Hoe lang is een vaarbewijs geldig? - Nuvaarbewijs.nl
Geldigheid vaarbewijs

Hoe lang is een vaarbewijs geldig?

Hoe lang is een vaarbewijs geldig?

Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld wordt: hoe lang is een vaarbewijs geldig? Op de vaarbewijzen van tegenwoordig staat geen vervaldatum meer. Heb je jouw vaarbewijs voor 1 juli 2014 behaald, dan is het goed mogelijk dat er nog wel een vervaldatum op je vaarbewijs te vinden is. Wellicht denk je dat je vaarbewijs verlengen nodig is, of er nu een vervaldatum aanwezig is op je vaarbewijs of niet. Het goede nieuws is dat je vaarbewijs verlengen in principe niet nodig is. De vaarbewijs geldigheid is tegenwoordig onbeperkt. Wel is er een uitzondering op deze regel.

Wat is de algemene vaarbewijs geldigheid?

Vaarbewijzen zijn in Nederland onbeperkt geldig. Zowel de vaarbewijs 1 geldigheid als de vaarbewijs 2 geldigheid is onbeperkt. Als je dus met behulp van onze videocursussen een vaarbewijs in Nederland weet te behalen, is dit bewijs in principe je hele leven geldig. Tegelijkertijd kan het in sommige situaties nodig zijn om je vaarbewijs te verlengen. Dit kan van invloed zijn op de geldigheid van vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2.

Wanneer moet ik wel mijn vaarbewijs verlengen?

In principe zijn vaarbewijzen dus onbeperkt geldig. Alleen als er sprake is van een medische situatie, zal een vaarbewijs voorzien worden van een vervaldatum. Een dergelijke situatie kan ontstaan als er een medisch probleem aan het licht komt tijdens een controle door een keuringsarts. Je hoeft alleen gekeurd te worden als je zelf hebt aangegeven last te hebben van een medisch probleem. Dit doe je door een eigen verklaring in te vullen waarop je eventueel aanwezige medische problemen aangeeft. Dit kan leiden tot een vervolgonderzoek door je eigen huisarts of een keuringsarts. In extreme gevallen kan dit leiden tot een afkeuring, maar vaak zie je dat in dit soort situaties een vervaldatum op het vaarbewijs wordt geplaatst.

Geldigheid vaarbewijs 1 en 2 in het buitenland

Een andere situatie waarin het een aanrader is om je vaarbewijs te verlengen dan wel te vernieuwen is als je in het buitenland gaat varen met je boot. Als je een ouder exemplaar bezit, kan hierop nog een vervaldatum te zien zijn. In Nederland is je vaarbewijs ondanks deze datum onbeperkt geldig, maar in het buitenland zal men niet op de hoogte zijn van deze regelgeving. Als tijdens een controle zichtbaar is dat de vervaldatum allang geweest is, kan dit leiden tot een boete. Tegen betaling kun je bij het CBR een nieuw model verkrijgen. Als er geen sprake is van medische problemen, is het niet nodig om een gezondheidsverklaring in te vullen.

Reactie plaatsen