De basisbeginselen van Springtij en Doodtij
Wanneer je leert voor een vaarbewijs kom je enorm veel begrippen tegen. Springrij is één van die begrippen. Dit is namelijk één van de belangrijkste begrippen die je leert als je jouw vaarbewijs 2 gaat halen. Om je alvast voor te bereiden, leggen we de beginselen over Springrij uit in deze blog. Benieuwd naar meer? Lees dan snel verder.
De betekenis van springtij
Ben je van plan om op grote wateren te varen? Dan zul je moeten gaan voor Vaarbewijs 2. Je bent dan bevoegd om te varen op grote wateren, zoals het IJsselmeer of de Waddenzee. Een begrip waar je dan niet onderuit kunt is Springtij.
Hoogwater en laagwater
Allereerst zijn de basisbegrippen van toepassing. Om springtij te begrijpen, heb je eerst kennis nodig over eb en vloed. Eb is een fase van het getij waarbij het zeewater daalt. Het tegenovergestelde hiervan is vloed. In deze fase zal het zeewater rijzen dan wel opkomen. De oorzaak van dit fenomeen is en combinatie tussen de zwaartekracht en de werking van zowel de maan én zon.
De aarde draait in 24 uur om haar as en de maan in 29 dagen om de aarde. Toch blijven deze planeten bij elkaar, omdat ze elkaar aantrekken. Dit wordt ook wel zwaartekracht genoemd. De kracht van de maan trekt aan de aarde en dus ook aan het water. Hierdoor verschuift het water naar de kant waar de maan staat. Aan die kant van de maan is dan meer water, ook wel hoogwater genoemd. Het water aan de kant van de maan is hoog door die aantrekkingskracht.
Echter, de andere kant van de aarde heeft op hetzelfde moment ook hoogwater. Dit komt omdat zowel de aarde als de maan draaien. Er wordt om dit duidelijk te maken vaak de metafoor met de emmer gebruikt. Als je heel hard gaat draaien met een emmer vol water, stroomt het water er niet uit. De tijden waarop eb en vloed plaatsvinden verschilt. Ze beginnen niet precies om 12 uur. Dit komt omdat de aarde steeds een stukje verder moet draaien om de maan bij te kunnen houden. De tijd tussen eb en vloed is daarom 12 uur en 24 minuten.
Springtij
Nu we hebben uitgelegd wat de begrippen eb en vloed zijn, is het tijd om een stap verder te gaan. Want waarom is de ene keer het hoogwater hoger dan de andere keer? Niet alleen de maan heeft invloed op de hoogte van het water. De zon heeft dat ook. Het water wordt daarom niet alleen door de maan aangetrokken, maar ook door de zon. De zon staat echter veel verder weg en is daardoor minder krachtig. Daarentegen is de zon veel zwaarder dan de maan. Hierdoor blijft het effect ongeveer gelijk aan dat van de maan.
De maan draait om de aarde en de aarde draait zelf rond. Daarbij draait de aarde ook nog om de zon. Eens in de week komt het dan voor dat de maan, aarde en zon op één lijn staan. Hierdoor versterken de krachten van alle elementen. Het hoogwater is dan extra hoog. Dit heet springtij. Staan de zon en de maan haaks op elkaar? Dan is dit verschil een stuk kleiner en heet dit doodtij.
Wanneer is het springtij?
We weten inmiddels wat Springtij is. Maar hoe vaak komt het voor? Springtij komt twee keer per maand voor als de zon en de maan op één lijn staan. De regel is dat springtij optreedt bij nieuwe maan en bij volle maan. De aantrekkingskracht is dan namelijk het grootst. Dit is twee keer per maand. Doodtij is evenals springtij twee keer per maand. Dit is tijdens het eerste kwartier en het laatste kwartier van de maan.
Meer weten over springtij en doodtij?
In deze blog hebben we de basisbeginselen uitgelegd over springtij. Er komt uiteraard veel meer bij een vaarbewijs kijken. Wanneer je voor je Vaarbewijs 2 gaat, kan onze videocursus zeker een uitkomst bieden. Wil jij jouw vaarbewijs halen en dat geheel eenvoudig online? Meld je dan nu aan voor de Vaarbewijs 2 videocursus.