Als je met een boot wilt gaan varen, is het essentieel om te beschikken over een klein vaarbewijs. Hiermee beschik je over een bewijs dat je alle theorie omtrent het varen onder de knie hebt. Maar naast een theoretische kant is er ook een praktische kant aan het varen met een boot. De grote vraag is: hoe moet je varen met een klein vaarbewijs? In deze blog nemen we het varen met een klein vaarbewijs nader onder de loep. We laten je zien wat de essentiële vaardigheden voor beginners zijn. Zo kun je veilig en succesvol een boot varen.
Aanleggen en vertrekken met een boot
Ga je varen met een klein vaarbewijs, dan krijg je in de praktijk te maken met datgene dat je geleerd hebt voor je theorie-examen. Een goed voorbeeld hiervan is het aanleggen en vertrekken met een boot. Dit komt uitgebreid aan bod tijdens onze cursus en hier kunnen vragen over gesteld worden op je examen.
Vaar je weg, dan is het belangrijk dat je goed op de richting van de wind let. Een vaantje of vlag op je boot is daarom een aanrader. Aankomen en afmeren doe je, indien mogelijk, tegen de stroom en/of wind in. In zulke gevallen is de voortros de eerste lijn die je vastmaakt. Dat geldt ook voor aanleggen bij hogerwal. Bij stroom en/of wind van achter maak je als eerste de achtertros vast. In het geval van een box maak je als eerste de voorspring vast. Zorg voor genoeg stootwillen tussen wal en schip. Voor uitgebreidere info kun je onze cursus raadplegen.
Het besturen van een boot
Tijdens het besturen van een boot is het belangrijk dat je jezelf aan enkele vaarregels houdt:
- Je vaart stuurboord.
- Kleine schepen geven voorrang aan grotere schepen. De gemotoriseerde recreatievaart moet voorrang verlenen aan roeiboten en zeilboten.
- Hou je aan de maximale snelheid.
- Probeer het midden van het vaarwater vrij te houden.
- Maak alleen gebruik van ligplaatsen waar dat is toegestaan.
- Je moet aan alle schepen voorrang verlenen als je vanaf een nevenvaarwater een hoofdvaarwater opvaart.
- Hinderlijke waterbewegingen moeten voorkomen worden. Zit andere boten niet in de weg en verander niet ineens van koers.
Het bepalen van de juiste koers
Op het water is het belangrijk dat je weet hoe je de correcte koers moet bepalen. Het kan zijn dat je naar een specifieke bestemming wilt varen of dat je vaart op een groot water waar het land niet zichtbaar is. Hoe bepaal je dan de koers? Op de boot zijn er twee manieren. Ten eerste is er het kompas. Dit hulpmiddel worden al eeuwenlang gebruikt. Daarnaast kun je gebruikmaken van de GPS. Een koers is een richting aangegeven in graden ten opzichte van het noorden. Bij 0 graden vaar je dus richting het noorden, terwijl je bij 180 graden richting het zuiden gaat.
Het weer en de omstandigheden beoordelen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is ook het geval als je gaat varen met een klein vaarbewijs. Ten eerste is het een aanrader om de vaarinformatie te bekijken. Dit vertelt je meer over stremmingen, of het traject bevaarbaar is en of bruggen en sluizen op de normale tijden bediend worden. Het weerbericht checken is ook een aanrader. De omstandigheden zijn anders op water als het zonnig is in vergelijking met als het regent en (hard) waait. Wordt het slecht weer, zoek dan eventueel vooraf al wat plekken uit om aan te leggen en bekijk alternatieve routes. Lees je in over de plek waar je gaat varen.