Alles wat je moet weten over ankeren
Eén van de begrippen die aan bod komt tijdens onze cursus, is ankeren. In één van onze andere blogs hebben we je al meer verteld over aanmeren en afmeren. Hierbij wordt een schip vastgelegd aan de wal. Er zijn ook situaties mogelijk waarin een boot vastgelegd moet worden, maar je niet in de buurt bent van de wal. Dit betekent dat er niet aangemeerd kan worden. In zulke gevallen is een andere oplossing nodig. Als je jezelf in ondiep water bevindt, zoals bijvoorbeeld een meer, is het mogelijk om het anker van je schip te gebruiken. Maar hoe werkt dit precies?
Hieronder vertellen we je meer over ankeren. Ten eerste vertellen we je meer over dit begrip. Vervolgens laten we je zien in welke situaties je het anker van je schip het beste kunt gebruiken en wanneer je de ankers het beste niet kunt gebruiken. Hierna gaan we dieper in op de verschillende soorten ankers die ingezet kunnen worden. Hierop volgend laten we je zien hoe ankeren in zijn werk gaat. Ook laten we je zien of het voor iedere boot of schip nodig is om te ankeren. Tot slot laten we je zien hoe ankeren aan bod komt tijdens onze cursussen. Onze videocursussen leren je alles wat je moet weten om zowel vaarbewijs 1 als vaarbewijs 2 te kunnen behalen.
Anker betekenis
Eén van de onderdelen van de uitrusting van je schip of boot is het anker. Dit onderdeel gebruik je wanneer een schip vastgelegd moet worden en het niet mogelijk is om aan te meren aan wal. Je dient dit op orde te hebben, want voortdrijven zonder voortstuwing is zowel levensgevaarlijk als verboden. Het anker zelf is van staal of ijzer gemaakt. Via een ankerketting of ankertouw is het anker aan je schip verbonden. Als een anker uitgegooid wordt, graaft het zich in de bodem van het water. Dit voorkomt dat je schip kan gaan afdrijven.
Wanneer ga je ankeren?
Je maakt gebruik van het anker van je schip als je wilt dat dit watervoertuig stil komt te liggen. Er zijn diverse situaties te bedenken waarin je kunt ankeren. Sowieso anker je alleen als je niet in de buurt van een wal bent. Anders is het makkelijker om aan te meren. Voor anker gaan doe je dus voornamelijk op het open water. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je gaat ankeren. Zo kan het zijn dat je een pauze in wilt lassen tijdens het varen, bijvoorbeeld om even iets te eten of omdat je van de omgeving wilt genieten. Ook als je gaat overnachten, wil je er zeker van zijn dat je schip goed vastgelegd ligt. Maar men gebruikt ook vaak het anker in het geval van motorpech of een kapot zeil.
Wanneer kun je beter niet ankeren?
Je kunt niet altijd je schip vastleggen. De omstandigheden moeten hier wel geschikt voor zijn. Ten eerste dien je jouw schip in ondiepe wateren vast te leggen. Als het anker niet goed bij de grond kan, is er sprake van een krabbend anker. De waterdiepte bepaalt hoeveel je van het ankerketting of ankertouw nodig hebt. Daarnaast zal de windkracht van invloed zijn. Alhoewel ankers stevig zijn, kunnen zij tijdens stevige stormen niet je schip op zijn plaats houden.
Zijn er verschillende soorten ankers?
Er zijn meerdere soorten ankers. Ankers kun je in twee categorieën indelen: gewichtsankers en lichtgewichtankers. Waar je vaart, wat de staat van de bodem is en het type schip waarmee je vaart bepalen voor een groot deel wat je nodig hebt. Gewichtsankers kunnen zich beter ingraven en zijn geschikt voor de wat grotere boten. Voorbeelden van gewichtsankers zijn:
- Stokanker
- Dreganker
- Paraplu anker
- Klipanker
Daarnaast zijn er nog de lichtgewichtankers, die voornamelijk gebruikt worden voor de wat kleinere bootjes. Voorbeelden hiervan zijn:
- Aluminium anker
- Guardian anker
- Fortress anker
Hoe ga je ankeren?
Voordat je gaat ankeren, zoek je een ankerplek uit waarvan je weet wat de diepte is. Je kunt een dieptemeter gebruiken om de waterdiepte te bepalen. Dit doe je in verband met de hoeveelheid ankerketting of ankertouw die je nodig hebt om naar behoren te kunnen ankeren. Voor een ankerketting heb je drie maal de waterdiepte nodig, bij een ankertouw is dit vier tot vijf maal de waterdiepte. Bij een waterdiepte van 4 meter heb je dus 12 meter ankerketting nodig of 16 tot 20 meter ankertouw.
Je weet waar je ankerplek is. Je vaart hier naartoe, waarbij je tegen de wind en tegen de stroom in vaart. Dit zorgt ervoor dat de voorwaartse snelheid uit de boot wordt gehaald. Tevens voorkom je dat je over het anker vaart. Zorg er daarnaast voor dat je aan de hogere wal gaat ankeren. Zo wordt voorkomen dat je tegen de wal wordt geblazen door de wind. Om optimaal te kunnen ankeren, is het van belang dat je schip goed stilligt. Als je schip naar behoren stilligt, laat je het anker zakken. Omdat je de wind en stroom tegen hebt, gaat je schip naar achteren. De lijn laat je vieren. Om te checken of je schip goed stilligt, maak je een ankerpeiling. Vergeet niet om het ankerbol omhoog te hijsen. Zo kunnen andere schippers zien dat je geankerd bent.
Krabbend anker
Het is van belang dat er voldoende ankerketting of ankertouw is. Is dit niet het geval, dan kan dit ervoor zorgen dat het anker de bodem niet bereikt. In zulke gevallen heb je last van een krabbend anker. In plaats van dat het anker zich goed kan ingraven in de zeebodem, krabt het als het ware langs de bodem. Je schip ligt niet goed vast. In zulke gevallen zul je opnieuw moeten ankeren.
Moet je bij alle boten ankeren?
In principe is het niet verplicht om een anker aan boord te hebben als je gebruik maakt van een boot waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt. Hierbij moet aangetekend worden dat dit alleen geldt als je op de binnenwateren vaart. Alsnog is het een aanrader om ook bij dit soort boten een anker aan boord te hebben. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt.
Bij welk vaarbewijs leer je ankeren? Vaarbewijs 1, 2 of beide?
Natuurlijk komt ankeren tijdens onze videocursus aan bod. Wij leggen je de belangrijkste termen uit, zodat je helemaal klaar zult zijn om vaarbewijs 1 en 2 te behalen. Ankeren komt voornamelijk aan bod tijdens de cursus voor vaarbewijs 1. Onze cursussen zijn essentieel voor iedereen die op een optimale wijze zijn of haar vaarbewijzen wil behalen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan snel een kijkje op onze site.