Hoeveel pk mag je zonder vaarbewijs?
Hoeveel pk mag je zonder vaarbewijs?
13 juli 2020 

Hoeveel pk mag je zonder vaarbewijs?

Hoeveel pk je zonder vaarbewijs is afhankelijk van hoe zwaar je boot is. Het gaat namelijk niet om de aantal pk van een motor, maar om de maximale snelheid die je kan halen op het water.

Als de boot niet harder kan dan 20 km/h per uur heb je geen vaarbewijs nodig.

Voorbeelden:

Heb je een zware sloep met 6 pk? Dan heb je waarschijnlijk geen vaarbewijs nodig.

Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h.

Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben. Toch mag je ook veel boten besturen zonder vaarbewijs.

In dit artikel zullen wij je dan ook de mogelijkheden laten zien hoeveel pk je nu eigenlijk mag varen zonder dat je een vaarbewijs hebt.

Je mag zonder vaarbewijs varen als:

  • De maximale snelheid van de boot niet meer is dan 20 kilometer per uur. De snelheid van de boot zal altijd weer afhangen van andere factoren, denk bijvoorbeeld aan de bouw van de boot.

Aangezien alles dus af zal hangen van de soort boot die je hebt is het dus voor iedereen weer verschillend.

Als je twijfelt over de snelheid van je boot, er zijn genoeg appjes om snelheid te meten. Voorbeeld: speedometer

Wat te doen aan een te snelle boot?

Als je een te snelle boot hebt is het mogelijk om een begrenzer in te laten bouwen.

Door deze begrenzer kan je toch nog varen zonder dat je in de problemen komt. Deze begrenzer kost vrijwel niets om te laten plaatsen.

Dit is aan te raden voor de boten die net iets te hard gaan, zo classificeren ze namelijk niet als een snelle motorboot.

Let op: je dient dit wel in een rapport aan te kunnen tonen dat de boot begrensd is!

“Nu denk je misschien wat maakt het allemaal uit? Wat maakt die paar kilometer per uur te hard toch uit?”

Dit is toch verkeerd gedacht, wordt je namelijk gepakt met een te snelle boot dan zal jouw boot bestempelt worden als een snelle motorboot.

De boete voor het varen met een snelle motorboot zonder vaarbewijs is toch wel redelijk hoog. Hoe hoog? € 550,- om precies te zijn, duur dagje varen wordt het dan!

Kiezen voor een lichte motor

Je kunt dus zonder hard te gaan gewoon varen zonder dat je in het bezit hoeft te zijn van een vaarbewijs.

Let er wel even op dat er op sommige plekken bepaalde regels gelden over een minimale snelheid.

Dit is vooral bij de grotere wateren zo.

Waarom hanteren ze hier een minimum snelheid?

Door de grote boten kan het zijn dat je snel uit de weg moet gaan, niet zo handig als jouw bootje niet zo hard kan natuurlijk.

Wil je toch wel die snelheden kunnen behalen dan is het halen van een vaarbewijs je enige optie.

Gelukkig is dit vandaag de dag niet meer zo duur, voor +- € 140,-  kun je vaarbewijs 1 op zak hebben.

Op die manier kan je op veel meer plekken varen.

Vanaf welke leeftijd?

Los van de snelheid die jouw boot kan behalen is het ook nog eens zo dat er diverse soorten regels gelden ten aanzien van de minimum leeftijd.

Voor alle minderjarigen is het dus wel handig om hier even rekening mee te houden. Zo is er een minimale leeftijd van 12 jaar om te gaan varen met een boot met een motortje.

Wanneer de boot harder kan dan 13 kilometer per uur zal de bestuurder van de boot toch 16 moeten zijn.

Voor de boten die sneller gaan dan 20 kilometer per uur zal het toch verplicht zijn om een minimale leeftijd van 18 jaar te zijn, dan heb je dus dat vaarbewijs nodig.

Zoals je dus wel kan zien is het zeker niet onmogelijk om te varen zonder vaarbewijs.

Voor de mensen die al wel in aanmerking komen voor een vaarbewijs is het toch wel handig om hem te halen, het brengt immers veel voordelen met zich mee.

Heb je geen vaarbewijs nodig? Overweeg dan wel om deze te halen.

Het is goed om te weten wat de regels zijn op het water, en daarnaast is de cursus vaarbewijs leuk om te volgen. Alvast veel vaarplezier toegewenst!

Kan jij wel wat extra hulp gebruiken?

Ga dan voor onze online videocursus! Met deze cursus laten we je precies wat je moet weten op het echte CBR examen. Korte video’s van 2 tot 5 minuten met aansluitend 10-15 examenvragen.

Na deze video’s en oefenexamens ga je voor de echte proefexamens. Dit zijn in totaal 4 proefexamens en als je deze gemaakt hebt ben je klaar voor het echte examen. Dit examen reserveer je via mijn.cbr.nl voor €42,-

Deze videocursus hebben wij afgelopen jaar opgenomen met docent Pieter. Pieter werkt als sinds 2015 voor ons en is een doorgewinterde watersporter. In de video’s vertelt hij vol passie over de materie van het vaarbewijs. Op deze manier onthoud je de stof gemakkelijk.

Deze videocursus is 100% examengericht. Geen poespas, maar alleen wat je echt moet kennen voor het CBR examen.

Wij zijn er van overtuigd dat je met deze cursus je vaarbewijs gaat halen. Om de software te testen hebben we op dit moment een actie. Je krijgt les 1 van ons gratis. Op deze manier kun jij bekijk of deze videocursus iets voor je is.

Je zit nergens aan vast. Vindt je het niks? Geen probleem. Vindt je het wel wat? Dan kun je na les 1 de cursus aanschaffen en verder gaan met les 2. In totaal zijn het 4 lessen met ongeveer 8 video’s. In totaal dus 32 video’s en 32 kleine oefenexamens.

Oefenexamens vaarbewijs

Aan het einde van de videocursus krijg je 4 oefenexamens. Als je deze oefenexamens allemaal voldoende hebt dan ben je klaar voor het echte examen. De video’s en proefexamens kun je onbeperkt blijven kijken en oefenen.

cursus-vaarbewijs

Over de schrijver
Wij van Nuvaarbewijs.nl zijn er om je te helpen aan je vaarbewijs. Dat doen we door middel van een klassikale cursus of een videocursus. Deze opleidingen geven wij voor vaarbewijs 1 & 2, en zitten boordevol handige tips om de stof makkelijk te onthouden voor je examen. Daarnaast krijg je bij al onze cursussen onbeperkt hulp in onze ledenomgeving.
Reactie plaatsen

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs