Wat moet je weten over aanmeren en afmeren? - NuVaarbewijs
Wat moet je weten over aanmeren en afmeren?
14 juni 2021 

Wat moet je weten over aanmeren en afmeren?

Aanmeren of afmeren: zijn er verschillen en wat zijn ze precies? Veel liefhebbers gebruiken deze twee termen door elkaar. De meeste mensen denken hierdoor dat aanmeren en afmeren exact hetzelfde betekenen. Toch zijn de meningen hierover verdeeld.

In deze blog vertellen we je alles over deze twee termen. De begrippen die horen bij het varen met een boot kunnen soms best lastig zijn. Wel is het aan te raden deze termen goed te kennen als je een vaarbewijs wilt behalen. Gelukkig kun je altijd bij Nuvaarbewijs.nl terecht. Wij bereiden je optimaal voor op het behalen van je vaarbewijs.

Wat betekent aanmeren en afmeren?

Alhoewel de meningen verdeeld zijn of aanmeren en afmeren synoniemen van elkaar zijn, zien we wel dat de twee termen veel op elkaar lijken. Laten we ten eerste de term aanmeren nader bekijken. Het aanmeren van een boot houdt in dat een boot wordt vastgelegd aan de wal. Dit woord is afgeleid van de term ‘meren’. Meren betekent het vastleggen van een schip aan een oever, steiger, meerpaal of een vergelijkbare soort ligplaats. Bij de term aanmeren wordt de activiteit van het varen naar de wal nog meegerekend. Bij meren gaat het dus alleen om het vastmaken van de boot.

Van origine betekende afmeren eigenlijk het tegenovergestelde van aanmeren. Deze term werd in vroegere jaren gebruikt om het vertrek van een schip aan te duiden. Tegenwoordig gebruiken we hier de term ontmeren voor, wat inhoudt dat een aangemeerd liggend schip losgemaakt wordt. Anno nu heeft afmeren vrijwel dezelfde definitie als aanmeren. Hiermee wordt het vastleggen of bevestigen van een schip aan de kade met behulp van trossen of kettingen bedoeld. Net als aanmeren is ook afmeren gebaseerd op het werkwoord ‘meren’. Afmeren benadrukt ten opzichte van meren dat de taak van het meren van een schip volbracht wordt (het meren is af/wordt afgewerkt).

Zijn er verschillen tussen aanmeren en afmeren?

Qua definitie lijken aanmeren en afmeren veel op elkaar. Beide termen worden gebruikt om het vastleggen van een boot aan de wal aan te duiden. Tegelijkertijd zijn er ook subtiele verschillen tussen deze twee termen. Afmeren is in feite een versterking van het werkwoord ‘meren’, wat een vergelijkbare betekenis heeft. Door de toevoeging van ‘af’ wordt benadrukt dat het bevestigen van de boot aan de kade volbracht wordt. Tot de term aanmeren rekenen veel mensen het varen naar de kade, maar ook het aan wal gaan van de passagiers die op de boot aanwezig waren. Aanmeren is in vergelijking met afmeren een bredere term.

De geschiedenis van aanmeren en afmeren

Vele termen die we tegenwoordig op de boot hanteren, hebben een rijke historie. Dat is ook het geval bij aanmeren en afmeren. Deze woorden zijn afkomstig uit het Oudnoors. Dit zijn niet de enige scheepstermen die afkomstig zijn uit de tijd van de Vikingen, want ook termen als stuurboord en bakboord zijn in deze periode ontstaan. Alhoewel mensen al ruim voor de Vikingen gebruik maakten van schepen, is het niet vreemd dat in deze tijdsperiode diverse belangrijke scheepstermen zijn ontstaan.

Dit komt onder meer door de nadruk van de oude Vikingen op discipline. Dankzij de strakke organisatie op hun schepen konden zij sneller en adequater reageren op uiteenlopende situaties. Daarom waren de Vikingen vroeger haast niet te verslaan op zee. Alhoewel Oudnoors een verdwenen taal is, zijn er nog genoeg Nederduitse termen uit deze oude taal die in onze taal voorkomen. Aanmeren en afmeren zijn hier goede voorbeelden van.

Welke term kun je het beste gebruiken?

Aanmeren en afmeren lijken veel op elkaar. Hierdoor worden deze twee termen geregeld als synoniemen gebruikt. Andere synoniemen die geregeld gebruikt worden om aan te geven dat een boot aan de wal vastgelegd gaat worden zijn meren, vastmeren en aanleggen. In de praktijk kun je deze twee termen prima door elkaar gebruiken, aangezien vrijwel iedereen snapt wat je bedoelt. Bekijken we de twee woorden op taalkundig vlak, dan kun je het beste kiezen voor afmeren. Dit komt doordat de taalpuristen van nu aanmeren zien als een contaminatie. Hierbij ontstaat een verkeerd nieuw woord omdat twee bestaande woorden gemixt worden. In dit geval gaat het om aanleggen en afmeren, waaruit aanmeren is ontstaan.

Aanmeren en afmeren leren? Je doet het bij Nuvaarbewijs.nl

Nuvaarbewijs.nl helpt je om de scheepstermen van nu te leren. We helpen je niet alleen om termen als aanmeren en afmeren te kennen, maar ook de definities van belangrijke woorden als bijvoorbeeld stuurboord en bakboord. Zo word je optimaal voorbereid op het behalen van je vaarbewijs. Een vaarbewijs halen kan nu online. Zo kun je bij ons een online cursus voor een vaarbewijs volgen. Op deze manier zal je perfect voorbereid zijn op je examen. Neem gerust een kijkje op onze site voor de mogelijkheden.

cursus-vaarbewijs

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs