Het belang van optische tekens tijdens het varen
Met optische tekens worden alle zichtbare tekens bedoeld die je kunt gebruiken om te identificeren wat voor soort schip er in de buurt vaart. De navigatieverlichting kan per schip behoorlijk verschillen. Toch is het handig om te weten wat voor type schip er verderop vaart. Bovendien kunnen optische tekens je op van alles wijzen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld of je langs een schip mag varen of niet of dat een schip bezig is met werkzaamheden. Daarom maken optische tekens deel uit van je vaarbewijs 1 examen. In onze videocursus vertellen we je alles wat je moet weten over deze vaarbelichting, zodat je optimaal klaargestoomd wordt om je vaarbewijs te behalen.
De verlichting op een schip
Het belangrijkste doel van verlichting op een schip is om duidelijk zichtbaar te zijn in het donker. Daarnaast is verlichting ook van belang bij slecht zicht. Hier is sprake van wanneer het zicht minder dan 1.000 meter is. De verlichting van een schip kan bestaan uit meerdere soorten lichten. Hieronder bespreken we deze scheepsverlichting in meer detail. Vragen over deze soorten verlichting kunnen onderdeel uitmaken van je vaarbewijs 1 examen, dus het is een aanrader om goed bekend te zijn met deze optische tekens.
Toplicht
Een toplicht is altijd aanwezig op een motorschip. Is dit licht niet aanwezig, dan weet je dat je te maken hebt met een schip zonder motor. Een toplicht bevindt zich aan de voorzijde van een motorschip en heeft een wit licht.
Boordlicht
Boordlichten zijn zowel aanwezig op een motorschip als een schip zonder motor. Deze lichten bevinden zich aan beide zijkanten van een schip. Boordlichten hebben een groene en een rode kleur. Het groene licht bevindt zich altijd aan de stuurboordzijde van een schip, terwijl het rode licht altijd aan de bakboordzijde te vinden is. Mocht je het verschil tussen stuurboord en bakboord nog niet weten, dan kun je daar meer over lezen in deze blog. Beide boordlichten zijn zichtbaar in een hoek van 112 ½ graden, waardoor deze scheepslichten samen in een hoek van 225 graden zichtbaar zijn.
Heklicht
Het heklicht bevindt zich aan de achterzijde van het schip. Dit licht heeft een witte kleur en is altijd zichtbaar in een hoek van 135 graden. De combinatie van de boordlichten en het heklicht zorgt ervoor dat jouw schip in een hoek van 360 graden goed zichtbaar is.
Rondom schijnend licht
De naam van een rondom schijnend licht zegt het al: dit is een licht dat te zien is in een boog van 360 graden. Rondom schijnend licht kan verschillende kleuren hebben. Zo zijn er rondom schijnende lichten in het wit, rood, groen, geel en blauw. Dit licht kan dienen als vervanging van het toplicht en heklicht. Tevens kan dit licht ingezet worden als ankerlicht. Het is namelijk niet alleen van belang dat je zichtbaar bent tijdens het varen, maar ook tijdens het ankeren. Dit licht moet je aan hebben als je geankerd bent van zonsondergang tot zonsopkomst. De locatie van het ankerlicht kan per schip verschillen. Zo wordt bij een zeilschip dit licht meestal op de mast geplaatst.
Verlichting op verschillende soorten schepen
Het verschilt per schip welke soorten verlichting er aanwezig zijn en op welke manieren ze gebruikt kunnen worden. Hieronder beschrijven we per type schip wat je kunt verwachten. Ook dit is belangrijke stof voor het vaarbewijs 1 examen.
Verlichting op een klein schip
We spreken van een klein schip als het schip kleiner is dan 20 meter. Een schip van deze grootte dient voorzien te zijn van een toplicht, boordlichten en een heklicht. Toplicht en heklicht kunnen gecombineerd worden in één rondom schijnend licht. Hetzelfde geldt voor de boordlichten. Wel is het van belang dat er van alle soorten verlichting maximaal één aanwezig is.
Verlichting op een zeilboot
Op een zeilboot is geen toplicht aanwezig. Wel zijn er boordlichten. Tevens kan er een heklicht geplaatst worden. Het is mogelijk om deze drie lichten in de mast te combineren tot één geheel. Dit wordt ook wel een driekleuren licht genoemd: groen, rood en wit.
Verlichting op een groot schip
Aan de verlichting kun je snel zien of je te maken hebt met een groot of klein schip. Bij een groot schip is namelijk altijd meer dan de basisverlichting aanwezig. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld twee toplichten. Ook tijdens het ankeren van een groot schip branden er meerdere lichten. De voorste van de twee ankerlichten zit hoog, terwijl het achterste licht laag zit.
Verlichting van een samenstel en een duwstel
Een samenstel bestaat uit twee grote schepen die naast elkaar zijn vastgemaakt. Hierop zijn boordlichten, twee toplichten en twee heklichten aanwezig. Op een duwstel is nog meer verlichting te zien. Er zijn meerdere toplichten naast elkaar geplaatst, en ook zijn er boordlichten te vinden.
Verlichting van een baggerwerktuig
Zie je een schip met twee groene lampen onder elkaar, dan weet je zeker dat je te maken hebt met een baggerwerktuig. Deze groene lichten geven aan dat er sprake is van een vrije zijde. Zie je een rood licht, dan is die zijde niet vrij. Zie je rode boven witte verlichting, dan is de zijde vrij maar dien je wel langzaam erlangs te varen. Zo zijn er nog veel meer optische tekens waarover je dient te weten als je jouw vaarbewijs examen wilt behalen. Dat en meer komt aan bod tijdens onze videocursus.
Vaarbewijs 1 halen: is kennis over optische tekens nodig?
Als je jouw vaarbewijs 1 wilt behalen, is het aan te raden dat je kennis over optische tekens paraat hebt. Het is goed mogelijk dat hier een aantal vragen over gesteld zullen worden. Wij helpen je graag bij het behalen van je vaarbewijs. Onze videocursus vaarbewijs 1 stoomt je helemaal klaar voor jouw vaarbewijs examen. Niet alleen bieden we je alle informatie die je moet weten over de verlichting op je schip, maar dankzij onze handige oefenvragen weet je precies wat je kunt verwachten op je theoretische examen. We bieden daarnaast videocursussen aan die vaarbewijs 1 en 2 combineren. Het is tevens mogelijk om een klassikale dagcursus te boeken. Zo kun je jouw vaarbewijs behalen op de manier die jij het fijnst vindt. Bekijk de mogelijkheden op onze website of neem contact met ons op voor meer informatie.