Hoeveel alcoholpromillage mag ik hebben tijdens het varen?

Hoeveel alcohol promillage mag ik op het water

Hoeveel alcohol promillage mag ik op het water

Hoeveel alcoholpromillage mag ik op het water. Dat is de vraag die vaak wordt gesteld. Uiteraard zien de instanties dat dit niets is. Dit voor de veiligheid die we met zijn alle willen waarborgen op het water. Wanneer je onder invloed bent van alcohol mag je niet varen met een schip. Het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0.5 promille. Dit is vergelijkbaar met één glas voor een vrouw en twee glazen alcohol voor een man. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart.

Ademtest op het water

Hoeveel alcoholpromillage mag ik op het water. De alcohol promillage wordt net als bij de auto afgenomen via een ademtest. Deze test mag je niet weigeren, wanneer je deze weigert kun je een boete riskeren.

Boete varen onder invloed

Wanneer er teveel alcoholpromillage in je bloed aanwezig is krijg je een boete en mag je net als bij de auto niet verder varen. Wanneer de alcoholpromillage boven de 0.51 ligt dan wordt je gedagvaard. Dit is een officiële schriftelijke oproep om voor een gerecht te verschijnen.

Consequenties voor het varen onder invloed

Zoals hierboven al staat beschreven is het niet toegestaan om onder invloed een boot te besturen. Echter wordt er een maximum van 0,5 promille toegestaan. Wanneer je wordt gepakt met meer dan 0.5 promille, die middels de bekende blaastest wordt bepaald, krijg je een dagvaarding. Deze dagvaarding roept je dan op om voor de rechter te verschijnen. De sanctie ligt ook aan de hoeveelheid alcoholpromillage er in het bloed is gevonden.
De dagvaarding kan in enkele honderden euro's lopen. Deze boetes zijn niet voor niets zo enorm hoog. Het moet schippers afschrikken om met verdovende middelen achter het roer te stappen. In het ergste geval kan zelfs de vaarbevoegdheid ontzegd worden.

De waterpolitie is enorm alert op dit soort taferelen, dit doordat het per jaar steeds drukker wordt op het water, voornamelijk ook met jonge pleziervaarders die weinig gevaar zien om met alcohol achter het roer te gaan staan.  

Borrelboten, alternatief om varen en drinken samen te brengen

Hoeveel alcoholpromillage mag ik op het water.  Hier hoef je met een borrelboot geen rekening mee te houden. Wanneer je graag met je vrienden het water op gaat en alcohol wilt nuttigen en niemand in gevaar wilt brengen dan huur je een borrelboot inclusief schipper. Een goed, gezellig en vooral een verantwoordelijk veilige manier om met alcohol het water op te gaan!