Wat is kardinale betonning?

Kardinale betonning, ook wel bekend als kardinale markering, heeft als doel om obstakels aan te geven. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld plekken die minder diep zijn, maar ook rotsen in het water kunnen op deze manier aangegeven worden. Zo weet je wat de veilige passeerzijde is. Meestal worden boeien, bakens en tonnen ingezet als markeringen om deze gevaren mee aan te geven. Als je vaarbewijs 2 wilt behalen, is het belangrijk dat je weet wat kardinale betonning precies inhoudt. Bovendien is het essentieel dat je weet wat deze betonning betekent als je het aantreft tijdens het varen. Dat vergroot de veiligheid op het water. In deze blog vertellen we je er meer over.

Kardinale betonning in een notendop

Kardinale betonning is dus een markering in het water die als doel heeft om obstakels aan te geven. Een kardinale markering toont je tevens wat de correcte passeerzijde is. Hiervoor wordt vaak een kardinale boei ingezet, maar ook bakens en tonnen zijn opties. Dit kan ingezet worden om aan te geven waar het water ondiep is, maar deze markeringen kunnen bijvoorbeeld ook aangeven als er wrakken in het water aanwezig zijn. Naast optische tekens zijn er een hoop markeringen die je dient te herkennen op het water. Tijdens onze videocursussen stomen wij je klaar voor je vaarbewijs examen en weet je alles wat je moet weten over dit soort markeringen.

SIGNI kardinale betonning

In deze blog bespreken we de SIGNI betonning. Daarnaast is er de IALA betonning. IALA is op internationale wateren van toepassing, terwijl SIGNI binnen Europa voor binnenwateren geldt. Daarom ligt de focus in deze blog op de SIGNI betonning. Kardinale betonning maakt gebruik van de hoofdwindrichtingen van het kompas. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar de kleurcombinaties voor staan. Daar vertellen we je verderop in deze blog meer over.

Welke soorten kardinale betonning zijn er?

Er zijn vier soorten kardinale betonning, elk gebaseerd op één van de hoofdwindrichtingen van een kompas. Elke kardinaal heeft zijn eigen topteken. Ten eerste is er de noordkardinaal. De kegels op de boei wijzen hierbij allebei met de punt naar boven. Deze kardinaal zul je aan de noordkant moeten passeren. Bij de oostkardinaal wijst de bovenste kegel met de punt naar boven en de onderste kegel met de punt naar beneden. Ezelsbruggetje: bij de Oostkardinaal kun je een O om de kegels tekenen. De zuidkardinaal is voorzien van een topteken dat bestaat uit twee kegels die beiden met de punt naar beneden wijzen. Dit is het tegenovergestelde van de noordkardinaal. Tot slot is er de westkardinaal. De bovenste kegel wijst met de punt naar beneden terwijl de onderste kegel met de punt naar boven wijst. De kegels wijzen dus met de punten naar elkaar toe. De westkardinaal is het tegenovergestelde van de oostkardinaal.

Wat is de kleur van kardinale betonning?

Daarnaast is de kleur van de kardinale betonning relevant met betrekking tot waar het obstakel te vinden is en wat de veilige passeerzijde is. Met behulp van deze kleuren kun je zien waar het veilige vaarwater zich bevindt. De kleuren die gebruikt worden voor kardinale markeringen zijn zwart en geel. Bij de noordkardinale betonning is de bovenkant van de ton zwart en de onderzijde geel. Bij de oostkardinaal zijn de boven- en onderkant zwart en is het midden geel van kleur. De zuidkardinaal is voorzien van een gele bovenzijde en een zwarte onderkant. Bij de westkardinaal zijn de boven- en onderzijde geel van kleur en is het midden zwart.

Zoals je hebt kunnen lezen, vertelt de richting van de toptekens je waar de kleuren zich bevinden. Bij de noordkardinale betonning wijzen beide kegels met de punt naar boven, en dus is de bovenzijde van de ton zwart en de onderkant geel. Je kunt als ezelsbruggetje de punten van de toptekens visualiseren als een potlood. Bij de westkardinaal wijzen de punten van de toptekens naar elkaar toe. Daarom is het midden van de ton zwart van kleur en zijn zowel de boven- als de onderkant geel.

Hoe herken je een kardinale boei in het donker?

Ook in het donker kun je kardinale betonning herkennen. Kardinale tonnen worden van verlichting voorzien. Deze verlichting maakt het mogelijk om te herkennen met welke kardinale betonning je te maken hebt. Het lichtkarakter van een kardinale boei is Quick (snel) of Very Quick (heel snel). Dit wordt afgekort tot Q of VQ.

Wat is het lichtkarakter van iedere kardinale boei?

Aan het lichtkarakter kun je iedere kardinale betonning in het donker herkennen. Van alle kardinalen kan het karakter Quick of Very Quick zijn. Er zijn nog andere lichtkarakters, maar daar vertellen we je meer over in onze vaarbewijs 2 videocursus. Wist je dat het tegenwoordig ook mogelijk is om bij ons vaarbewijs 1 en 2 in één videocursus te combineren?

Het licht van de noordkardinaal blijft continu flitsen. Een oostkardinaal flitst drie keer, waarna er een korte pauze is. Deze pauze wordt aangegeven in seconden. Zie je bijvoorbeeld VQ(3)10s, dan flitst de oostkardinaal drie keer heel snel gevolgd door helemaal niets voor 10 seconden. De zuidkardinaal flitst zes keer, gevolgd door een lange schittering. Deze lange schittering heeft als afkorting LFL. Zie je Q(6)LFL5s, dan worden zes snelle flitsen opgevolgd door een lange schittering van vijf seconden. De westkardinaal flitst negen keer. Een makkelijke manier om dit te onthouden is dat de windrichtingen corresponderen met de cijfers van je horloge (3 = oost, 6 = zuid en 9 = west).

Vaarbewijs halen? Leer meer over kardinale betonning via onze cursus

In deze blog hebben we je de belangrijkste info gegeven over kardinale betonning. Als je echt alles wilt weten over deze betonning, is onze videocursus voor vaarbewijs 2 een aanrader. Het is essentieel dat je hier meer van weet. Dat is niet alleen nodig om je vaarbewijs te kunnen halen, maar het vergroot ook de veiligheid op het water. Het is net als meteorologie of waterkaarten: het is niet alleen theoretische kennis, want je moet het ook in de praktijk toe kunnen passen. Onze videocursussen stomen je optimaal klaar voor je vaarbewijs examen. Naast een videocursus kun je ook een dagcursus bij ons boeken. Ontdek wat het beste bij jou past via onze website.