Kosten vaarbewijs halen - Wat kost een vaarbewijs? - Nuvaarbewijs.nl
arrow_drop_up arrow_drop_down
13 juli 2020 

Vaarbewijs halen kosten?

De vaarbewijs halen kosten vallen op zich mee. In principe kun je voor € 62,- klaar zijn voor vaarbewijs 1 (boek + vaarbewijsexamen) Dit is met zelfstudie. Je kunt ook voor een cursus gaan. Bij deze alle kosten op een rijtje:

Boek€ 20,-
Examen vaarbewijs 1€ 42,-
Examen vaarbewijs 2€ 50,-
Klassikale cursus
voor VB1 of VB2 of videocursus
€ 150,- / € 97,-

”Bij een onderzoek is gebleken dat het slagingspercentage met zelfstudie slechts 15% is.”

Een aanrader is dan ook om een cursus te volgen.
In dit artikel gaan wij dieper in op de vaarbewijs kosten, welk vaarbewijs je precies nodig gaat hebben, en hoe je dit het beste kan halen.

Wat zijn de kosten om een vaarbewijs te halen?

Het goede nieuws is dat je op dit moment alleen een theorie examen hoeft te doen om je vaarbewijs te halen. Veel mensen die bij ons komen met de vraag ‘Wat kost een vaarbewijs?’ zijn dan ook opgelucht wanneer ze horen dat er geen duur praktijkexamen is.

Dit houdt echter wel in dat je voor een vaarbewijs alle kennis moet laten zien tijdens het theorie examen. Het is dan ook niet voor niets dat wij van Nuvaarbewijs speciale cursussen aanbieden waar je alle theorie leert van ervaren vakdocenten.

De kosten voor een vaarbewijs halen zitten als volgt in elkaar:

-De theoriecursus; voor zowel vaarbewijs 1 als 2 rekenen wij hier €150,-
-Het theorieboek met de informatie voor vaarbewijs 1 en 2 kost €20,-
-Het theorie examen van vaarbewijs 1 kost op dit moment €42, het examen voor vaarbewijs 2 kost op dit moment €50.
-Wil je je er toch aan wagen om vaarbewijs 1 en 2 tegelijkertijd te halen, dan kan dat. Het examen hiervoor kost €65.

‘Wat kost een vaarbewijs?’ is dus een vraag met meerdere antwoorden afhankelijk van jouw situatie, maar ga er van uit dat je hier rond de €200 tot €250 aan kwijt bent, uitgaande dat je het examen in 1 keer kan halen.

Juist daarom kunnen wij het belang van een theoriecursus niet vaak genoeg benadrukken. Met onze cursussen leer je echt alles wat je moet weten om je vaarbewijs te halen.

Daarnaast bieden wij ook een online videocursus aan, geen tijd om naar de klassikale cursussen te komen? Dan kun je de cursus ook volgen thuis vanuit je luie stoel of wanneer je vaak onderweg bent.

De verschillende soorten vaarbewijzen

In Nederland delen we vaarbewijzen in drie categorieën deze variëren afhankelijk van de lengte en de kracht van de boot die je ermee mag varen. We maken het volgende onderscheid:

-Boten die je zonder vaarbewijs mag besturen
-Boten waar je vaarbewijs 1 voor nodig hebt
-Boten waar je vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 voor nodig hebt.

Wil je varen met een boot waar vaarbewijs 2 voor nodig is, dan moet je zowel vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 halen. Dit zijn 2 verschillende examens die heel veel informatie bevatten, wij raden dan ook af om beide vaarbewijzen in 1 keer te halen.

Als een boot niet sneller dan 20km/uur gaat, en onder de 15 meter lang is, dan heb je hier geen vaarbewijs voor nodig. Een rubberboot met buitenboordmotor is een stuk korter dan 15 meter, maar gaat harder dan 20 km/uur op topsnelheid, je hebt hier dus wel een vaarbewijs voor nodig.

Je hebt een vaarbewijs 1 nodig voor alle watervoertuigen die langer zijn dan 15 meter, of sneller gaan dan 20 km/uur. Denk hierbij niet alleen aan boten, maar ook bijv. aan jetski’s.

”Vaarbewijs 1 is alleen geldig op rivieren, kanalen en kleine meren.”

Wil je op grotere meren varen of op de open zee, dan heb je naast vaarbewijs 1 ook vaarbewijs 2 nodig. Dit heeft natuurlijk een grote invloed op de prijs van het examen, gezien de kosten voor 1 vaarbewijs halen natuurlijk minder zijn dan wanneer je 2 vaarbewijzen moet halen.

Hopelijk heb je nu een goede kijk op de kosten voor een vaarbewijs halen, en welk vaarbewijs je nodig gaat hebben voor jouw situatie. Meer weten over onze unieke cursussen? Neem dan snel een kijkje op onze website.

Over de schrijver
Wij van Nuvaarbewijs.nl zijn er om je te helpen aan je vaarbewijs. Dat doen we door middel van een klassikale cursus of een videocursus. Deze opleidingen geven wij voor vaarbewijs 1 & 2, en zitten boordevol handige tips om de stof makkelijk te onthouden voor je examen. Daarnaast krijg je bij al onze cursussen onbeperkt hulp in onze ledenomgeving.
Reactie plaatsen