Mag ik met mijn vaarbewijs in het buitenland varen?
Wat kost een ligplaats voor een boot?

Mag ik met mijn vaarbewijs in het buitenland varen?

Eindelijk je vaarbewijs in de pocket en lekker het water op! Nu je de smaak te pakken hebt wil je eigenlijk ook wel gebruik kunnen maken van je nieuwe skill wanneer je op vakantie bent. Wat zijn de regels in het buitenland en waar moet je allemaal op letten, wij leggen het je uit!

Is mijn vaarbewijs internationaal geldig?

We zullen je meteen uit de spanning halen door te melden dat je vaarbewijs over het algemeen ook in het buitenland geldt, uitzonderingen daargelaten. Net als in Nederland geldt het vaarbewijs 1 als geldig bewijs voor het varen op binnenwateren en met vaarbewijs 2 mag je ook de zee op.

Internationaal is je vaarbewijs gelukkig dus gewoon geldig en daarmee is de grootste zorg van tafel geveegd. Er zijn echter nog wel een aantal andere zaken waarmee rekening gehouden dient te worden. Er gelden namelijk een aantal algemene regels maar daarnaast heeft elk land ook nog haar eigen regels en dat maakt het niet overzichtelijker.

Waar moet ik nog meer aan denken bij mijn vaarbewijs in het buitenland?

Verschillende landen hebben de ‘’resolutie 40 UNECE/Sc3’’ ondertekend die ervoor zorgt dat je Nederlandse vaarbewijs ook in dat land geldig is, je vaarbewijs wordt dan het ICC vaarbewijs genoemd. In een aantal van die landen moet je naast het ICC vaarbewijs ook een bewijs van eigendom kunnen tonen wanneer je daar om wordt gevraagd.

Zeebrief

Wanneer je een internationale zeereis gaat maken met je pleziervaartuig wordt het geadviseerd om een zeebrief te hebben. De zeebrief kun je vergelijken met een paspoort, hij geeft je juridische zekerheid wat betreft de eigendom van het schip en daarbij mag je ook de Nederlandse vlag voeren en dat kan weer van pas komen bij calamiteiten of bij een bezoek aan buitenlandse havens.

Lijst van bemanningsleden en een BTW-verklaring

Verder is het in een aantal landen verplicht om een lijst van alle bemanningsleden te hebben, deze lijst mag je zelf samenstellen en bestaat uit de persoonlijke gegevens van alle opvarenden. Als laatste de BTW-verklaring, deze is niet verplicht maar er kan naar gevraagd worden door een medewerker van de douane en om problemen te voorkomen kun je het maar beter bij je hebben. Het kunnen aantonen dat de er BTW is betaald kan aan de hand van een aankoopbewijs.

Het verschilt dus per land wat er allemaal mag en moet en daarom is het aan te raden om je voor je reis goed te verdiepen in de regels die gelden in de betreffende landen.

Zie jij jezelf ook al gaan langs de Spaanse costa’s of een vaartrip door de binnenwateren van Europa en kan je nog wat hulp gebruiken bij het halen van je vaarbewijs? Kijk dan snel hier naar ons aanbod en volg de gewenste cursus in jouw regio!

Reactie plaatsen