Waarom een vaarbewijs? Heb ik een vaarbewijs nodig?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Waarom een vaarbewijs? Heb ik een vaarbewijs nodig?

Waarom een vaarbewijs?

is een vraag die we regelmatig voorbij horen komen. Vaak wordt gedacht dat het vaarbewijs alleen maar voor professionals op het water is; een kapitein van een pont, olie-tanker of iemand op de binnenvaart.

Tóch heb je al snel een vaarbewijs nodig voor je bepaalde schepen mag besturen of bepaalde wateren mag bevaren. Maar er zijn meer redenen waarom een vaarbewijs halen een goed idee is!

In Nederland is een klein vaarbewijs nodig, als je vaart met:
-Een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot die sneller kan dan 20 km per uur.
-Een schip met een lengte van meer dan 15 meter

Je bent niet verzekerd

Ook op het water wordt wat af verzekerd: het is immers wel zo prettig om je te wapenen tegen onverwachte kosten. Net als bij het rijbewijs op de weg ben je als schipper niet verzekerd als je tóch gaat varen op een schip waarvoor je een vaarbewijs nodig hebt. Dit geldt ook voor varen op een water waarvoor je een vaarbewijs nodig hebt.

Er zijn verhalen bekend van schippers die het risico namen en erachter kwamen waarom je een vaarbewijs nodig hebt: ze veroorzaakten schade en moesten dit allemaal uit eigen zak betalen. Wat te denken van medische schade bij een van je passagiers die, in een slecht geval, op kan lopen tot tonnen!

Je bent beperkt in de mogelijkheden

Je hebt veel sneller een vaarbewijs nodig dan je zelf denkt! Zo moet je bij een boot of vaartuig dat sneller kan dan 20 kilometer per uur kan of langer is dan 15 meter is een vaarbewijs hebben.

En voor je het weet zit je daar aan want een kleine rubberboot met motor kan al genoeg zijn om daar aan te zitten.

En wat dacht je van varen op een groter water? Ook daar ben je al snel beperkt zonder vaarbewijs!

Varen in Italië – op bijvoorbeeld het Gardameer? Vaarbewijs!

Wat is er nou leuker dan tijdens je vakantie in het buitenland even lekker het water op. Op tal van plekken is het mogelijk boten te huren. Van kleine rubberboten met buitenboordmotor tot een prachtig zeilschip of een jet-ski in een tropisch oord.

”Er is meestal 1 beperking: je mag alleen huren als je een vaarbewijs hebt!”

Regels omtrent het huren van boten zijn in het buitenland vaak een stuk strenger dan thuis. Ook kan het voorkomen dat de verhuurder vanwege zijn eigen verzekering strenge regelt hanteert.

Er is maar 1 oplossing en dat is het hebben van een vaarbewijs waarmee je ook in het buitenland kunt aantonen dat je weet waar je mee bezig bent!

Dus. waarom een vaarbewijs halen?

Het hebben van een vaarbewijs geeft zoveel extra ruimte en vrijheid op het water en geeft je de mogelijkheid om op vele plekken en met vele watervoertuigen te kunnen varen. Ook niet geheel onbelangrijk is de kennis over regelgeving, veiligheid en het navigeren op het water.

Waarom je nu een vaarbewijs moet halen? Omdat er nog een aantal plekken bij onze cursus beschikbaar zijn waarmee de kans dat je in 1 keer je vaarbewijs haalt flink stijgen!

Waarom een vaarbewijs? Heb ik een vaarbewijs nodig?

 

Over de schrijver
Wij van Nuvaarbewijs.nl zijn er om je te helpen aan je vaarbewijs. Dat doen we door middel van een klassikale cursus of een videocursus. Deze opleidingen geven wij voor vaarbewijs 1 & 2, en zitten boordevol handige tips om de stof makkelijk te onthouden voor je examen. Daarnaast krijg je bij al onze cursussen onbeperkt hulp in onze ledenomgeving.
Reactie plaatsen