Alles wat je moet weten over bakboord en stuurboord
Bakboord en stuurboord: het zijn twee van de meest gebruikte termen op een boot. Soms denken mensen dat dit verouderde termen zijn die alleen door de vroegere scheepvaarders en piraten werden gebruikt. Niets is minder waar. Als je jouw vaarbewijs wilt behalen, zul je toch echt moeten weten wat bakboord en stuurboord betekenen.
Dankzij deze termen is het gemakkelijker om het overzicht te behouden op een boot. Hieronder vertellen we je meer over bakboord en stuurboord. Zo laten we onder meer zien wat bakboord en stuurboord betekenen, hoe deze termen zijn ontstaan en waarom ze nog altijd van belang zijn. Voor zowel het behalen van vaarbewijs 1 als vaarbewijs 2 is het belangrijk dat je weet wat deze twee termen betekenen.
Wat is bakboord?
Met bakboord duiden we de linkerzijde van een boot aan. Hiermee bedoelen we de linkerzijde bekeken vanuit de achterkant van de boot naar voren. Bakboord en stuurboord vervangen niet links en rechts. Het gaat dus echt specifiek om de linkerkant van een boot. Je beredeneert hierbij niet vanuit jouw perspectief, zoals je bij links en rechts wel doet. Het bakboord van een schip zit daarom altijd aan dezelfde zijde, waar je jezelf ook bevindt op een boot. Doordat er een vaste plek op de boot mee wordt aangeduid, wordt onduidelijkheid voorkomen.
Wat is stuurboord?
Stuurboord is het tegenovergestelde van bakboord. Hiermee bedoelen we de rechterzijde van een boot. Ook hierbij reken je vanaf de achterkant van een boot naar voren toe. Stuurboord bevindt zich net als bakboord altijd op dezelfde plek, waar je ook bent op de boot. We kunnen ons best voorstellen dat het op het begin lastig is om bakboord en stuurboord uit elkaar te houden. Je kunt via een ezelsbruggetje de twee eenvoudiger uit elkaar houden. Stuurboord heeft een extra ‘r’, en daarom is stuurboord rechts. Bakboord heeft deze extra ‘r’ niet en is daarom links.
Op schepen wordt het ezelsbruggetje gras gebruikt. Dit staat voor Groen Rechts Aan Stuurboord. Dit komt omdat de navigatielichten aan de rechterzijde van een schip altijd groen zijn, terwijl deze lichten links een rode kleur hebben. Maar ook de historie van deze twee termen kan je helpen om bakboord en stuurboord gemakkelijker uit elkaar te houden.
De geschiedenis van bakboord en stuurboord
Als we de geschiedenisboeken erop naslaan, zijn de voorgangers van bakboord en stuurboord terug te herleiden tot de Vikingen. Zij spraken de Scandinavische taal Oudnoors. Deze Germaanse taal werd vanaf de 8ste eeuw tot aan de 14e eeuw gesproken in de meeste Scandinavische landen. De roeiriemen van hun schepen bevonden zich altijd aan de rechterzijde van een schip. Er was nog geen sprake van een roer, aangezien hun schepen hier nog niet geavanceerd genoeg voor waren. Zo ontstond de term stýribordha oftewel stuurboord. Stýri betekent stuur en bordha betekent plank. Degenen die de roeiriemen bestuurden stonden vaak met hun rug naar de linkerzijde van het schip. Bak is het Oudnoorse woord voor rug, vergelijkbaar met het Engelse woord back. Zo ontstond bakbordha oftewel bakboord.
Wanneer we in Nederland gebruik zijn gaan maken van deze termen weten we niet precies. Wel weten we dat deze termen al sinds het eind van de middeleeuwen gebruikt worden door Nederlandse scheepvaarders. Vroeger zei men wel eens dat je van stuurboord naar bakboord werd gestuurd. Dit was een gezegde dat hetzelfde betekent als iemand van het kastje naar de muur sturen. Dit gezegde betekent dat iemand voor de gek wordt gehouden en vergeefse moeite doet om iets te bereiken.
Waarom maken we gebruik van bakboord en stuurboord?
Termen zoals bakboord en stuurboord zijn vooral bedoeld om duidelijkheid te scheppen aan boord. Op het eerste oog lijken links en rechts te voldoen, maar bij deze woorden is er teveel ruimte voor interpretatie. Want bedoel je mijn links of jouw links? Dat is een mate van onduidelijkheid die je niet kunt gebruiken op een boot, aangezien handelingen soms snel verricht moeten worden. Bakboord en stuurboord staan vast. Hiermee bedoelen we altijd respectievelijk de linkerzijde en de rechterzijde van een boot. Zo wordt miscommunicatie en onbegrip tegengegaan. Het is daarom van belang dat iedereen aan boord van je boot deze termen kent. Als er dan instructies worden gegeven, zal er nooit onduidelijkheid ontstaan.
Bakboord en stuurboord via de marifoon
Bakboord en stuurboord zijn termen die je niet alleen gebruikt met de mensen die zich op je boot bevinden. Deze termen gebruik je ook als je via de marifoon communiceert met andere schepen. Laten we zeggen dat je een schip voorbij wilt varen aan stuurboord. In dat geval geef je aan het andere schip via de marifoon door dat je voorbij wilt lopen aan bakboord. Wat vanuit jouw schip gezien stuurboord is, is voor het andere schip namelijk bakboord. Bij commando’s aan je eigen bemanning reken je wel altijd vanaf je eigen boot.
Het verschil tussen bakboord en stuurboord leer je bij Nuvaarbewijs.nl
Nuvaarbewijs.nl bereidt je optimaal voor op het behalen van je vaarbewijs. Via onze website maken we het je eenvoudiger dan ooit om je vaarbewijs online te behalen. Eén van de dingen die je zeker moet weten voor je examen is wat bakboord en stuurboord zijn. Wij zorgen ervoor dat je nooit meer deze twee termen door elkaar zult halen. Een grondige kennis van deze twee termen is een vereiste voor zowel vaarbewijs 1 als vaarbewijs 2. Maar sowieso zullen we je voorzien van alle kennis die je nodig hebt om jouw vaarbewijs te halen. Daarom kies je voor Nuvaarbewijs.nl.
Haal jouw vaarbewijs bij Nuvaarbewijs.nl
Een vaarbewijs online halen is nog nooit zo simpel geweest. Je hebt zelf de keuze voor welke cursus je bij ons kiest. Zo kun je kiezen voor één van onze videocursussen. Je kunt videocursussen voor vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 individueel volgen, maar je kunt ook kiezen voor een combi videocursus van de beide vaarbewijzen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een klassikale dagcursus op locatie. Hierbij heb je de keuze tussen een dagcursus of een avondcursus. Wij bieden je alles wat je nodig hebt om in één keer je vaarbewijs te halen. Bekijk de mogelijkheden op onze website.