Verlichting boot
Verlichting boot en de navigatielichten
Het doel van verlichting op een boot is zichtbaar te zijn in het donker of bij slecht zicht (minder dan 1.000 meter). Slecht zicht = verlichting op je boot aan. Zo simpel is het. Het is niet verplicht om navigatieverlichting op de boot te hebben als je overdag met goed zicht kunt varen. Met overdag bedoelen we de periode tussen zonsopgang en zonsondergang. Wanneer het zicht slechter wordt vanwege mist, smog, regen en/of andere weersomstandigheden, dan is het wel verplicht om de navigatieverlichting aan te hebben. Ook in de nacht heb je navigatieverlichting op je boot nodig.
Zonder verlichting op de boot kun je niet alleen zelf niet goed zien waar je heen gaat, maar je bent ook niet of nauwelijks zichtbaar voor andere boten. Dit is gevaarlijk, want het kan leiden tot ongelukken. Er zijn verschillende soorten verlichting voor een boot. Tot de navigatieverlichting behoren bijvoorbeeld toplicht, heklicht, twee kleuren licht, bakboord en stuurboord licht, drie kleuren licht en rondom schijnend licht. Tijdens onze vaarbewijscursus komt de verlichting van een boot aan bod. Interesse? Meld je nu hier aan.
Aan de verlichting kun je het verschil tussen boten zien
Bij de navigatie verlichting van een zeilboot of motorboot kun je het verschil zien aan het toplicht. Een motorboot heeft altijd een toplicht en een zeilboot heeft dit nooit. Wanneer er bij een zeilboot gebruik wordt gemaakt van de motor wordt er in het vaarreglement aangegeven dat je met een motorboot vaart en dus een toplicht hebt. De verlichting van een boot kan je ook vertellen met wat voor soort boot je te maken hebt. Bij de navigatieverlichting van een zeilboot of motorboot kun je het verschil zien aan het toplicht. Een motorboot heeft altijd een toplicht en een zeilboot heeft dit nooit. Maar wat als je zeilboot een motor heeft? Wanneer er bij een zeilboot gebruik wordt gemaakt van een motor, wordt er in het vaarreglement aangegeven dat je met een motorboot vaart. Daarom heb je, volgens de verlichting boot regels, op een zeilboot met motor een toplicht nodig.
Verlichting motorboot regels
Wat zijn de verlichting boot regels? Het vaargebied is bepalend voor het soort verlichting dat je op de boot moet hebben. Vaar je in het BPR-gebied, dan mag je in sommige gevallen alleen het rondom schijnend witte licht laten zien. Vaar je in het RPR-gebied, dan moet je een toplicht, bakboordlicht en heklicht hebben. Hieronder vertellen we je meer over wat het toplicht, bakboordlicht en heklicht van een boot zijn.
Toplicht: wit licht dat zichtbaar is en wordt gevoerd aan of voor de mast. Dit licht is minstens één meter hoger gepositioneerd dan de bakboordlichten. Dit licht schijnt over een hoek van 225°. Ook wel bekend als stoomlicht.
Bakboordlicht: navigatielicht dat aan de zijkant van het schip is opgesteld. Groenlicht aan stuurboord en roodlicht aan bakboord. Dit licht schijnt over een hoek van 112 1/2°. Ook wel bekend als de boordlichten van een boot. Zie je een groen boordlicht, dan zie je de stuurboordzijde van een schip. Bij een rood boordlicht zie je de bakboordzijde van een boot.
Heklicht: dit is een witlicht aan of bij het hek (achterkant van het schip). Het heklicht van een boot schijnt recht achteruit. Deze lamp verlicht de hoeken die de andere lampen niet dekken. Het heklicht van een boot schijnt over een hoek van 135°. Het heklicht van een boot is verplicht in het donker of bij slecht zicht omdat het andere vaartuigen waarschuwt voor jouw aanwezigheid.
Samen zijn het toplicht en heklicht van een boot 360° (135+225). Het schip wordt hierdoor compleet verlicht. Deze lichten mogen vervangen worden door een rondom schijnend wit licht. Wanneer je in het RPR-gebied vaart, mag je ook rondom schijnend licht laten zien. Je kunt het beste voor deze optie kiezen als je 's nachts ten anker gaat. Je laat alleen het rondom schijnend licht branden en de bakboordlichten schakel je uit.
Verlichting zeilboot regels
Afhankelijk van de lengte, mag de zeilboot of een wit licht laten zien of het heklicht (achterkant schip) met de bakboordlichten. Als de boot kleiner is dan 7 meter, kun je het beste gaan voor het witte licht in de top van de mast. Wel is vereist, als een schip aan komt varen, dat je een tweede witte licht kunt tonen. Wij raden aan om een extra zaklamp of wit licht mee te nemen aan boord. Tegenwoordig behoren ook verwijderbare navigatielichten tot de mogelijkheden. Zo heb je snel een tweede witte licht bij de hand.
Wanneer je 's nachts ten anker gaat, dien je het rondom schijnend witte licht te tonen, net zoals bij een motorboot. Als het schip groter is dan 7 meter, moet je ook de bakboordlichten en het heklicht van je boot voeren.
Je kunt er ook voor kiezen om de drie lichten boven in de mast te plaatsen. Dit wordt ook wel het carnavalslicht genoemd. Dit is een licht bestaande uit drie kleuren: rood, groen en wit. Vaak wordt het carnavalslicht gebruikt wanneer men zeilt. Maak je gebruik van de motor, dan kan het carnavalslicht uit en het bakboordlicht en toplicht aan.