Is een reddingsvest verplicht?
Moet je in Nederland verplicht een reddingsvest dragen op de boot? Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld wordt. In deze blog helderen we het voor eens en altijd op. Niet alleen is het handig om dit te weten met betrekking tot de wet, maar er kan ook zomaar een vraag over gesteld worden op je vaarbewijs oefenexamen of echte examen.
Lees daarom nu deze blog. We vertellen je of het dragen van een reddingsvest aan boord verplicht is, wat het verschil is tussen een reddingsvest en een zwemvest, of je verplicht een reddingsvest aan boord moet hebben en of hier regels voor gelden in het buitenland.
Is het verplicht om een reddingsvest te dragen op de boot in Nederland?
Of het verplicht is om een reddingsvest te dragen hangt af van het type boot dat je vaart en de snelheid die het kan behalen. Kan de boot snelheden van meer dan 20 km/u behalen, dan moet de stuurman verplicht een reddingsvest dragen tijdens het staand sturen. Bij lagere snelheden is een reddingsvest niet verplicht. Zowel voor volwassenen als voor kinderen geldt geen reddingsvest verplichting in Nederland. Alsnog kun je er zelf voor kiezen om jezelf en je opvarenden van een reddingsvest te voorzien. Daarnaast zijn er situaties waarin het aangeraden wordt:
- Bij lage temperaturen van -15 graden Celsius of lager.
- Bij beperkt zicht, bijvoorbeeld door hevige mist.
- Bij hoge windkracht, waarbij er een vergroot risico is dat iemand van de boot af valt.
- In het geval van zeeziekte.
- Geef kinderen jonger dan 12 jaar een reddingsvest of zwemvest aan.
Wat is het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest?
Alhoewel zowel een reddingsvest als een zwemvest bedoeld is om de veiligheid van de mensen aan boord te vergroten, zijn er een aantal verschillen tussen de twee. De voornaamste functie van een reddingsvest is om het hoofd van de persoon boven water te houden. Het houdt de drager verticaal en stabiel in het water, zodat ademhalen altijd mogelijk blijft. Een zwemvest heeft minder drijfvermogen en houdt de drager niet verticaal. Daarentegen heb je bij een zwemvest meer bewegingsvrijheid. Dit type vest is bedoeld om het zwemmen te bevorderen, waarbij bij een reddingsvest het blijven drijven het belangrijkst is.
Reddingsvesten zijn automatisch opblaasbaar, terwijl zwemvesten dit niet zijn. Reddingsvesten kunnen zichzelf automatisch opblazen als ze in contact komen met water. Een reddingsvest is dan ook bedoeld voor noodsituaties. Zwemvesten worden voornamelijk gebruikt bij recreatieve doeleinden. Hierbij kun je denken aan verschillende watersporten zoals zwemmen en zeilen. Het is goed om deze verschillen te weten, want er kunnen zomaar vaarbewijs vragen over gesteld worden.
Is het verplicht om een reddingsvest aan boord te hebben op de boot in Nederland?
Alhoewel je in Nederland niet de verplichting hebt om als opvarende een reddingsvest te dragen, is het wel verplicht om voor iedere opvarende een reddingsvest aan boord te hebben. Dit geldt voor ieder soort schip. Wil je weten wat er nog meer niet op je boot mag ontbreken tijdens een dagje varen? Lees dan onze blog hierover.
Wanneer doe je een reddingsvest aan?
Alhoewel het dragen van een reddingsvest niet verplicht is in ons land, is het absoluut wel een aanrader om hiervoor te kiezen. Je kunt het vergelijken met het dragen van een gordel in een auto: zonder gordel is de kans op een dodelijke afloop bij een ongeluk een stuk groter. Hetzelfde geldt voor een reddingsvest. Vooral een reddingsvest voor een kind is een must. Hierbij is een goed passend model van groot belang. Een goede vuistregel is dat de kin van je kind niet door de opening kan glijden. Er zijn reddingsvesten voor diverse omstandigheden, van beschut water tot aan de open zee. Let hier goed op als je passende reddingsvesten zoekt. Er kan hierbij gekozen worden voor een automatisch reddingsvest. Ook voor volwassenen is het niet verkeerd om een reddingsvest te dragen zoals hierboven al vermeld is onder de aangeraden situaties.
Gelden deze regels ook in het buitenland?
In de meeste landen behoort een reddingsvest tot de verplichte bootsuitrusting. In landen zoals Italië en Frankrijk dien je te beschikken over een reddingsvest met CE-keurmerk voor ieder persoon aan boord. Over het algemeen is het niet verplicht om een reddingsvest te dragen, alhoewel dit wel een aanrader is tijdens gevaarlijke omstandigheden zoals harde wind en dichte mist.
Vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 cursus volgen bij Nuvaarbewijs.nl
Het is goed mogelijk dat een vraag over het reddingsvest tot de vaarbewijs vragen van je theorie-examen behoort. Daarom is het handig om je hier goed over in te lezen. Reddingsvesten en andere verplichte bootuitrusting zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens onze vaarbewijs cursus. Je kunt bij ons een vaarbewijs 1 videocursus (inclusief oefenexamen vaarbewijs 1) een vaarbewijs 2 videocursus, een combicursus en een klassikale cursus volgen. Vergroot je kans op het behalen van je vaarbewijs en volg een cursus bij Nuvaarbewijs.nl.