Wanneer heb je een klein vaarbewijs nodig?
Wanneer klein vaarbewijs nodig?

Wanneer heb je nu eigenlijk een klein vaarbewijs nodig?

In Nederland is een vaarbewijs verplicht wanneer je vaart met:

– Een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot die sneller kan dan 20 km per uur.
– Een schip met een lengte van meer dan 15 meter

Ook als je langzamer vaart dan 20 km per uur, terwijl je boot dat wel kan halen, dien je over een vaarbewijs te beschikken.

Wanneer je zonder vaart, riskeer je een boete van €550,- en bovendien ben je niet verzekerd bij ongevallen. Een klein rubberbootje met 5 pk kan al snel harder dan 20 km per uur.

“In Nederland mag je dus met een jacht van 14,95 meter varen, als deze maar niet sneller kan dan 20 km per uur”

Dit is natuurlijk te gek voor woorden, het is dan ook raadzaam om over voldoende kennis te beschikken voor dat je het water op gaat.

Indien ik geen bewijs nodig heb, mag ik dan wel op het IJsselmeer varen?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Als je geen bewijs nodig hebt, hoef je deze ook niet te hebben op grote wateren zoals het IJsselmeer en andere grote open wateren.

Als je wel een vaarbewijs nodig hebt, dien je zowel vaarbewijs 1 als 2 te halen. Vaarbewijs 2 is alleen verplicht voor op de grote open wateren in Nederland.

Mag ik iemand anders laten sturen zonder vaarbewijs?

Ja, volgens het BPR (Binnenvaart Politie Reglement) is de kapitein degene die de navigatie leidt. Dus je mag iemand anders laten sturen. Degene die stuurt moet minimaal 18 jaar oud zijn, en je moet onmiddellijk in kunnen grijpen als het nodig is.

cursus-vaarbewijs

Over de schrijver
Wij van Nuvaarbewijs.nl zijn er om je te helpen aan je vaarbewijs. Dat doen we door middel van een klassikale cursus of een videocursus. Deze opleidingen geven wij voor vaarbewijs 1 & 2, en zitten boordevol handige tips om de stof makkelijk te onthouden voor je examen. Daarnaast krijg je bij al onze cursussen onbeperkt hulp in onze ledenomgeving.
ton
Door

ton

op 07 Nov 2021

Lekker laten gaan, Ik heb zelf klein vaarbewijs 1&2 dus dat is niet de reden. Maar er is al veel te veel geregeld in Nederland. Die bemoeienis overal mee moet eens stoppen. Ja dan zijn er misschien een paar botsingen meer jammer dan.

John van Leijenhorst
Door

John van Leijenhorst

op 24 Apr 2022

Het verhaal dat iemand ("de jeugd") zonder vaarbewijs ff n bootje pakt is leuk en spannend. Maar als er dus wel de vereiste vaardocumenten nodig zijn omdat bootje 30km/h kan varen, zit de pech vooral als er slachtoffers vallen. Direct bij het slachtoffer maar ook bij de gene die de boot bestuurde. Je zal als voorbeeld maar een openwater zwemmer overvaren met alle gevolgen vandien. Of niet weten wat de boei zwart/geel betekent, en je de duiker die op dat moment van 'n wrakduik net naar de oppervlakte komt. De gevolgen kunnen levenslang zijn! Zeker bij blijvend letsel, en als de verzekeraar niet uitkeert, komen ze dat op de veroorzaker verhalen. Met andere woorden je kan wellicht alles wat je van bijvoorbeeld je 23ste boven het vrijgesteld ( bijstandniveau) verdient direct overmaken naar het slachtoffer. Eventuele nalatenschap, je vakantiegeld enz is - als het tegen zin - wellicht voor de rest van je leven verdwenen. Waarom zou je ook iets willen waar je geen kennis van hebt. Heb ik nog niet eens gehad over dan het OM tot strafvervolging kan overgaan!

Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs