10 gemaakte fouten theorie vaarexamen - Nuvaarbewijs

De 10 meest gemaakte fouten voor het theorie vaarexamen

Van plan om je vaarbewijs te halen? Vaak wordt aan ons gevraagd: hoeveel fouten op je vaarbewijs 1 examen mag je maken? In totaal kun je 80 punten behalen, waarbij 56 punten (70%) voldoende is om te slagen. Vragen kunnen één tot drie punten waard zijn. De kans dat je jouw vaarbewijs gaat halen kun je vergroten door de 10 onderstaande fouten te vermijden. Lees daarom snel verder.

1 | Ken de materie

Een fout die te vaak gemaakt wordt is dat mensen denken dat ze alleen genoeg hoeven te leren voor een voldoende. Dat werkte op school ook, toch? Het vaarbewijs examen staat bekend als een pittig theorie examen. Daadwerkelijk de materie kennen vergroot je kansen op het halen van je vaarbewijs significant.

2 | Let op de details

Mensen zijn geneigd om de hoofdlijnen van de materie te leren. Dit terwijl details van groot belang zijn tijdens het theorie examen. Veel vragen zijn op detail, maar mensen vergeten dit te leren. Maak daarom deze fout niet tijdens je voorbereiding op het examen

3 | Niet stampen

Het is verleidelijk om in een korte periode zoveel mogelijk info in je hoofd te stampen. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je kennis die je over een lagere periode leert beter kunt onthouden. Bovendien behoud je zo de stof beter in de praktijk. Neem dus de tijd om de materie tot je te nemen en herhaal de lesstof waar nodig.

4 | Ken de verkeersborden op het water

In de praktijk zul je geregeld te maken krijgen met verschillende verkeersborden op het water. Wist je dat veel mensen tijdens hun examen in de fout gaan door deze verkeersborden? Sommige borden zijn instinkers door hoe ze eruitzien. Een goed voorbeeld hiervan is het verbodsbord met daarop een rode streep door het woord ‘sport’. Meer dan 80% van de kandidaten denkt dat het gaat om een verbod voor alle watersporten, terwijl de daadwerkelijk betekenis ‘verboden voor kleine schepen’ is. Ken de verkeersborden op het water. Tijdens de videocursus vaarbewijs 1 komt dit allemaal aan bod.

5 | Vragen uit je hoofd leren

Een vaarbewijs examen oefenen is een goed idee. Volg je één van onze cursussen, dan weet je zeker dat je de meest recente vaarbewijs examens kunt oefenen. We raden wel af om oefenexamenvragen uit je hoofd te leren. Op het examen kunnen honderden verschillende vragen gesteld worden. Het echte theorie examen kan er hierdoor compleet anders uitzien dan je oefenexamen. Een vaarbewijs examen oefenen is zinvol, maar vragen uit je hoofd leren heeft geen nut.

6 | Te laat beginnen

Waar de één meteen aan de slag gaat met het leren van de materie, zijn er ook mensen die het leren uitstellen. Je vaarbewijs halen is prima te doen, maar je zult wel de lesstof serieus moeten bestuderen. Meerdere weken verdieping is de beste manier om de vaarregels te leren.

7 | Het verschil tussen bakboord en stuurboord

Soms heb je het wel eens: je haalt links en rechts door elkaar. Op het water is er geen links of rechts, maar bakboord en stuurboord. Te vaak halen mensen dit tijdens hun examen door elkaar. Meer weten over stuurboord en bakboord? Lees dan dit blog.

8 | Goed lezen

Je kunt niet alleen in de voorbereiding op je vaarbewijs examen fouten maken, maar ook tijdens het theorie examen kan het misgaan. Dit komt onder meer doordat het CBR soms vragen wat onduidelijk verwoordt. Goed lezen en het maken van tekeningen van de situatie kan je hierbij helpen. Je krijgt pen en papier, wat kan helpen om de geschetste situatie in de praktijk te plaatsen.

9 | Haal eerst vaarbewijs 1

Het is mogelijk om vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 tegelijk te behalen. Wij bieden hiervoor een combicursus aan. Toch raden we aan om eerst vaarbewijs 1 te halen en vervolgens pas vaarbewijs 2. Voor vaarbewijs 2 moet je lastige materie leren, bijvoorbeeld het berekenen van koersen en peilingen maken. Bovenop de lesstof voor vaarbewijs 1 kan dit te veel worden.

10 | Geen cursus volgen

Het percentage dat alleen met zelfstudie het vaarbewijs examen haalt is laag. Wil je de vaarregels echt goed kennen, dan is een vaarbewijs cursus een aanrader. Je slagingskansen nemen enorm toe. Bovendien hebben wij het hoogste slagingspercentage van Nederland. Maak deze fout niet en kies voor één van onze cursussen.

Reactie plaatsen