Hoe kan je veilig varen met een klein vaarbewijs?
Veilig varen met een klein vaarbewijs
14 april 2023 

Veilig varen met een klein vaarbewijs

Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld wordt: hoe moet je varen met een klein vaarbewijs? Hiermee wordt niet alleen de praktische kant van het varen bedoeld, maar ook hoe men veilig kan varen met een klein vaarbewijs. Veiligheid op het water is van groot belang. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je passagiers. In deze blog vertellen we je meer over wat je kunt doen om de veiligheid op het water te waarborgen. Dit begint met een goede voorbereiding, maar ook op het water zijn er stappen die je kunt nemen om veilig varen mogelijk te maken. 

Boot en uitrusting controleren

Voordat je gaat varen met een klein vaarbewijs, is het een goed idee om je boot en uitrusting te controleren. Beschik je over alles wat je nodig hebt? Naast een vaarbewijs zijn er nog een aantal dingen waar je over dient te beschikken als je gaat varen op een boot langer dan 15 meter of die snelheden hoger dan 20 km/u kan behalen. Hierbij kun je denken aan een registratiebewijs, brandblusser van minimaal 2 kg, killswitch en reddingsvesten voor alle opvarenden. In één van onze andere blogs kun je meer lezen over wanneer een reddingsvest verplicht is. 

Sommige zaken zijn verplicht, maar er zijn ook dingen die je mee kunt nemen simpelweg omdat het handig is om het bij de hand te hebben. Goede voorbeelden hiervan zijn onder meer een EHBO-doos, een zaklamp, zonnebrandcrème, extra kleding en handdoeken. Goed voorbereid gaan varen met een klein vaarbewijs? Lees dan onze blog over wat je nodig hebt als je een dagje gaat varen

Veiligheid op het water waarborgen voor jezelf en je passagiers

Varen met een klein vaarbewijs op zak is één van de manieren waarop je veilig varen, voor jezelf en voor je passagiers, mogelijk maakt. Dankzij de theorie die je hiervoor geleerd hebt, weet je beter wat je moet verwachten als je jezelf op het water begeeft. Bovendien kun je daarnaast diverse andere watersportcursussen volgen om je kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Een goede voorbereiding op je vaartocht helpt ook. Check de vaarinformatie, hou het weerbericht bij en raadpleeg een wateralmanak. Als er bijvoorbeeld een harde wind staat, is het wellicht veiliger om een andere keer te gaan varen. 

Daarnaast is het belangrijk om verantwoord te varen. Hou je aan de maximale snelheid, geef voorrang waar dat moet en hou je in zijn geheel aan de vaarregels. Ga niet onnodig bakboord varen, hou het midden van het vaarwater vrij en maak geen plotselinge vaarbewegingen. Zorg ervoor dat je vrij zicht hebt en dat je passagiers je zicht niet belemmeren. Het spreekt voor zich, maar toch vermelden we het: ga nooit met alcohol op varen. Vermijd daarnaast de dode hoek van grote schepen. 

Wat moet je doen bij een noodgeval?

Op de boot kun je te maken krijgen met een noodgeval. Hierbij kan het gaan om diverse pechsituaties, van een mankement aan je boot tot aan een passagier die onwel is geworden. In het geval van een noodgeval is het een goed idee om hulpdiensten in te schakelen. Je kunt per marifoon of per telefoon een noodoproep doen. 

Hou het hoofd koel en onderneem (stabiliserende) actie waar dat kan. In het geval van zinken of een brand, blijf je zo lang mogelijk op of bij het schip. Je kunt vooraf een noodtas prepareren. Dit is, in grote lijnen, wat je kunt doen om veilig varen mogelijk te maken tijdens een noodgeval. Beschik je nog niet over een klein vaarbewijs? Meld je dan nu aan voor onze cursus.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs