Help! Ik heb Brand aan Boord - Wat nu? | Vaarbewijs Kennisbank

Brand aan boord

De F-brand

Er zijn verschillende soorten branden. Aan boord kun je te maken krijgen met brand A.B.C maar ook met een F-brand. Een oliebrand is geen vetbrand.

Blussers

Wanneer er een brand ontstaat dien je wel te weten hoe je deze moet gaan blussen. De poederblusser is meestal geschikt voor de branden A,B en C branden. De schuimblusser is geschikt voor A en B branden.
A branden zijn branden van vaste stoffen vaak zijn deze organisch. B branden zijn branden van vloeibare of vloeibaar wordende stoffen. Tijdens het vaarbewijs examen kom je ook vragen tegen over de F-branden. F-branden zijn vetbranden. Een olie of benzinebrand vallen onder de B branden, Brandend frituurvet valt onder de categorie F-brand.

Wanneer frituurvet te het wordt kan er een zelfontbranding plaats vinden, dit kan spontaan gebeuren. Deze brand mag je dus nooit met een gewone poeder of schuimblusser proberen te blussen. Wanneer je dit toch met een poeder of schuimblusser doet maak je de situatie alleen maar erger, dit is ook wanneer je het met water gaat blussen. De beste en veiligste manier is op de brand zuurstof vrij te maken, dat betekend, deksel op de pan of schuiven en/of blusdeken gebruiken. Laat de blusdeken minimaal twee uur op de pan liggen.

Blusdekens

Een blusdeken wordt toegepast voor het afdekken van brandbare voorwerpen en voor het blussen van in brand geraakte personen. Via de deken sluit je de zuurstof af van de brand en dooft het vuur.