Wanneer klein vaarbewijs nodig?
arrow_drop_up arrow_drop_down
Wanneer klein vaarbewijs nodig?
13 juli 2020 

Wanneer klein vaarbewijs nodig?

Wanneer heb je nu eigenlijk een klein vaarbewijs nodig?

In Nederland is een vaarbewijs verplicht wanneer je vaart met:

– Een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot die sneller kan dan 20 km per uur.
– Een schip met een lengte van meer dan 15 meter

 

Ook als je langzamer vaart dan 20 km per uur, terwijl je boot dat wel kan halen, dien je over een vaarbewijs te beschikken.

Wanneer je zonder vaart, riskeer je een boete van €550,- en bovendien ben je niet verzekerd bij ongevallen. Een klein rubberbootje met 5 pk kan al snel harder dan 20 km per uur.

“In Nederland mag je dus met een jacht van 14,95 meter varen, als deze maar niet sneller kan dan 20 km per uur”

Dit is natuurlijk te gek voor woorden, het is dan ook raadzaam om over voldoende kennis te beschikken voor dat je het water op gaat.

Indien ik geen bewijs nodig heb, mag ik dan wel op het IJsselmeer varen?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Als je geen bewijs nodig hebt, hoef je deze ook niet te hebben op grote wateren zoals het IJsselmeer en andere grote open wateren.

Als je wel een vaarbewijs nodig hebt, dien je zowel vaarbewijs 1 als 2 te halen. Vaarbewijs 2 is alleen verplicht voor op de grote open wateren in Nederland.

Mag ik iemand anders laten sturen zonder vaarbewijs?

Ja, volgens het BPR (Binnenvaart Politie Reglement) is de kapitein degene die de navigatie leidt. Dus je mag iemand anders laten sturen. Degene die stuurt moet minimaal 18 jaar oud zijn, en je moet onmiddellijk in kunnen grijpen als het nodig is.

Over de schrijver
Wij van Nuvaarbewijs.nl zijn er om je te helpen aan je vaarbewijs. Dat doen we door middel van een klassikale cursus of een videocursus. Deze opleidingen geven wij voor vaarbewijs 1 & 2, en zitten boordevol handige tips om de stof makkelijk te onthouden voor je examen. Daarnaast krijg je bij al onze cursussen onbeperkt hulp in onze ledenomgeving.
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs