Mondeling Examen Vaarbewijs - Hoe werkt het? | Nuvaarbewijs

Mondeling examen vaarbewijs

Mondeling examen vaarbewijs

Tegenwoordig wordt het examen afgenomen bij het CBR. Hier maak je op de computer een theorie examen. Je hebt hier maximaal één uur de tijd voor. Dit geldt voor vaarbewijs 1.

Wanneer je moeite hebt met de Nederlandse taal, dyslexie of faalangst hebt is er bij het CBR een oplossing voor een speciaal examen. Je kunt dan kiezen voor het examen ‘’Extra tijd’’.
Het examen van het vaarbewijs 1 extra tijd kost ongeveer € 10,- extra en hebt dan 1 uur en 15 minuten de tijd om dit examen af te ronden.

Wanneer je voor het extra tijd examen bent gezakt kom je direct in aanmerking voor een mondeling examen. Je moet eerst een extra tijd examen hebben gedaan mocht je in aanmerking willen komen voor het mondeling examen. Of een verklaring hebben van dyslexie.

Tijdens een individueel examen leest de examinator de vragen aan je voor. De antwoorden geef je via de computer. De vragen worden voorgelezen door de examinator voor de rest wordt er niet verder op de stof in gegaan. Dit examen gebeurt één op één en wordt in een aparte ruimte afgenomen.

Individueel of mondeling examen?

Het mondeling examen bestaat eigenlijk niet bij het CBR. Je moet het echt zien als een individueel examen. De examinator van het CBR leest alleen de vragen op en gaat verder niet in op de stof, dit mag ook niet. De kandidaat wijst het antwoord aan of toetst deze op de computer in.

Het grote voordeel van dit examen is dat iedereen deze kan maken. Zelf in het Japans of Afrikaans hier gebruikt men dan een tolk voor. Het examen wordt ook weer afgenomen in een aparte ruimte je hebt dus geen last van mede kandidaten die op examen moeten.

Examen met dyslexieverklaring

Heb je een verklaring dat je dyslexie hebt? Dan kom je direct in aanmerking voor het individueel begeleid examen. De extra toeslag die je voor dit examen betaald kun je terug vragen.

Sommige kandidaten vinden het individueel begeleid examen te lang duren voor dat deze wordt ingepland. Dan kun je ook kiezen om het extra tijd examen te reserveren. Deze toeslag van €10,50 kun je ook terug vragen, hier moet je wel een dyslexieverklaring voor hebben. Op de website van het CBR kun je het aanvraagformulier voor het individueel begeleid examen aanvragen.

Wachttijd

De gemiddelde wachttijd voor een individueel examen is lang. Dit komt doordat hier een speciale examinator voor dient te zijn. Wil jij voor het individueel examen gaan plan deze dan ruim voor dat het zomerseizoen begint of aan het eind van de zomer.

Ik kan minder goed lezen, welke cursus is geschikt?

Vind jij lezen lastig? Dan raden we de dagcursus aan. Met deze dagcursus wordt alles met video’s en plaatjes verteld. Wanneer je iets niet goed begrijpt kun je dit gelijk voorleggen aan de leraar.