Het verschil tussen een schip en boot: wij leggen het voor eens en altijd uit
Is er een verschil tussen schip of boot? Deze twee termen worden geregeld door elkaar gebruikt. Hierdoor ben je geneigd te denken dat boot en schip in feite synoniemen van elkaar zijn. Dat is niet helemaal waar. Alhoewel de scheidingslijn tussen deze twee termen de laatste jaren vager is geworden, zijn er wel degelijk verschillen tussen een boot of schip. Hieronder leggen we het verschil tussen deze twee termen voor eens en altijd uit.
Schip of boot: wat zijn de verschillen?
Het formaat en de functie bepalen of een vaartuig als boot of schip wordt aangeduid. We spreken over het algemeen van een boot als het gaat om een open voertuig met een kleiner formaat dat gebruikt wordt als pleziervaartuig. Schepen zijn over het algemeen groter qua formaat en worden gebruikt voor het vervoeren van personen en goederen. Goede voorbeelden hiervan zijn vrachtschepen en cruiseschepen. Schepen worden voornamelijk ingezet voor de beroeps- en chartervaart.
Tegelijkertijd overlappen de definities van boot en schip elkaar op het gebied van lengte. Zo wordt er gesproken van een schip als een vaartuig een minimale lengte heeft van 2.5 meter, terwijl een boot een lengte van 24 meter (of soms zelfs langer) kan hebben. Het formaat alleen is dus niet bepalend. Hierbij is de functie het meest van belang. Wordt een vaartuig gebruikt voor de pleziervaart, dan is het een boot. Wordt het vaartuig ingezet voor de beroeps- en chartervaart, dan is er sprake van een schip. Daarom spreken we van een zeilboot als het vaartuig wordt gebruikt voor sport en recreatie, en een zeilschip als het gaat om een variant met een groter formaat die gebruikt wordt voor de vracht- of passagiersvaart.
Groot of klein schip?
In het BPR (binnenvaartpolitiereglement) wordt een verschil gemaakt tussen grote schepen en kleine schepen. Er is sprake van een groot schip als de lengte over de stevens 20 meter of meer is. Bij een klein schip is de lengte over de stevens minder dan 20 meter. Dit maakt nogal een verschil, want grote schepen hebben meer rechten dan kleine schepen. Er zijn vijf uitzonderingen op deze regel: een passagiersschip, een vissersschip, een veerpont, een duwbak en een sleepboot.
Vaarbewijs halen? Je doet het bij Nuvaarbewijs.nl
Er is geen gemakkelijkere manier om zowel vaarbewijs 1 als vaarbewijs 2 te behalen dan via Nuvaarbewijs.nl. Wij stomen je optimaal klaar voor je examen. Naast schip of boot leren we je alle belangrijke termen die je moet weten. Onze videocursussen maken het leren van begrippen eenvoudiger dan ooit. Naast een videocursus voor zowel vaarbewijs 1 als vaarbewijs 2 is het ook mogelijk om te kiezen voor een combi cursus. Daarnaast is een klassikale dagcursus een optie. Een vaarbewijs halen is nog nooit zo simpel geweest. Wil jij ook perfect voorbereid zijn op je vaarbewijs examen? Bekijk op onze site wat er mogelijk is.