Waarom een vaarbewijs? Heb ik een vaarbewijs nodig?
Waarom een vaarbewijs? Heb ik een vaarbewijs nodig?
13 juli 2020 

Waarom een vaarbewijs? Heb ik een vaarbewijs nodig?

Heb ik een vaarbewijs nodig?

”Waarom en wanneer heb je een vaarbewijs nodig” zijn vragen die we regelmatig voorbij horen komen. Vaak wordt gedacht dat het vaarbewijs alleen maar voor professionals op het water is; een kapitein van een pont, olietanker of iemand op de binnenvaart. Maar niets is minder waar.

Je hebt al snel een vaarbewijs nodig voor je bepaalde schepen mag besturen of bepaalde wateren mag bevaren. Maar er zijn meer redenen waarom een vaarbewijs halen een goed idee is!

In Nederland is een klein vaarbewijs nodig, als je vaart met:
-Een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot die sneller kan dan 20 km per uur.
-Een schip met een lengte van meer dan 15 meter

Je bent niet verzekerd

Ook op het water wordt wat af verzekerd: het is immers wel zo prettig om je te wapenen tegen onverwachte kosten.  Als schipper ben je niet verzekerd wanneer je een schip gaat besturen waar je een vaarbewijs voor nodig hebt. Je kunt dit vergelijken met het besturen van een auto zonder rijbewijs, wanneer je hier een ongeluk mee maakt ben je niet verzekerd en zit je flink in de problemen.

Er zijn verhalen bekend van schippers die het risico namen en erachter kwamen waarom je een vaarbewijs nodig hebt: ze veroorzaakten schade en moesten dit allemaal uit eigen zak betalen. Wat te denken van medische schade bij een van je passagiers die, in een slecht geval, op kan lopen tot tonnen! Daarnaast moet je ook rekening houden dat het niet jouw schuld hoeft te zijn bij het maken van een ongeluk, maar je dan als nog niet verzekerd bent.

Je bent beperkt in de mogelijkheden

Je hebt veel sneller een vaarbewijs nodig dan je zelf denkt! Zo heb je voor een boot die langer is dan 15 meter of sneller gaat dan 20 kilometer per uur een vaarbewijs nodig.

Voor je het weet zit je aan deze metingen, een kleine rubberboot met motor kan al gauw sneller dan 20 kilometer per uur.

En wat dacht je van varen op een groter water? Ook daar ben je al snel beperkt zonder vaarbewijs! Wanneer je hier geen vaarbewijs 2 bezit mag je er ook niet varen.

Varen in Italië – op bijvoorbeeld het Gardameer? Vaarbewijs!

Wat is er nou leuker dan tijdens je vakantie in het buitenland even lekker het water op. Op tal van plekken is het mogelijk boten te huren. Van kleine rubberboten met buitenboordmotor tot een prachtig zeilschip of een jetski in een tropisch oord.

”Er is meestal 1 beperking: je mag alleen huren als je een vaarbewijs hebt!”

Regels omtrent het huren van boten zijn in het buitenland vaak een stuk strenger dan thuis. Ook kan het voorkomen dat de verhuurder vanwege zijn eigen verzekering strenge regels hanteert.

Er is maar 1 oplossing en dat is het hebben van een vaarbewijs waarmee je ook in het buitenland kunt aantonen dat je weet waar je mee bezig bent! Vaak vragen ze in het buitenland vaarbewijs 2. Zorg voor de zekerheid dat je altijd iemand bij hebt die hier over beschikt, zo weet je zeker dat je heerlijke het water op kan zonder boetes te riskeren.

Dus. waarom een vaarbewijs halen?

Het hebben van een vaarbewijs geeft zoveel extra ruimte en vrijheid op het water en geeft je de mogelijkheid om op vele plekken en met vele watervoertuigen te kunnen varen. Ook niet geheel onbelangrijk is de kennis over regelgeving, veiligheid en het navigeren op het water.

Waarom je nu een vaarbewijs moet halen? Omdat er nog een aantal plekken bij onze cursus beschikbaar zijn waarmee de kans dat je in 1 keer je vaarbewijs haalt flink stijgen!
Op dit moment is er nog geen praktijk vereist, je voorkomt boetes en kan veilig het water op.

Hulp bij het behalen van je vaarbewijs?

Met onze videocursus krijg je tijdelijk 50% en toegang tot dat je geslaagd bent 🙂 Bekijk vaarbewijs cursussen >

cursus-vaarbewijs

Over de schrijver
Wij van Nuvaarbewijs.nl zijn er om je te helpen aan je vaarbewijs. Dat doen we door middel van een klassikale cursus of een videocursus. Deze opleidingen geven wij voor vaarbewijs 1 & 2, en zitten boordevol handige tips om de stof makkelijk te onthouden voor je examen. Daarnaast krijg je bij al onze cursussen onbeperkt hulp in onze ledenomgeving.
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs