Heb je een vaarbewijs voor een jetski of waterscooter nodig?
Heb je een vaarbewijs voor een jetski of waterscooter nodig?
05 september 2022 

Heb je een vaarbewijs voor een jetski of waterscooter nodig?

Lijkt het je wel wat om op een jetski of waterscooter de wateren van ons land te gaan verkennen? Of ben je een snelheidsduivel die ook hoge snelheden op het water wil behalen? In dat geval is het goed om te weten of je een vaarbewijs voor een waterscooter of jetski nodig hebt.

In deze blog vertellen we je er alles over. Ten eerste gaan we in op het verschil tussen een jetski en een waterscooter. Vervolgens vertellen we je of een vaarbewijs voor een jetski of een waterscooter een vereiste is om van deze watervoertuigen gebruik te maken. Daarnaast geven we je nog een aantal handige tips voor het besturen van deze voertuigen.

Zijn er verschillen tussen een jetski en een waterscooter?

Geregeld worden jetski en waterscooter als synoniemen voor elkaar gebruikt. Maar dat klopt niet helemaal. Voor de wet zijn deze twee watervoertuigen gelijk, maar in het echt zijn er verschillen. Het grootste verschil is dat je een waterscooter bestuurt terwijl je zit, terwijl je een jetski staand kunt besturen. Waterscooter vereisen hierdoor minder oefening, terwijl je bij een jetski meer ervaring nodig hebt om dit watervoertuig onder de knie te krijgen. Tegelijkertijd is een jetski wel wendbaarder. Een ander verschil tussen deze twee voertuigen is dat een jetski vaak ruimte biedt voor één persoon, terwijl waterscooters meestal plaats bieden voor meerdere personen. Beide voertuigen zijn voorzien van een waterjetmotor.

Is een vaarbewijs voor een waterscooter of jetski vereist?

Een vaarbewijs voor zowel een jetski als een waterscooter is verplicht. Deze beide voertuigen kunnen snelheden hoger dan 20 km/h behalen. Ga je op een motorboot varen die sneller kan dan 20 km/h, dan is minimaal klein vaarbewijs 1 vereist. Naast een vaarbewijs zijn ook een registratiebewijs en een reddingsvest verplicht. Zit je met meerdere personen op een waterscooter, dan dient iedereen over een reddingsvest te beschikken.

Jetski en waterscooter tips

Ten eerste is het belangrijk om goed te checken waar je met een jetski of waterscooter mag varen. Hierbij gaat het om stukken water waar snelvaren is toegestaan. Dit herken je aan de gele tonnen. Een plaatselijke vaarvergunning kan op sommige plekken vereist zijn. Lees je hier altijd goed over in. Daarnaast is het handig om altijd een wetsuit te dragen onder je reddingsvest. Dit gaat onderkoeling tegen, mocht je in het water terecht komen. Zorg er ook voor dat je goed oplet als je van start gaat. Deze watervoertuigen kunnen als een speer vooruit geschoten worden als je meteen flink gas geeft. Tot slot raden we je aan om te starten op een plek waar het water ongeveer een meter diep is. Zo voorkom je dat je jetski of waterscooter de bodem raakt.

Klein vaarbewijs 1 halen dankzij Nuvaarbewijs.nl

In de praktijk is gebleken dat het volgen van een cursus de kans op het behalen van je klein vaarbewijs 1 significant vergroot. Daarom is het absoluut een aanrader om hiervoor te kiezen. Bij Nuvaarbewijs.nl kun je een videocursus vaarbewijs 1 volgen. Daarnaast kun je kiezen voor de combicursus vaarbewijs 1 & 2 of de klassikale dagcursus. Heb je het klein vaarbewijs 1 behaald, dan kun je bij ons ook de videocursus vaarbewijs 2 volgen. Wij helpen je graag, zodat jij met een gerust hart op de jetski of waterscooter zit. Voor meer info kun je contact met ons opnemen. Overtuigd? Meld je dan nu aan!

Over de schrijver

Hulp nodig bij het behalen van je vaarbewijs?

Ga voor onze videocursus! Nu met 50% korting.

online-video-cursus-vaarbewijs