Bootvakantie in Nederland zonder vaarbewijs? Wees goed voorbereid
Bootvakantie in Nederland zonder vaarbewijs? Wees goed voorbereid
16 april 2021 

Bootvakantie in Nederland zonder vaarbewijs? Wees goed voorbereid

Is een bootvakantie in Nederland zonder vaarbewijs mogelijk? Het is een vraag die ons de afgelopen tijd geregeld gesteld is. De laatste jaren worden vakanties met de boot steeds populairder. Vooral in de zomer bevinden Nederlanders zich graag op het water. Het afgelopen jaar was een bootvakantie in Nederland een ware trend, en komende zomer verwachten wij dat veel Nederlanders wederom met de boot op vakantie zullen gaan. Toch beschikt niet iedereen over een geldig vaarbewijs. Kun je op bootvakantie in Nederland gaan zonder vaarbewijs? Wij vertellen het je hieronder.

Mag je varen in Nederland zonder vaarbewijs?

Het is niet in alle gevallen nodig om over een vaarbewijs te beschikken om te kunnen varen in ons land. Hier kleven wel een aantal limieten aan. Aangezien deze limieten best streng zijn, kan het daarom alsnog lonen om een vaarbewijs online te behalen bij Nuvaarbewijs.nl. Een online vaarbewijs kun je niet alleen gemakkelijk behalen, maar het zorgt er ook voor dat jij kunt varen op de manier die jij wil. Bovendien heb je bij ons de keuze tussen een standaard vaarbewijs cursus en een vaarbewijs videocursus. Maar hoe zit het met de regelgeving omtrent varen zonder vaarbewijs?

Regels voor boot varen zonder vaarbewijs

Er gelden meerdere limieten voor het varen zonder vaarbewijs. Ten eerste mag je boot niet langer zijn dan 15 meter. Is dit wel het geval, dan is een (online) vaarbewijs verplicht. Er zijn meerdere soorten boten die kleiner zijn dan 15 meter. Goede voorbeelden hiervan zijn motorboten en zeilboten. Ook voor zeilboten, roeiboten, waterfietsen en kano’s is een vaarbewijs niet nodig. Deze vaartuigen zijn echter niet gemaakt voor vakanties.

Daarnaast mag je boot geen hogere snelheid kunnen behalen dan 20 km/u. Als één van deze richtlijnen overschreden wordt, is een vaarbewijs dus verplicht. Je mag een boot met vaarbewijs alleen besturen als je ouder bent dan 18 jaar. Je mag al voor die leeftijd een vaarbewijs online behalen, maar je moet dus nog even wachten tot je achttiende voordat je mag varen op de Nederlandse wateren.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Je hebt een vaarbewijs nodig voor vaartuigen langer dan 15 meter en boten die een hogere snelheid dan 20 km/u kunnen behalen. Je mag voor je 18e een vaarbewijs cursus volgen en examen doen, maar je mag pas vanaf 18 jaar het water op. Je kunt tegenwoordig een vaarbewijs online halen. Dat kan bij Nuvaarbewijs.nl. Een online vaarbewijs is geldig. Bovendien heb je bij ons de keuze tussen een vaarbewijs cursus en een vaarbewijs videocursus. Zo leer jij op de manier die je het fijnst vindt.

Er zijn meerdere soorten vaarbewijzen. Ten eerste is er het klein vaarbewijs en het groot vaarbewijs. Het klein vaarbewijs is voor boten tussen de 15 en 25 meter en vaartuigen die een snelheid van meer dan 20 km/u kunnen behalen. Het groot vaarbewijs heb je nodig als je boten tussen de 25 en 40 meter gaat besturen. Daarnaast zijn er nog twee soorten vaarbewijzen: vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2.

Verschil tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2?

Vaarbewijs 1 is verplichte kost voor vaartuigen die sneller dan 20 km/u gaan. Ook voor jetski’s, waterscooters en boten langer dan 15 meter is vaarbewijs 1 verplicht. Het standaard vaarbewijs 1 examen bevat 40 multiple choice vragen, waarbij je 70% goed moet hebben (56 van de 80 vragen). Vaarbewijs 1 is voldoende voor iedereen die wil varen op rivieren, kanalen en kleine meren. Aan de hand van onze vaarbewijs cursus bereiden we je optimaal voor op dit examen.

Daarnaast is er vaarbewijs 2. Om vaarbewijs 2 te mogen behalen, dien je eerst vaarbewijs 1 te halen. Vaarbewijs 2 heb je nodig als je op de grotere open wateren van ons land wil varen. Hierbij kun je denken aan het IJsselmeer, maar ook de Waddenzee. Voor vele wateren volstaat vaarbewijs 1, maar als je op zee gaat varen is waterbewijs 2 een vereiste. Aan de hand van onze vaarbewijs cursus is het mogelijk om online vaarbewijs 2 te halen. Wij helpen je om het examen, bestaande uit 23 meerkeuzevragen, met goed gevolg te doorstaan.

Bereid je voor en haal eenvoudig jouw vaarbewijs online

Alhoewel het mogelijk is om zonder vaarbewijs op bootvakantie te gaan in Nederland, raden wij toch iedereen aan om het vaarbewijs te halen. Dankzij ons online vaarbewijs kun je gaan en staan waar je maar wilt. Je ontdekt zo de vrijheid die het water je kan bieden. Een vaarbewijs online halen is simpeler dan ooit. Nuvaarbewijs.nl helpt je hier graag bij. Of je nu kiest voor een standaard vaarbewijs cursus of een vaarbewijs videocursus, bij ons kan het allemaal. Behaal daarom alsnog jouw vaarbewijs online bij Nuvaarbewijs.nl.

cursus-vaarbewijs

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs