Het verschil tussen een schip en boot: wij leggen het je uit! - NuVaarbewijs
Het verschil tussen een schip en boot: wij leggen het voor eens en altijd uit
13 juli 2021 

Het verschil tussen een schip en boot: wij leggen het voor eens en altijd uit

Is er een verschil tussen schip of boot? Deze twee termen worden geregeld door elkaar gebruikt. Hierdoor ben je geneigd te denken dat boot en schip in feite synoniemen van elkaar zijn. Dat is niet helemaal waar. Alhoewel de scheidingslijn tussen deze twee termen de laatste jaren vager is geworden, zijn er wel degelijk verschillen tussen een boot of schip. Hieronder leggen we het verschil tussen deze twee termen voor eens en altijd uit.

De definities van schip en boot

Om de verschillen tussen schip of boot beter aan te kunnen duiden, is het belangrijk om de betekenissen van deze twee termen onder de loep te nemen. Daarom gaan we hieronder dieper in op de definities van zowel schip als boot.

Wat betekent schip?

Schip wordt vaak gebruikt als een algemene term voor een vaartuig. Hierbij gaat het om een vaartuig dat relatief groot van formaat is. Van oudsher wordt alles van een redelijke omvang dat ook onder slechte omstandigheden op groot open water kan verblijven als een schip gezien. Door de jaren heen is de definitie van het woord schip uitgebreid. Zo zijn er genoeg mensen die ook kleinere vaartuigen een schip noemen.

Wat betekent boot?

Boot is tevens een term die vaak gebruikt wordt als synoniem voor een vaartuig. Over het algemeen wordt boot gebruikt om een klein open vaartuig mee aan te duiden. Maar ook deze term heeft in de loop der jaren een transformatie ondergaan. Zo zijn er diverse soorten boten die niet als klein getypeerd kunnen worden, bijvoorbeeld een duikboot of een sleepboot. Ook zijn er genoeg soorten boten die niet als open bestempeld kunnen worden.

Schip of boot: wat zijn de verschillen?

Gelet op de definities zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee termen. Over het algemeen gebruik je de term schip als je een vaartuig van een groter formaat bedoelt. Daarentegen gebruik je het woord boot als je een vaartuig van een wat kleiner formaat wilt aanduiden. Een goed ezelsbruggetje om het verschil tussen deze twee termen te onthouden is dat een boot altijd op een schip past, maar een schip niet op een boot. Veel mensen zal het weinig uitmaken of je boot of schip gebruikt. Door wel het verschil tussen schip of boot te kennen, laat je zien dat je geen landrot bent maar een echte schipper. Daarnaast voorkom je dat je per ongeluk mensen uit de binnenvaart beledigt. Zij ervaren het woord boot als neerbuigend wanneer er sprake is van een schip.

Zijn er officiële regels voor het gebruik van boot of schip?

Je hebt kunnen lezen dat we schip gebruiken als we spreken over vaartuigen van een groter formaat, terwijl we de term boot gebruiken als we het hebben over een vaartuig van een wat geringer formaat. Wat de één groot vindt, vindt de ander juist klein. Zijn er maten vastgesteld om het verschil tussen de twee woorden aan te duiden? Volgens sommige bronnen is er sprake van een schip wanneer een vaartuig een minimale lengte heeft van 2.5 meter. Tegelijkertijd is een drijvend object een boot tot en met een lengte van 24 meter. De meningen zijn hierover verdeeld, dus van officiële regels is er geen sprake.

De geschiedenis van ‘boot of schip'

De exacte herkomst van zowel schip als boot is onduidelijk. Er zijn kenners die stellen dat boot op het Engelse woord ‘bottom' is gebaseerd, maar in de geschiedenisboeken is hier niets over terug te vinden. Boot wordt als term sinds de 16e eeuw in Nederland gebruikt, waarmee een specifiek type vaarschip uit die tijd werd bedoeld. Over de geschiedenis van het woord schip weten we nog minder. Wel weten we dat mensen tijdens de 19e eeuw deze termen door elkaar zijn gaan gebruiken. Dit is te danken aan de stoomboot. Eerst konden alleen kleine boten door stoom aangedreven worden, maar later werden deze boten steeds groter. Hierdoor waren er plotseling grote schepen die ook als boot aangeduid werden.

Vaarbewijs halen? Je doet het bij Nuvaarbewijs.nl

Er is geen gemakkelijkere manier om zowel vaarbewijs 1 als vaarbewijs 2 te behalen dan via Nuvaarbewijs.nl. Wij stomen je optimaal klaar voor je examen. Naast schip of boot leren we je alle belangrijke termen die je moet weten. Onze videocursussen maken het leren van begrippen eenvoudiger dan ooit. Naast een videocursus voor zowel vaarbewijs 1 als vaarbewijs 2 is het ook mogelijk om te kiezen voor een combi cursus. Daarnaast is een klassikale dagcursus een optie. Een vaarbewijs halen is nog nooit zo simpel geweest. Wil jij ook perfect voorbereid zijn op je vaarbewijs examen? Bekijk op onze site wat er mogelijk is.

Over de schrijver
Wij van Nuvaarbewijs.nl zijn er om je te helpen aan je vaarbewijs. Dat doen we door middel van een klassikale cursus of een videocursus. Deze opleidingen geven wij voor vaarbewijs 1 & 2, en zitten boordevol handige tips om de stof makkelijk te onthouden voor je examen. Daarnaast krijg je bij al onze cursussen onbeperkt hulp in onze ledenomgeving.
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs