Welke soorten boten zijn er? - Nuvaarbewijs.nl
Welke soorten boten zijn er?
05 september 2022 

Welke soorten boten zijn er?

Op het water zie je geregeld verschillende soorten boten de revue passeren. Scheepstypen zijn er in allerlei soorten en maten. Een lijst met ieder scheepstype zou bijzonder lang en onoverzichtelijk worden. Daarom beperken we ons in deze blog tot de belangrijkste en meest gebruikte soorten boten van dit moment. Ook vermelden we voor welke soorten boten je jouw vaarbewijs moet halen. Voor een vaarbewijs cursus kun je altijd terecht bij Nuvaarbewijs.nl.  

De belangrijkste soorten boten op een rij

Boten zijn er in vele varianten. Daarom focussen we ons in deze blog op een aantal van de belangrijkste categorieën van nu. Overweeg je om zelf een boot te kopen? Wellicht spreekt één van deze soorten boten je het meest aan. We vertellen je er meteen bij of je een vaarbewijs nodig hebt voor deze soort boot.

Kajuitmotorjacht

We beginnen gelijk met een luxe motorboot: een kajuitmotorjacht. Deze bootsoort is voorzien van een ruime kajuit waar opvarenden in kunnen verblijven. Een motor stuurt dit pleziervaartuig aan. Ga je een kajuitmotorjacht kopen, dan zijn er vele extra’s mogelijk. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een keuken met alles erop en eraan, een geavanceerd navigatiesysteem, Wi-Fi of een luxe bed. Tot deze categorie behoren onder meer motorkruisers en snel varende motorjachten. Voor het varen met een kajuitmotorjacht zul je jouw vaarbewijs moeten halen.

Kajuitzeiljacht

Alhoewel een kajuitzeiljacht ook over een motor beschikt, kan deze soort boot ook ingezet worden als zeilboot. Dat maakt dit tot één van de meest veelzijdige soorten boten van dit moment. Wederom is er een kajuit aanwezig die kan dienen als plek om in te verblijven voor opvarenden. Vaak worden kajuitzeiljachten verhuurd aan dagjesgasten en toeristen. Tot deze categorie behoren scheeptypes zoals toerzeiljachten, motorsailers, wedstrijdjachten en klassiekers. Ook voor een kajuitzeiljacht dien je te beschikken over een vaarbewijs.

Open motorboten

Tot de open motorboten behoren alle open boten die voorzien zijn van een motor. Daarnaast is een eigenschap van dit type boot dat ze niet beschikken over een kajuit. Je gebruikt open motorboten voornamelijk voor vaartochten die niet meer dan een dag in beslag nemen. Ze zijn perfect voor een korte vaartocht, maar open motorboten worden ook vaak gebruikt voor het vissen. De bekendste soort open motorboot is de sloep. Je hebt geen vaarbewijs voor een sloep nodig, tenzij de sloep snelheden hoger dan 20 km/h kan behalen. Voor snelvarende open motorboten en andere varianten, bijvoorbeeld een RIB (Rigid Inflatable Boat), heb je wel een vaarbewijs nodig.

Open zeilboten

Open zeilboten zijn vergelijkbaar met open motorboten, met het grote verschil dat er een zeil aanwezig is op deze boot. Dit zeil wordt gebruikt om de boot voort te bewegen, alhoewel er vaak ook nog een motor aanwezig is voor het geval er te weinig wind is. Open zeilboten kunnen in twee categorieën onderverdeeld worden: kielboten en zwaardboten. Je hebt een vaarbewijs nodig voor iedere open zeilboot die langer is dan 15 meter of een snelheid hoger dan 20 km/h kan behalen.

Vaarbewijs halen? Nuvaarbewijs.nl helpt je graag

Je weet nu voor welke soorten boten je een vaarbewijs nodig hebt. Bij Nuvaarbewijs.nl ben je aan het juiste adres als je jouw vaarbewijs wilt halen. Wist je dat het volgen van een vaarbewijs cursus je kansen op het behalen van je vaarbewijs significant vergroot? Kies daarom voor één van onze cursussen. Je kunt beginnen met onze videocursus vaarbewijs 1. Heb je vaarbewijs 1 gehaald, dan kun je door met de videocursus vaarbewijs 2. Je kunt ook kiezen voor een combicursus, waarbij de twee vaarbewijzen aan bod komen. Ook een klassikale dag- of avondcursus is een optie bij ons. Aanmelden kan via onze website.

Over de schrijver

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs