Is een reddingsvest verplicht? - Nuvaarbewijs.nl
Is een reddingsvest verplicht?

Geregeld wordt aan ons de vraag gesteld of een reddingsvest aan boord verplicht is of niet. Als je net je vaarbewijs hebt gehaald of erover na zit te denken om je vaarbewijs te behalen, is het goed mogelijk dat je jezelf afvraagt wat je wel en niet aan boord moet hebben van je boot. Daarom gaan we in deze blog dieper in op de verplichtingen omtrent een reddingsvest. Moet je verplicht een reddingsvest dragen op de boot, wat is het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest en wanneer doe je een reddingsvest aan? Dit en meer komt aan bod in deze blog.

Nee, in Nederland is er geen verplichting om op een boot een reddingsvest te dragen. Zowel een reddingsvest voor volwassenen als een reddingsvest voor een kind is geen verplichting. De uitzondering op deze regel zijn motorboten waarvoor je een vaarbewijs dient te hebben. Op deze boten hoef je niet per se een reddingsvest te dragen, maar wel een zwemvest. Je hebt op een boot wel de verplichting om voor iedere opvarende een reddingsvest aan boord te hebben.

Wat is het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest?

Reddingsvesten en zwemvesten zijn twee verschillende soorten vesten. Alle functies van een reddingsvest zijn erop gericht om verdrinking te voorkomen. Niet alleen blijf je boven water, maar er zijn meer functies die gericht zijn op het redden van je leven. Een goed voorbeeld hiervan is de grote kraag van deze vest. In het geval je buiten bewustzijn raakt, draait deze grote kraag je op je rug zodat je niet met je hoofd in het water ligt. Je luchtwegen blijven zo vrij en zelfs bewusteloos kun je adem blijven halen. Dankzij de opvallende kleur van een reddingsvest (meestal geel of oranje) ben je ook beter te vinden in het water. Er is een automatisch reddingsvest dat zichzelf vult met lucht als het in contact komt met water. Bij andere modellen zul je zelf het vest moeten opblazen.

Daarnaast zijn er dus zwemvesten. Waar het primaire doel van een reddingsvest is dat verdrinking voorkomen wordt, kun je een zwemvest eerder typeren als een drijfhulpmiddel. Het helpt je om beter te kunnen blijven drijven in het water, maar het kan verdrinking niet voorkomen. Een zwemvest helpt je om boven water te blijven en je positie te behouden, maar je zult hier zelf moeite voor moeten blijven doen. Zwemvesten zijn vaak voorzien van een 50N logo, terwijl reddingsvesten beschikken over een 100N, 150N of 275N logo.

Alhoewel het dragen van een reddingsvest niet verplicht is in ons land, is het absoluut wel een aanrader om hiervoor te kiezen. Je kunt het vergelijken met het dragen van een gordel in een auto: zonder gordel is de kans op een dodelijke afloop bij een ongeluk een stuk groter. Hetzelfde geldt voor een reddingsvest. Vooral een reddingsvest voor een kind is een must. Hierbij is een goed passend model van groot belang. Een goede vuistregel is dat de kin van je kind niet door de opening kan glijden. Er zijn reddingsvesten voor diverse omstandigheden, van beschut water tot aan de open zee. Let hier goed op als je passende reddingsvesten zoekt. Er kan hierbij gekozen worden voor een automatisch reddingsvest.

Ook voor volwassenen is het niet verkeerd om een reddingsvest te dragen. Er zijn specifieke omstandigheden waarin dit helemaal een goed idee is. Ten eerste kun je het beste een vest dragen op je plezierjacht als de temperatuur laag is, waarbij vaak -15 graden Celsius gehanteerd wordt. Ook is het een goed idee om een reddingsvest te dragen als je zicht beperkt is, de windkracht vier of hoger is en als je zeeziek bent.

Na het lezen van deze blog weet je in welke mate een reddingsvest verplicht is en in welke situaties je het beste jezelf kunt voorzien van een reddingsvest. Vragen over reddingsvesten en andere items die je op je boot dient te hebben kunnen gesteld worden tijdens je vaarbewijs examen. Het is daarom van essentieel belang dat je goed voorbereid bent hierop. Een videocursus helpt je hierbij. Je kunt bij ons terecht voor een Videocursus Vaarbewijs 1, een Videocursus Vaarbewijs 2, een Videocursus Combi 1 & 2 of een klassikale dagcursus. Dit is de optimale voorbereiding voor je examen. In korte tijd je vaarbewijs halenMeld je nu aan en ontdek de mogelijkheden via onze website.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs