De beste apps voor op het water - Nuvaarbewijs
De beste vaar apps van dit moment
05 september 2023 

De beste vaar apps van dit moment

Voor bijna iedere activiteit is er wel een bijpassende app, dus het zal je niet verbazen dat je inmiddels ook een vaar app op je smartphone kunt installeren. Er zijn verschillende soorten vaar apps, van apps die je helpen bij het navigeren tot aan apps waarmee je jouw knoopvaardigheid kunt trainen. In deze blog vertellen we je meer over de voordelen van een vaar app, welke vaar apps er zijn en welke vaar app op dit moment het meest populair is.

Waarom is een vaar app handig tijdens het varen?

Je kunt diverse vaar apps downloaden en gebruiken op je smartphone. Deze apps kunnen uiteenlopende functies hebben, waardoor ze je allemaal op hun eigen manier bijstaan tijdens het varen. Zo kun je apps downloaden die je helpen met navigeren, maar er zijn ook apps die je vertellen wat je kunt verwachten van het weer op het water. Er zijn zelfs vaarregel apps, mocht je een opfriscursus nodig hebben dan wel even willen opzoeken wat een specifieke vaarregel ook alweer was. Er zijn tegenwoordig zelfs knoopvaardigheidsapps.

Dankzij je telefoon heb je deze handige apps altijd bij de hand, dus ook als je gaat varen. Dit soort hulpmiddelen zijn geen overbodige luxe. Zo kunnen navigatie apps je helpen om niet te verdwalen op het water. De weer apps voorkomen dat je het water op gaat tijdens te slecht weer. Deze applicaties bieden ook prognoses over de wind, de golven en de getijden. Hierdoor zijn dit soort apps ook handig voor bijvoorbeeld zeilers. In de praktijk is een vaar app dus een handig hulpmiddel.

Welke vaar apps zijn er?

Er zijn verschillende soorten apps die je tijdens het varen bij kunnen staan. Navigatie apps zijn hier een goed voorbeeld van. Zoals de naam al aangeeft, zijn dit apps die je helpen bij het navigeren op het water. Zo kun je de Waterkaarten app van de ANWB downloaden als Android of iOS gebruiker. Zo heb je altijd gegevens over vaarwegen, bruggen, sluizen en meer bij de hand. Een andere aanrader is de Marine Imray Kaarten app. Met behulp van deze zeekaarten kun je jouw eigen vaarroute plannen en aanpassen. Er is zelfs een deelfunctie, zodat je jouw route uit kunt wisselen met anderen.

Wil je meer weten over de weersomstandigheden op het water, dan zijn apps zoals WindFinder en Windguru aanraders. Deze apps vertellen je meer over de huidige omstandigheden op het water, maar ze doen ook prognoses met betrekking tot het weer, de wind, de snelheid van de wind, de golven, de temperatuur en de getijden. Voor het oefenen van de knoopvaardigheid zijn er twee handige vaar apps beschikbaar: Knots 3D (betaald) en Knots Guide Free (onbetaald). Een goede vaarregel app is Marine Rules & Signals. Dit is wel een vaar app waar je (eenmalig) voor moet betalen.

Welke vaar app is het meest populair?

Onder pleziervaarders zijn de Waterkaarten app van de ANWB en de Watersport app populair. Deze apps zijn ideaal voor het plannen van routes, waarbij bij de Watersport app de nadruk ligt op de Friese wateren. De KNRM Helpt app is een andere vaar app die veel pleziervaarders op hun smartphone zullen hebben staan. Zo kun je altijd snel de hulp inschakelen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Varen maar nog geen vaarbewijs?

Bij Nuvaarbewijs streven we ernaar om iedereen de mogelijkheid te bieden om veilig en verantwoord te kunnen genieten van het varen. Als je nog geen vaarbewijs hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Met onze online cursus kun je op een flexibele en toegankelijke manier de benodigde kennis opdoen en je vaarbewijs behalen. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog aan één van onze cursussen en ontdek de wereld van varen met Nuvaarbewijs!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs