Zijn er medische eisen voor het vaarbewijs? - Nuvaarbewijs

Zijn er medische eisen voor het vaarbewijs?

Voordat je jouw vaarbewijs gaat halen, is het goed om te weten wat de medische eisen omtrent het vaarbewijs zijn. In welke mate een medische keuring voor een vaarbewijs nodig zal zijn, zal afhankelijk zijn van een aantal factoren. Dit kan afhangen van je leeftijd, maar ook of er sprake is van een medische aandoening. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over een gezondheidsverklaring voor een vaarbewijs en wanneer een medische keuring nodig is.

Is een gezondheidsverklaring voor een vaarbewijs nodig?

Als je geslaagd bent voor je examen, en je dus een vaarbewijs mag verkrijgen, dien je nog wel een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze verklaring lever je tegelijkertijd met je aanvraag aan bij het CBR. Je hebt een gezondheidsverklaring voor het klein vaarbewijs en het groot vaarbewijs nodig. Deze verklaring vul je zelf in. 

Geef je hierop aan dat je te maken hebt met een aandoening, dan is een schriftelijke verklaring vanuit je arts nodig. Hierin geeft de arts aan hoe ernstig je aandoening is. Vervolgens bepaalt een medisch adviseur van het CBR in welke mate dit invloed heeft op jouw capaciteiten als schipper en of je aandoening een vaarbewijs in de weg staat. 

Medische keuring groot vaarbewijs

Een medische keuring voor een klein vaarbewijs is niet nodig. Een medische keuring voor een groot vaarbewijs is wel een verplichting als je werkzaam bent in de scheepvaart. Voor een Groot Pleziervaartbewijs volstaat een gezondheidsverklaring. Heb je twijfels of je gezondheid goed genoeg is voor een vaarbewijs? Een medische keuring voor een vaarbewijs is een optie. Dit kan bij een speciale keuringsarts. Goed om te weten: vanaf je 50ste dient het groot vaarbewijs om de vijf jaar te worden vernieuwd. Vanaf je 65ste zul je dit ieder jaar moeten laten doen.

De beste vaarbewijs cursus vind je hier

Een gezondheidsverklaring is voor ieder vaarbewijs nodig, of het nu gaat om een klein of een groot vaarbewijs. Daarnaast is leeftijd dus van invloed op hoe geregeld je het groot vaarbewijs moet laten vernieuwen. Jong of oud, het is nooit te laat om je vaarbewijs te halen. Nuvaarbewijs.nl helpt je hier graag bij. Bij ons kun je jezelf aanmelden voor een videocursus vaarbewijs 1videocursus vaarbewijs 2 of een combicursus. Je kunt ook kiezen voor een klassikale dag- of avondcursus. Meld je nu aan voor een vaarbewijs of neem contact met ons op voor meer info.

Reactie plaatsen