Boot verzekeren - Is dit verplicht? | Nuvaarbewijs.nl

Boot verzekeren

Boot verzekeren

Wanneer je gaat varen is het verzekeren van je boot niet altijd verplicht. Op het water komen regelmatig ongelukken voor. Daarom is het bij sommige boten verplicht om deze verzekerd te hebben. De verzekering van een boot werkt het zelfde als met de autoverzekering. De minimale verzekering die je af moet nemen is de WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid). De verzekering dekt de schade waarvoor de eigenaar van de boot wettelijk gezien aansprakelijk is.

SUP Board, Surfplank, Kano en Roeiboot verzekeren?

Voor kleinere vaartuigen is een verzekering niet verplicht. Je moet hierbij denken aan een roeiboot, kano, surfplank of SUP board. Het geldt voor vaartuigen die een minder vermogen hebben dan 4 pk. Kleine zeilboten vallen ook in de categorie niet verplicht een verzekering. Wanneer iemand een bemanningslid van deze soort boten schade toe brengen aan derden valt dit onder de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Let wel op dat bij zeilboten met een zeiloppervlak tot 16 vierkante alleen de schade aan personen wordt gedekt.

Milieu- en zaakschade

Voor de milieu- en zaakschade is het belangrijk op een WA verzekering af te sluiten. Elke bestuurder kan tot wel           € 680.673 aansprakelijk gesteld worden. Dit is overigens een peildatum van het jaar 2018. Deze bestaan uit het volgende, 1/3 deel van dat bedrag bestaat uit zaakschade, bijvoorbeeld schade wat wordt veroorzaakt aan andere boten. 1/3 deel van het bedrag kan personenschade zijn, denk hierbij aan letselschade. daarnaast kan er ook nog 1/3 deel bestaan uit waterverontreinigingsschade. Met een kleiner vaartuig zal milieuschade minder snel voorkomen, daarnaast is er wel sneller kans op zaak of persoon schade. Een WA-verzekering is daarom zeker aan te raden.

Waterski of Jetski?

Dit is een lastiger verhaal. de waterskiërs vallen in een aparte categorie. De schade aan de bestuurder zelf is nooit verzekerd. De schade die een waterskiër toebrengt is alleen verzekerd wanneer er aangetoond kan worden dat de bestuurder een stuurfout heeft gemaakt. Zorg er altijd wel voor dat je over het juiste vaarbewijs beschikt.