Wanneer is een Marifoon verplicht? | Nuvaarbewijs.nl

Wanneer is een marifoon verplicht?

Een marifoon is verplicht voor pleziervaartuigen die langer zijn dan 20 meter. Voor pleziervaartuigen met een lengte van minder dan 20 meter is een marifoon niet verplicht.  Dit is de regel in Nederland. In België geldt dit vanaf de 7 meter.

De marifoon is één van de belangrijkste veiligheidsmiddelen aan boord. Niet alleen op zee, maar ook op de binnenwateren kan de marifoon veel veiligheid bieden. De marifoon is een communicatie middel. Deze kun je dan ten alle tijden gebruiken. Bijvoorbeeld op de drukke doorgaande vaarwegen, waar beroeps- en pleziervaart elkaar kruisen. De marifoon kun je ook inzetten bij de sluismeester, havenmeester en brugwachter. Niet alleen het personeel breng je op de hoogte van je acties maar ook de rondom liggen schepen.


Snelle hulp mogelijk

Als pleziervaarder is de marifoon niet verreist want men kan gebruik maken van de mobiele telefoon. Let wel op dat niet op alle wateren het bereik perfect is. Daarnaast hebben de schippers bij jou in de buurt geen idee wat er aan de hand is, mocht er een nood situatie aan boord zijn. Snelle en effectieve hulp is altijd groter wanneer de noodoproep via de marifoon wordt uitgezonden.

Voordelen van de maritieme telefoon

  1. Marifoon kun je al aanschaffen met ingebouwde AIS. Hiermee kun je als het ware om de hoek kijken en de koers en snelheid aflezen van andere shippers.
  2. Bij drukke knooppunten vind je vaak een verkeerspost. Hier wordt hulp gevonden aan de scheepsvaart. Zij helpen de schippers via de marifoon met het veilig oversteken.
  3. Wanneer er wordt gevaren op ruim water ver van de kust kan er contact opgenomen worden met de marifoon. Wanneer er een noodsituatie ontstaat staat de kustwacht binnen enkele minuten bij jouw locatie.
  4. Met de marifoon kun je de brugwachter en of sluismeester oproepen om de sluis of brug te openen. Hier in Nederland vindt je al ruim 900 beweegbare bruggen en ruim 200 sluizen.