Heb je bij het vaarbewijs examen ook praktijktoets?
Heb je bij het vaarbewijs examen ook praktijktoets?

Heb je bij het vaarbewijs examen ook praktijktoets?

Geregeld wordt aan ons gevraagd of het nodig is om een praktijktoets voor je vaarbewijs te doen. Als je één van onze cursussen hebt gevolgd, weet je dat de focus hierbij ligt op theorie. Dit heeft een logische verklaring: alleen een theorie-examen is vereist om je vaarbewijs te behalen. In deze blog laten we je zien of je vaarbewijs halen voor de praktijk nodig is en waarom dit niet vereist is. Daarnaast vertellen we je of je in de toekomst een praktijk vaarbewijs kunt verwachten of niet. Wil je meer praktijk ervaring opdoen, dan kan dit door onze vaaropleiding te volgen.

Is er een praktijktoets voor je vaarbewijs?

Er is geen verplichte praktijktoets voor je vaarbewijs. Voor je vaarbewijs volstaat het om alleen je theorie-examen te halen. Je vergroot je kans op het behalen van dit examen door een cursus bij ons te volgen, bijvoorbeeld een videocursus vaarbewijs 1 of videocursus vaarbewijs 2.

Je kunt zonder enige ervaring met een boot gaan varen als je een vaarbewijs op zak hebt. Dit komt onder meer omdat veel belangrijke zaken aan bod komen als stof voor het examen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de voorrangsregels en aan- en afmeren. Tegelijkertijd kan het wel een slim idee zijn om alsnog een vaaropleiding te doen. Zo weet je beter wat je in de praktijk kunt verwachten. Ook vaar je hierdoor met meer zelfvertrouwen, want je hebt het nu allemaal al een keer gedaan. Maar er is dus geen verplichte vaarbewijs praktijktoets.

Komt er in de toekomst een vaarbewijs praktijk examen?

Een praktijktoets voor je vaarbewijs is er nog niet, maar dat betekent niet dat er niet over gesproken wordt. Vooral de politie en de beroepsvaart zou het aanmoedigen als in de toekomst een praktijktoets onderdeel uitmaakt van het examen voor je vaarbewijs. Je zou dus zowel een theorie als een praktijk examen voor je vaarbewijs moeten afleggen. Tot dusver wordt er alleen over gesproken, maar wij sluiten niet uit dat je in de toekomst een vaarbewijs praktijktoets moet afleggen.

Waarom een vaaropleiding volgen een aanrader is

Er is nu geen vaarbewijs praktijktoets. Dat betekent niet dat het volgen van een vaaropleiding geen slim idee is. Het volgen van een professionele opleiding vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Dit staat goed op je CV. Hierdoor word je als werknemer interessanter voor bijvoorbeeld bootbedrijven, de politie, de brandweer en het KRNM. Het kan dus handig zijn voor een toekomstige baan, maar het kan ook simpelweg zo zijn dat je veilig wilt varen na het behalen van je vaarbewijs. Ook dan is het volgen van een vaaropleiding een goed idee.

Vaaropleiding volgen bij Nuvaarbewijs.nl

Bij Nuvaarbewijs.nl kun je niet alleen terecht voor een cursus theorie voor je vaarbewijs, maar ook het volgen van een vaaropleiding is een optie. Wij bieden je een professionele vaaropleiding die erkend en NRTO gecertificeerd is. Hierbij wordt gevaren op een Jeanneau van 7 meter met 150 pk en boegschroef. Allerlei belangrijke praktische zaken komen aan bod. Twijfel niet langer en meld je hier aan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs