Vaarbewijs 1 en 2? Wat is het verschil?
arrow_drop_up arrow_drop_down
15 juli 2020 

Vaarbewijs 1 en 2? Wat is het verschil?

Vaarbewijs 1 en 2 wat is het verschil? Vaarbewijs 1 is voor op de rivieren, kanalen en meren. Vaarbewijs 2 is voor op groot open water of op zee. Ook in het buitenland is vaarbewijs 2 ook vaak vereist.

Zoals je wellicht al weet heb je niet voor alle boten een vaarbewijs nodig. In Nederland is de pleziervaart in 3 verschillende groepen verdeeld.
Je hebt boten waarbij je:

– geen vaarbewijs nodig hebt
– vaarbewijs 1 nodig hebt
– boten waarbij je zowel vaarbewijs 1 als 2 nodig hebt.

Wanneer heb je geen vaarbewijs nodig?
Als je boot niet harder kan dan 20 km per uur wanneer er vol gas gegeven wordt mag je varen zonder vaarbewijs. De boot moet dan wel onder de 15 meter zijn.

Dit betekend dat je zonder vaarbewijs met een zeilschip of motorjacht van 14 meter mag varen, zo lang deze maar niet harder gaat dan 20 km per uur. Heb je een klein rubberbootje met 5 pk? Let dan op, deze kan al gauw sneller dan 20 km per uur.

“Wanneer vaarbewijs 1 of 2? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2?”

 

Vaarbewijs 1
Vaarbewijs 1 heb je nodig als je jetski, waterscooter of boot harder kan dan 20 km per uur. Daarnaast is vaarbewijs 1 ook verplicht voor boten langer dan 15 meter.

”Aan vaarbewijs 1 heb je voldoende als je gaat varen op de rivieren, kanalen en kleine meren”

Het examen voor vaarbewijs 1 bestaat uit 40 meerkeuzevragen, en het maximaal aantal punten wat je kan halen is 80.

cbr-examen-vaarbewijs

Hiervan moet je minimaal 70% halen, oftewel 56 punten halen. Je krijgt op je examen 1-, 2- en 3-punten vragen. Als je geslaagd bent, krijg je direct je vaarbewijs pas mee. Bekijk hier het aanbod wat we hebben voor het behalen van het vaarbewijs.

Vaarbewijs 2
Vaarbewijs 2 heb je nodig als je op groot open water wil varen zoals de Waddenzee, de Oosterschelde,
de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer.

Het is niet mogelijk om in één keer vaarbewijs 2 te halen, eerst dien je vaarbewijs 1 te halen.
Het examen voor vaarbewijs 2 bestaat 23 meerkeuzevragen, en het maximaal aantal punten wat je kan halen is 50.

Hiervan moet je net als bij vaarbewijs 1 een percentage van 70% halen, oftewel 35 punten. Je krijgt ook op dit examen 1-, 2- en 3-punten vragen, en als je geslaagd bent, krijg je direct je vaarbewijs pas mee.

Welk vaarbewijs heb je nodig in het buitenland?
In het buitenland is het per land verschillend. In de meeste landen heb je op de binnenwateren aan vaarbewijs 1 genoeg. Zoals bijvoorbeeld het Gardameer in Italië.

Wil je in het buitenland op zee varen? Dan dien je in meeste landen in het bezit te zijn van vaarbewijs 2. Voordat je in het buitenland gaat varen raden wij je aan om jezelf met de juiste informatie in te lezen. Wil je meer informatie over varen in het buitenland bekijk dan hier onze blog.

Over de schrijver
Wij van Nuvaarbewijs.nl zijn er om je te helpen aan je vaarbewijs. Dat doen we door middel van een klassikale cursus of een videocursus. Deze opleidingen geven wij voor vaarbewijs 1 & 2, en zitten boordevol handige tips om de stof makkelijk te onthouden voor je examen. Daarnaast krijg je bij al onze cursussen onbeperkt hulp in onze ledenomgeving.
Reactie plaatsen