Hoe oud moet je zijn voor een vaarbewijs?
Vanaf welke leeftijd een vaarbewijs

Hoe oud moet je zijn voor een vaarbewijs?

Vooral jongeren vragen het ons geregeld: hoe oud moet je zijn voor een vaarbewijs? Varen is voor jong en oud leuk om te doen. Het is goed mogelijk dat varen op de boot je met de paplepel wordt ingegoten, maar het kan ook zo zijn dat je al vanaf jonge leeftijd de wens hebt om je vaarbewijs te halen. Een vaarbewijs is nodig als je wilt gaan varen met boten die langer zijn dan 15 meter of als je wilt gaan varen met een snelle motorboot die een snelheid hoger dan 20 kilometer per uur kan behalen. Hieronder vertellen we je meer over vanaf welke leeftijd een vaarbewijs halen mogelijk is.

Vanaf welke leeftijd mag je je vaarbewijs halen?

Er is een verschil tussen het vaarbewijs halen en het vaarbewijs ontvangen. In principe is er in ons land geen minimale leeftijd waar je aan gebonden bent, mocht je jouw vaarbewijs willen behalen. Je kunt dus prima al voor je 18e je vaarbewijs examen halen. Voor je vaarbewijs halen maakt je leeftijd dus weinig uit. Je kunt op je 16e of 17e opgaan voor het examen, maar je zou het zelfs al op je 12e kunnen doen. Het vaarbewijs blijft 99 jaar geldig. Jong geleerd is oud gedaan.

Hoe oud moet je zijn voor je een vaarbewijs ontvangt?

Je vaarbewijs halen kan vanaf iedere leeftijd, maar je vaarbewijs ontvangen is andere koek. Je krijgt het vaarbewijs namelijk pas vanaf je 18e. Je moet 18 jaar of ouder zijn om daadwerkelijk het vaarbewijs op zak te krijgen. Wel beschik je, vanaf het moment dat je geslaagd bent voor je examen, over een certificaat. Stuur dit certificaat (in pdf vorm) samen met een pasfoto en een medische eigen verklaring op naar het CBR. Gemiddeld duurt het tien dagen tot je jouw vaarbewijs ontvangt. Vanaf dat moment kun je de ware vrijheid gaan ontdekken die de wateren je te bieden hebben.

Vaarbewijs halen: leeftijd maakt niet uit bij Nuvaarbewijs.nl

Alhoewel de minimale leeftijd voor je vaarbewijs halen 18 jaar is, mag je dus ook (ruim) voor je 18e opgaan voor je vaarbewijs examen. Wil je optimaal voorbereid zijn voor je vaarbewijs 1 examen? Jong en oud is welkom om bij ons een videocursus te volgen. Ook een videocursus voor vaarbewijs 2 hoort bij ons tot de mogelijkheden. Je kunt zelfs kiezen voor een vaarbewijs 1 en 2 combi of een klassikale dagcursus. Al op jonge leeftijd je vaarbewijs halen? Nuvaarbewijs.nl maakt het mogelijk.

Reactie plaatsen