Wanneer begint het vaarseizoen 2022? - Nuvaarbewijs.nl
Wanneer begint het vaarseizoen?

De dagen worden langer en de eerste lente dagen met flink wat zon hebben we alweer achter de rug. Het vaarseizoen 2022 is in aantocht en dat zorgt ervoor dat het bij de gemiddelde watersporter begint te kriebelen om het water op te gaan. Voor veel mensen is het echter onduidelijk wat het vaarseizoen eigenlijk inhoudt en wanneer het precies begint, wij legen het je uit!

Wat is het vaarseizoen?

Onder het vaarseizoen kun je verschillende dingen verstaan en er is dan ook niet een juist antwoord op deze vraag te geven. Rederijen en bootverhuur bedrijven spreken bijvoorbeeld van het vaarseizoen wanneer ze bezig zijn met hun hoofdactiviteit namelijk het verzorgen van rondvaarten of het verhuren van boten en andere watersport activiteiten. Ook provincies spreken van een vaarseizoen en in dat geval gaat het over de toegankelijkheid van de verschillende wateren en vaarroutes. Je moet hierbij vooral denken aan de bezetting en bediening van bruggen en sluizen.

Wanneer begint het vaarseizoen 2022?

De vaarseizoenen zijn logischerwijs elk jaar ongeveer in dezelfde periode wanneer de kans op droog, zonnig en warm weer het grootst is. Voor bedrijven geldt dat ze niet vastzitten aan harde data als het gaat om het vaarseizoen en laten het meestal van de weersverwachting en hun specifieke activiteiten afhangen wanneer ze weer in bedrijf gaan. Is de verwachting dat het nog twee weken slecht weer is, dan zullen de fluisterbootjes en waterfietsen nog iets langer op het droge blijven liggen dan wanneer er een vroege hittegolf wordt voorspeld.

Voor provincies is het iets minder vrijblijvend. De provincies zijn verantwoordelijk voor het bedienen van de bruggen die open kunnen en mensen moeten er dus vanuit kunnen gaan dat ze bepaalde routes kunnen varen. Om deze reden is er in veel provincies een vaste datum gekozen waarop de openingstijden, wanneer de bruggen dus bemand zijn, ruimer worden dan in de winter en die periode wordt ook wel het vaarseizoen genoemd. Nu kan het per provincie, gemeente of brug soms verschillen wanneer het zomerregime ingaat maar over het algemeen kun je ervan uitgaan dat dit begint op 1 april en eindigt op de laatste dag van oktober.

De tijd begint te dringen!

We kunnen ons voorstellen dat je je nu beseft dat het dus de hoogste tijd is om je vaarbewijs te gaan halen. Gelukkig hebben wij voor jou nog plek in een van onze cursussen zodat jij genoeg tijd op het water door kan brengen in het vaarseizoen van 2022!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs