10 tips voor het theorie examen vaarbewijs - Nuvaarbewijs
10 tips voor het theorie examen vaarbewijs 1 en 2
11 augustus 2023 

10 tips voor het theorie examen vaarbewijs 1 en 2

Wil je jouw vaarbewijs halen? Je bent niet de enige. Per jaar vragen tienduizenden mensen hun theorie examen vaarbewijs 1 en/of 2 aan. Daarnaast behoort een groot vaarbewijs halen tot de mogelijkheden, wat vereist is voor de werkvaart. Toch lukt het niet iedereen om meteen vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2 te halen. Wil jij weten hoe je jezelf optimaal kunt voorbereiden op je theorie examen? Lees dan de volgende 10 tips.

Tip 1: neem het examen serieus

Sommige mensen onderschatten hoe lastig het is om een vaarbewijs te halen. Het is zeker niet onmogelijk, maar je zult er wel moeite voor moeten doen. Ga zelf aan de slag en zorg ervoor dat je de theorie kent. Probeer niet net genoeg te leren voor een voldoende, maar ken de leerstof door en door.

Tip 2: leer de details

Een vaarbewijs examen bestaat niet alleen uit algemene vragen. Voor veel vragen is het belangrijk om op de details te letten. Globaal de oefenstof kennen is niet voldoende. Bovendien is het kennen van de theorie niet alleen vereist voor het examen. Ook in de praktijk zul je nog vaak gebruik maken van de materie.

Tip 3: zelfstudie en discipline

Voor het behalen van je vaarbewijs 1 en/of vaarbewijs 2 is zelfstudie van groot belang. Je hebt discipline nodig om de leerstof tot je te nemen. Heb je moeite met zelfstudie? In dat geval kan een vaarbewijs cursus een uitkomst voor je zijn. Je zult nog altijd zelf aan de slag moeten, maar een cursus zorgt voor meer motivatie en aanmoediging.

Tip 4: neem de tijd

Op school is het je misschien wel eens gelukt om op de avond voor je proefwerk alle leerstof in je hoofd te stampen, waarna je net een voldoende wist te halen. Wil je jouw vaarbewijs behalen, dan is dit de verkeerde aanpak. Je kunt beter op tijd beginnen en het leren van de theorie over een langere periode verspreiden. Feiten die geleerd worden over een langere periode blijven beter hangen.

Tip 5: samenvattingen maken

Het maken van een samenvatting is een goede manier om op een andere wijze dan puur leren stof tot je te nemen. Je schrijft de stof beknopt op, waarbij je meteen nog een keer over de leerstof nadenkt. Het is daarnaast een goede check: begrijp je de theorie en kun je het uitleggen?

Tip 6: maak gebruik van een vaarbewijs oefenexamen

Het is altijd slim om gebruik te maken van een vaarbewijs oefenexamen. Er is zowel een oefenexamen voor vaarbewijs 1 als een oefenexamen voor vaarbewijs 2. Belangrijk is dat je hierbij oefent met behulp van recente oefenexamens. Zo voorkom je dat je te maken krijgt met verouderde vragen. Oefenexamens vergroten je kans van slagen significant. Daarom bieden wij de meest recente vaarbewijs oefenexamens aan onze cursisten aan.

Tip 7: de kracht van herhaling

Het loont om de stof die je al geleerd hebt meerdere keren te herhalen. Zo voorkom je dat de leerstof wegzakt en maak je de theorie nog meer eigen. Bovendien kun je zo verbanden leggen met later geleerde leerstof, wat ervoor zorgt dat je de materie nog meer gaat beheersen.

Tip 8: vraag je theorie examen op tijd aan

Het is fijner om naar een datum toe te werken dan niet weten wanneer je kennis getoetst zal worden. Houd hierbij rekening met wat voor leerling je bent. Vind je leren moeilijk, dan kun je wellicht beter wat verder in de toekomst een datum prikken.

Tip 9: oefen in de praktijk

Misschien vaar je zelf al rond op een vaartuig waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. Of je hebt een vriend met wie je wel eens meevaart. In zulke situaties kan het lonen om de geleerde stof in de praktijk te oefenen. Dit helpt om de kennis beter op te nemen.

Top 10: leer geen oefenexamen vragen uit je hoofd

Voor het theorie examen zijn er honderden mogelijke vragen die gesteld kunnen worden. Het is hierdoor goed mogelijk dat je geheel andere vragen krijgt dan op je oefenexamen voor vaarbewijs 1 of 2. Het is belangrijker dat je de materie kent. Nuvaarbewijs.nl kan je hierbij helpen. Wil je weten hoe? Kijk gerust eens rond op onze website.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs