Verkeerstekens bij bruggen en sluizen - Nuvaarbewijs.nl
Verkeerstekens bij bruggen en sluizen
28 juli 2022 

Verkeerstekens bij bruggen en sluizen

Er zijn een hoop verkeerstekens binnen de scheepvaart. Deze verkeerstekens zijn een belangrijk onderdeel van vaarbewijs 1. Het is daarom van belang dat je ze goed leert. Niet voor niets raden we je aan om twee keer een bordentoets te maken, zodat je optimaal voorbereid bent op de vragen van je examen. Verkeerstekens worden op diverse plekken gebruikt. Ook bij bruggen en sluizen zijn er specifieke verkeerstekens die worden ingezet. In deze blog vertellen we je meer over de verkeerstekens en bruglichten die hierbij van toepassing zijn. Er kunnen vragen over verkeerstekens en bruglichten op je vaarbewijs examen gesteld worden.

Verkeerstekens scheepvaart: wat zijn de tekens bij bruggen en sluizen?

De doorgang bij bruggen kan geregeld worden met borden of lichten. In deze paragraaf richten we ons op de verkeerstekens uit de scheepvaart bij bruggen en sluizen. Deze tekens hebben veelal de vorm van een ruit. Er kunnen vragen over verkeertekens op je vaarbewijs 1 examen worden gevraagd. Hieronder zetten we de meest voorkomende verkeerstekens bij bruggen en sluizen voor je op een rij:

 1. Rood-wit-rood: algemeen doorvaartverbod, verboden om onder dit gedeelte van de brug te varen.
 2. Eén ruit: doorvaart in twee richtingen van deze brug.
 3. Twee ruiten: doorvaart in één richting.
 4. Rood witte ruiten: verboden in het rode gedeelte te varen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij een lage waterstand.
 5. Groen witte ruiten: het wordt aanbevolen om door het groene gedeelte onder de brug door te varen.

verkeerstekens brug scheepvaart

De betekenis van bruglichten

Bij bruggen waar bediening is, oftewel beweegbare bruggen, wordt gebruikgemaakt van bruglichten binnen de scheepvaart. Deze lichten zijn duidelijker zichtbaar, vooral als het donker is. Er kunnen ook vragen over bruglichten op je vaarbewijs 1 examen worden gesteld. Hieronder geven we aan wat bruglichten binnen de scheepvaart betekenen

 1. Eén geel licht: doorvaart in twee richtingen.
 2. Twee gele lichten: doorvaart in één richting.
 3. Twee rode lichten: doorvaart verboden voor langere duur (als er bijvoorbeeld geen bediening van de brug of sluis is op dat moment).
 4. Eén rood licht: doorvaart verboden (er is wel bediening).
 5. Rood en groen licht: doorvaart verboden, maar je mag je al gereedmaken om onder de brug door te varen.
 6. Twee groene lichten: doorvaart toegestaan en beide zijdes staan open. Er is geen bediening van de brug.
 7. Eén groen licht: doorvaart toegestaan, graag snel doorvaren. Er is bediening.

Verkeerslichten scheepvaart

Zie je een rood licht in combinatie met een geel licht, dan is doorvaart toegestaan in twee richtingen. Is er sprake van een rood licht en twee gele lichten, dan is doorvaart alleen toegestaan in één richting. Zolang het gele licht brandt, mag je doorvaren mits je onder de brug door kunt.

Bruglichten en verkeerstekens voor je vaarbewijs leren

Je weet nu de betekenis van bruglichten en verkeerstekens bij bruggen en sluizen. Beide maken onderdeel uit van de leerstof die je tot je moet nemen voor je vaarbewijs examen. Hier kunnen vragen over gesteld worden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Binnen onze videocursus worden bruglichten en verkeerstekens uitgebreid besproken.

Wij helpen je om je optimaal voor te bereiden op je vaarbewijs examen. Kies er daarom voor om een videocursus vaarbewijs 1, een videocursus vaarbewijs 2, een combi-videocursus vaarbewijs 1 & 2 of een klassikale dagcursus te volgen bij ons. Deze cursussen zitten boordevol vereiste kennis, handige voorbeeldvragen en je profiteert van onze goede begeleiding. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen. Meld je nu aan en profiteer ook van onze videocursussen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs