Verlichting boot | Ontdek hier alle regels omtrent bootverlichting!

Verlichting boot

Verlichting boot en de navigatielichten

Het is niet verplicht om navigatieverlichting op de boot te hebben. Dit is alleen wanneer je overdag met goed zicht kunt varen. Wanneer het zicht veranderd dus slechter wordt vanwege mist, regen en/of andere weersomstandigheden dan is het wel verplicht om de navigatieverlichting aan te hebben.


Aan de verlichting kun je het verschil zien

Bij de navigatie verlichting van een zeilboot of motorboot kun je het verschil zien aan het toplicht. Een motorboot heeft altijd een toplicht en een zeilboot heeft dit nooit. Wanneer er bij een zeilboot gebruik wordt gemaakt van de motor wordt er in het vaarreglement aangegeven dat je met een motorboot vaart en dus een toplicht hebt.


Verlichting boot | motorboot

Hier wordt onderscheid gemaakt in het vaargebied. Vaar je in het BPR-gebied dan mag je in sommige gevallen alleen het rondom schijnend witte licht laten zien.

Vaar je in het RPR-gebied dan moet je een toplicht, bakboordlicht en heklicht hebben.


Toplicht: wit licht dat zichtbaar is en wordt gevoerd aan of voor de mast en minstens één meter hoger is dan de bakboordlichten. Dit licht schijnt over een hoek van 225°.

Bakboordlicht: navigatielicht die aan de zijkant van het schip is opgesteld. Groenlicht aan stuurboord en roodlicht aan bakboord. Dit licht schijnt over een hoek van 112 1/2 °

Heklicht: dit is een witlicht aan of bij het hek (achterkant schip). Deze schijnt recht achteruit. Deze lamp verlicht de hoeken die de andere lampen niet dekken. Dit licht schijnt over een hoek van 135°.


Wanneer je in het RPR gebied vaart mag je ook rondom schijnend licht laten zien. Je kunt het beste voor deze optie kiezen als je 's nachts ten anker gaat. Je laat alleen het rondom schijnend licht branden en de bakboordlichten schakel je uit.


Samen zijn het toplicht en heklicht 360° (135+225). Deze mag vervangen worden door een rondom schijnend wit licht.


Verlichting boot | Zeilboot

Afhankelijk van de lengte mag de zeilboot of een wit licht laten zien of het heklicht (achterkant schip) met de bakboordlichten. Wanneer de boot kleiner is dan 7 meter kun je het beste gaan voor het witte licht in de top van de mast. Wel is verreist wanneer er een schip aankomt varen dat je een tweede witte licht kunt tonen. Wij raden aan om een extra zaklamp of wit licht mee te nemen aan boord.


Wanneer je 's nachts ten anker gaat dien je het rondom schijnend witte licht te tonen, hetzelfde als bij de motor boot. Wanneer het schip groter is dan 7 meter moet je ook de bakboordlichten en het heklicht voeren.


Je kunt er ook voor kiezen op de drie lichten boven in de mast te plaatsen. Dit wordt ook wel het carnavalslicht genoemd.

Vaak wordt het carnavalslicht gebruikt wanneer men zeilt. Maak je gebruik van de motor; dan kan het carnavalslicht uit en het bakboordlicht en toplicht aan.