een vaargeul. Op deze wateren gaat het schip dat strak stuurboordwal aanhoudt voor.

6 | Voorrang zeilschepen

Zeilschepen hebben voorrang op zowel de gemotoriseerde recreatievaart als de door spierkracht aangedreven vaartuigen (roeiboten en kano’s bijvoorbeeld). Bij zeilschepen onderling heeft bakboord zeil voorrang op stuurboord zeil. Daarnaast wijkt loef voor lij. Als beide zeilschepen het zeil over dezelfde boeg hebben en ze elkaar moeten kruisen, dan krijgt het schip voorrang dat aan de loefzijde ten opzichte van het andere schip ligt. Zowel tijdens een videocursus als een dagcursus vaarbewijs 1 komt dit aan bod.

7 | Goed navigeren

Heb je het wel eens: je rijdt in de stad achter een automobilist die overduidelijk niet weet waar hij of zij naartoe moet. Dit is frustrerend, toch? Hetzelfde geldt voor schippers die niet naar behoren navigeren. Bovendien is dit gevaarlijk. Daarom is dit een belangrijke vaardigheid om over te beschikken, zodat je optimaal kunt varen. Navigatie is een onderdeel van onze videocursus vaarbewijs 2.

8 | Vaar niet met alcohol op

Het is eigenlijk een gedragsregel, maar het komt het varen niet ten goede: alcohol. In de ScheepVaart Verkeerswet (SVW) staat opgenomen dat het alcoholpromillage maximaal 0.5 promille mag zijn voor schipper en stuurman. Bij meer dan 1.8 promille of herhaling kan je vaarbewijs ingevorderd worden.

9 | Goed zeemanschap

Het is altijd belangrijk om te benoemen: goed zeemanschap. Je moet te allen tijde proberen om een aanvaring te voorkomen, zelfs als je ergens voorrang moet ontvangen maar dit niet krijgt. Onder alle omstandigheden moet je jouw goed zeemanschap etaleren.

10 | Ligplaatsen en wachtplaatsen

Zoek je een ligplaats, dan is het belangrijk om borden in de gaten te houden. Hierop staat aangegeven op welke locaties het is toegestaan om een ligplaats in te nemen. Daarnaast is het bij wachtplaatsen voor bruggen van belang dat je enkel hier wacht op de eerstvolgende brug die geopend moet worden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs