Welk vaarbewijs heb ik nodig in het buitenland?
Welk vaarbewijs heb ik nodig in het buitenland?
13 juli 2020 

Welk vaarbewijs heb ik nodig in het buitenland?

Welk vaarbewijs heb je nodig in het buitendland? Varen is natuurlijk heerlijk om te doen, vooral als je op vakantie bent in een of ander ver land. Er op uit gaan op het water is eigenlijk overal wel leuk om te doen, of het nu in Frankrijk, Kroatië of in Italië is. Echter bestaat er een hoop onduidelijkheid over het soort vaarbewijs wat je nodig hebt om ergens te mogen varen.

”In ieder land zijn er weer bepaalde regels omtrent de vaarbewijzen en certificaten.”

Wij willen deze onduidelijkheid over de regelgeving van het varen met je delen in dit blog.

Er zijn 2 verschillende vaarbewijzen:

Kies hier het land waar je wil gaan varen:

Frankrijk
Spanje
Italië
Kroatië
België
Duitsland
Turkije
Griekenland

In deze video laten we zien welk vaarbewijs je nodig hebt in het buitenland:

Vaarbewijs Frankrijk / varen in Frankrijk

In Frankrijk is het zo dat je bij een boot van minder dan 20 meter lang met een motor van meer dan 4,5 kW (6 pk) is vaarbewijs 1 verplicht.

”Met vaarbewijs 1 kan je in alle binnenlandse meren en kanalen varen in Frankrijk.”

Voor de kust zul je vaarbewijs 2 nodig hebben, dit is de specifieke ICC for inland and coastal waters.

Tevens zijn er diverse dingen die men aan boord moet hebben om te kunnen varen in Frankrijk. Voor de gehele lijst raden wij aan om op de site te kijken van de Franse kustwacht, hier staat deze onder andere op vermeld.

De spullen zien voornamelijk op reddingsmiddel, mocht er iets gebeuren op het water dan kan je hulp inschakelen. Los van het ICC heb je ook een ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen) nodig voor de binnenwateren.

Deze kan je onder andere via internet aanvragen. Beiden zijn verplicht en kunnen niet voor elkaar gebruikt worden, men heeft niet automatisch een ICC als hij of zij al een ICP heeft. Let hier dus even goed op.

Vaarbewijs Spanje / varen in Spanje

Voor boten die langer zijn dan 5 meter en/ of meer dan 9,5 pk hebben heb je vaarbewijs 1 nodig. Aan de kust heb je vaarbewijs 2 nodig vanaf 9,5 pk.

Ook Spanje kent zo zijn eigen regels omtrent vaarbewijzen. Voor de kust heb je een ICC (vaarbewijs II) voor inland and coastal waters. Dit geldt voor de specifiek aangegeven gebieden, deze zijn terug te vinden op internet.

Naast deze internationale verplichting van het hebben van een ICC zal je ook een vaarvergunning aan moeten vragen, deze kan je kopen bij de Commandancia de Marina.

Vaak zijn deze maar een paar tientjes en kan je hem gelijk meenemen. Ook al heb je een ICC, je zal nog steeds deze vaarvergunning moeten hebben. Dit laat dus zien dat er onderling tussen de landen een hoop verschillen terug te zien zijn. Net als in Frankrijk heb je ook een ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen) nodig voor de binnenwateren.

Inventariseisen zijn hier niet al te streng, kijk wel even goed wat er allemaal verplicht is  aan boord voordat je in Spanje gaat varen.

Vaarbewijs Italië / varen in Italië

Op de meren is een vaarbewijs 1 verplicht vanaf 5 pk.

”Langs de kust vaarbewijs 2.”

Zorg ook voor een WA-verzekeringsbewijs in het Italiaans. De boetes op de meren zoals het Gardameer zijn hoog, zorg dus dat alles in orde is.

Ga je een boot huren in Italië, dan heb je pas een vaarbewijs nodig vanaf 40,8 pk. Nog een belangrijk tip: zorg dat je altijd ver genoeg uit de kant vaart, de carabinieri (Italiaanse politie) zijn meedogenloos en delen zonder pardon boetes uit van duizenden euro’s.

Vaarbewijs Kroatië / varen in Kroatië

Voor elke boot met buitenboord- of binnenboordmotor is hier ook vaarbewijs 1 verplicht. Ook voor een rubber bootje van 3 meter met 5 pk, dit is dus een belangrijk verschil ten overstaan van Spanje en Frankrijk. Het aantal pk’s speelt geen enkele rol bij de vergunningen.

Voor een zeilboot vanaf 3 meter lengte is ook een vaarbewijs verplicht. Blijf je tijdens het varen binnen 1 zeemijl (1852 meter) vanaf het vaste land of vanaf de eilanden dan zal je genoeg hebben aan het Vaarbewijs I.

Ga je verder uit kust? Dan heb je ook vaarbewijs 2 nodig.

Op de achterzijde van Vaarbewijs I kan je namelijk de ICC (International Certificate of Competence for inland waters) zien staan. Mocht je deze nog niet hebben dan kan je de bovengenoemde stappen volgen om deze toch te verkrijgen. Heb je enkel en alleen het Vaarbewijs I dan kan je ook hier bij de havenmeester een kort examen volgen om zo het certificaat te krijgen.

De kosten zijn zo’n €300,- en na geslaagd te zijn kun je het Voditelj Brodice ophalen. Dit bewijs is alleen maar geldig in Kroatië en je kan het niet zomaar omzetten in Vaarbewijs II. Aan te raden is dan ook om in Nederland het complete vaarbewijs te halen.

Vaarbewijs België

In België heb je aan vaarbewijs 1 voldoende, behalve als je op de Beneden-Zeeschelde wil gaan varen. Dan moet je in het bezit zijn van vaarbewijs 2.

In België gelden dezelfde regels als in Nederland.

  • Lengte boot minder lang dan 15 meter
    Dan is een vaarbewijs alleen verplicht als de boot harder kan dan 20 km/h
  • Lengte boot langer dan 15 meter
    Dan is een vaarbewijs altijd verplicht

Zorg in België ook voor een ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen)

Vaarbewijs Duitsland

In Duitsland is een vaarbewijs verplicht vanaf 5 pk.

Heb je een boot tussen de 15 en 25 meter, dan heb je ook een Sportatent nodig. Dit sportatent kun je aanvragen bij het CBR, maar hier voor heb je wel vaarbewijs 2 nodig.

Vaarbewijs Turkije / varen in Turkije

Turkije is voor ons op dit moment van schrijven nog een grijs gebied.

Wij durven dan ook geen uitspraak te doen over welk vaarbewijs je daar nodig hebt. Wil je weten wat je voor vaarbewijs moet hebben? Neem dan contact op met het land.

Vaarbewijs Griekenland / varen in Griekenland

Daar heb je altijd vaarbewijs 2 nodig.

Doe goed onderzoek

Wanneer je in het buitenland wilt gaan varen zal je vaak te maken krijgen met een zogeheten ICC. Deze afkorting staat voor een Internationaal Certificaat van Competentie.

Het verschilt dus per land wat voor soort vaarbewijs je nodig hebt. Wij raden aan om goed onderzoek te doen voordat je besluit om zomaar ergens te gaan varen. Wanneer je dit niet doet en je dus niet voldoet aan de gestelde eisen zou het zomaar kunnen dat je een boete krijgt bij een controle.

Dit is vervelend, het is dan ook veel goedkoper om gewoon de benodigde documenten te behalen. Om het je makkelijk te maken hebben we hier enkele vragen die je moet beantwoorden om te weten waar je allemaal aan moet voldoen wanneer je gaat varen in het buitenland:

-Heb ik al een ICC of moet ik deze nog omzetten van mijn huidige Vaarbewijs I
-Op wat voor plek wil ik gaan varen (binnenwateren, kust etc.)?
-Is er naast het ICC ook een ICP vereist voor ik hier kan varen?
-Zijn er andere Vaarbewijzen nodig die ik kan aanvragen bij de havenmeester?
-Voldoet mijn vaartuig aan de inventaris eisen?

Hoe kan ik het beste mijn vaarbewijs halen?

Wij van Nuvaarbewijs.nl geven klassikale dagcursussen en online videocursus. Je vaarbewijs haal je door alleen een theorie examen af te leggen. Dit theorie examen wordt als moeilijk ervaren, maar met de juiste tips is het halen van een vaarbewijs niet moeilijk.

Met onze dagcursus of online videcursus heb je een goede basis en slaag ook jij in één keer voor je vaarbewijs.
Op dit moment is het mogelijk om les 1 GRATIS te volgen.

Ga naar deze website: https://leden.nuvaarbewijs.nl/login

Klik op: Account aanmaken

Je kunt nu vrijblijvend les 1 volgen. Vindt je het niet handig? Ga dan voor de dagcursus.

Vind je het wel handig om de stof op deze manier door te nemen? Na les 1 kun je de videocursus aanschaffen en verder met de overige lessen, tussentijdse examens en eindexamens.

Veel succes!

cursus-vaarbewijs

Over de schrijver
Wij van Nuvaarbewijs.nl zijn er om je te helpen aan je vaarbewijs. Dat doen we door middel van een klassikale cursus of een videocursus. Deze opleidingen geven wij voor vaarbewijs 1 & 2, en zitten boordevol handige tips om de stof makkelijk te onthouden voor je examen. Daarnaast krijg je bij al onze cursussen onbeperkt hulp in onze ledenomgeving.
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs