Een vaarbewijs gebruiken in het buitenland? Deze regels gelden
Een vaarbewijs gebruiken in het buitenland? Deze regels gelden

Een vaarbewijs gebruiken in het buitenland? Deze regels gelden

Wat zijn de regels omtrent je vaarbewijs in het buitenland? Dat gaan we in deze blog nader bekijken. Het is goed mogelijk dat je al beschikt over vaarbewijs 1 & 2, of dat je erover na aan het denken bent om deze vaarbewijzen te behalen. Vaarbewijs 1 is nodig voor watervoertuigen met een snelheid hoger dan 20 km/u of een lengte langer dan 15 meter. Hiermee mag je op de binnenwateren varen. Het behalen van vaarbewijs 2 is nodig als je op de grotere wateren van ons land wilt varen. Bij Nuvaarbewijs.nl kun je eenvoudig en snel deze vaarbewijzen online behalen. Dankzij deze twee vaarbewijzen kun je gaan en staan waar je wilt op de wateren van ons land. Maar hoe zit dat in het buitenland?

Wat zijn de regels voor een vaarbewijs in het buitenland?

In principe is vaarbewijs 1 het enige bewijs dat je nodig hebt om op buitenlandse binnenwateren te varen. Net als in Nederland is vaarbewijs 2 een vereiste als je ook op grote wateren en op zee wilt varen. Vaarbewijs 2 stelt je dus in staat om overal te varen waar je maar wilt. Het is daarom absoluut een aanrader om deze vaarbewijzen online te behalen. Maar een vaarbewijs is niet het enige vereiste als je in het buitenland wilt gaan varen.

Wat is een ICC vaarbewijs?

In de meeste Europese landen is de resolutie 40 UNECE/Sc 3 geldend. Deze resolutie houdt in dat bezoekende watersporters uit andere landen dienen te beschikken over een ICC vaarbewijs. ICC staat voor International Certificate of Competence. Simpel gesteld toont het ICC vaarbewijs dat je competent genoeg bent om jezelf op internationale wateren te begeven. Wil je varen in een Europees land dat de resolutie 40 UNECE/Sc 3 niet ondertekend heeft? Geen nood, want in dergelijke landen wordt de ICC in combinatie met je Nederlandse vaarbewijs vrijwel altijd geaccepteerd.

Welke soorten ICC vaarbewijzen zijn er?

Het ICC vaarbewijs is er in twee varianten. Ten eerste is er het ICC for inland waters. Met dit vaarbewijs op zak mag je varen op buitenlandse binnenwateren. Daarnaast is er het ICC for inland waters and coastal waters. Dankzij dit vaarbewijs mag je niet alleen varen op buitenlandse binnenwateren, maar ook op internationale zeeën. Waarschijnlijk zie je het al: ICC for inland waters is de internationale versie van vaarbewijs 1, terwijl het ICC for inland waters and coastal waters de internationale versie van vaarbewijs 2 is. Vooral in landen rondom de Middellandse Zee zoals bijvoorbeeld Spanje en Griekenland is het nodig om over het ICC for inland waters and coastal waters te beschikken als je jezelf met je boot in de buurt van de zeeën begeeft.

Hoe krijg ik een ICC vaarbewijs?

Voor het behalen van je ICC vaarbewijs voor het buitenland is geen extra examen nodig. In Nederland krijg je dit vaarbewijs namelijk automatisch als je jouw vaarbewijzen behaalt. Als je vaarbewijs 1 behaalt, kom je automatisch in het bezit van het ICC for inland waters. Behaal je vaarbewijs 2, dan beschik je meteen over het ICC for inland waters en coastal waters. Door vaarbewijs 1 & 2 te behalen, geef je jezelf dus de optie om met de boot op vakantie te gaan in het buitenland. Nog meer redenen om je vaarbewijs online te halen bij Nuvaarbewijs.nl.

Waar moet ik op letten bij een ICC vaarbewijs?

Het behalen van een ICC vaarbewijs is dus simpel. Door beide vaarbewijzen te behalen, beschik je meteen over een internationaal certificaat van competentie. Hierdoor mag je op zowel binnenwateren als zeeën varen met je watervoertuig. Let hierbij wel op dat je beschikt over een ICC vaarbewijs dat nog geldig is. Vaarbewijzen hebben een vervaldatum. Als deze vervaldatum in het zicht is, is het aan te raden om je oude vaarbewijs om te ruilen voor een nieuw exemplaar. 

Zijn een ICC en een ICP hetzelfde?

Vaak wordt gedacht dat een ICC vaarbewijs en een ICP hetzelfde zijn. Dat is niet het geval. Een ICP is een internationaal certificaat pleziervaartuigen. Zowel een ICC als een ICP is verplicht als je op internationale wateren wilt gaan varen. Een ICP kun je eenvoudig online aanvragen. Dit kost je 30 tot 45 euro. Je kunt ook gaan voor een spoedaanvraag, wat je tussen de 50 en 65 euro kost. Alleen als vaartuig eigenaar kun je een ICP aanvragen. 

ICC vaarbewijs behalen bij Nuvaarbewijs.nl

Hierboven heb je kunnen lezen wat je moet doen om te beschikken over een ICC vaarbewijs. Het is simpel: door vaarbewijs 1 & 2 te behalen, beschik je over beide ICC vaarbewijzen. In combinatie met een ICP mag je hierdoor varen op alle internationale wateren, van binnenwateren tot aan zeeën. Je kunt hierdoor op bootvakantie in het buitenland. Nuvaarbewijs.nl maakt het simpeler dan ooit om online je vaarbewijs te behalen. Van een klassikale dagcursus tot aan videocursussen, het kan bij ons allemaal. Bekijk snel onze site voor de mogelijkheden.

cursus-vaarbewijs

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs