Vaarbewijs 1 en 2? Wat is het verschil?
Vaarbewijs 1 en 2 wat is het verschil? Vaarbewijs 1 is voor op de rivieren, kanalen en meren. Vaarbewijs 2 is voor op groot open water of op zee. Ook in het buitenland is vaarbewijs 2 ook vaak vereist.
Zoals je wellicht al weet heb je niet voor alle boten een vaarbewijs nodig. In Nederland is de pleziervaart in 3 verschillende groepen verdeeld.
Je hebt boten waarbij je:
– geen vaarbewijs nodig hebt
– vaarbewijs 1 nodig hebt
– boten waarbij je zowel vaarbewijs 1 als 2 nodig hebt.
Wanneer heb je geen vaarbewijs nodig?
Als je boot niet harder kan dan 20 km per uur wanneer er vol gas gegeven wordt mag je varen zonder vaarbewijs. De boot moet dan wel onder de 15 meter zijn.
Dit betekend dat je zonder vaarbewijs met een zeilschip of motorjacht van 14 meter mag varen, zo lang deze maar niet harder gaat dan 20 km per uur. Heb je een klein rubberbootje met 5 pk? Let dan op, deze kan al gauw sneller dan 20 km per uur.
“Wanneer vaarbewijs 1 of 2? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2?”
Vaarbewijs 1
Vaarbewijs 1 heb je nodig als je jetski, waterscooter of boot harder kan dan 20 km per uur. Daarnaast is vaarbewijs 1 ook verplicht voor boten langer dan 15 meter.
”Aan vaarbewijs 1 heb je voldoende als je gaat varen op de rivieren, kanalen en kleine meren”
Het examen voor vaarbewijs 1 bestaat uit 40 meerkeuzevragen, en het maximaal aantal punten wat je kan halen is 80.
Hiervan moet je minimaal 70% halen, oftewel 56 punten halen. Je krijgt op je examen 1-, 2- en 3-punten vragen. Als je geslaagd bent, krijg je direct je vaarbewijs pas mee. Bekijk hier het aanbod wat we hebben voor het behalen van het vaarbewijs.
Vaarbewijs 2
Vaarbewijs 2 heb je nodig als je op groot open water wil varen zoals de Waddenzee, de Oosterschelde,
de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer.
Het is niet mogelijk om in één keer vaarbewijs 2 te halen, eerst dien je vaarbewijs 1 te halen.
Het examen voor vaarbewijs 2 bestaat 23 meerkeuzevragen, en het maximaal aantal punten wat je kan halen is 50.
Hiervan moet je net als bij vaarbewijs 1 een percentage van 70% halen, oftewel 35 punten. Je krijgt ook op dit examen 1-, 2- en 3-punten vragen, en als je geslaagd bent, krijg je direct je vaarbewijs pas mee.
”Kan ik ook alleen vaarbewijs deel 2 halen, zonder deel 1?”
Nee dit kan niet. Deel 2 is een aanvulling op deel 1. Met deel 1 mag je varen, maar niet overal. Ga je het ruime water op of Ijsselmeer, Oosterschelde, Westerschelde etc. dan dien je de aanvulling te halen dus deel 2. Hierna heb je vaarbewijs 1 en 2.
Welk vaarbewijs heb je nodig in het buitenland?
In het buitenland is het per land verschillend. In de meeste landen heb je op de binnenwateren aan vaarbewijs 1 genoeg. Zoals bijvoorbeeld het Gardameer in Italië.
Wil je in het buitenland op zee varen? Dan dien je in meeste landen in het bezit te zijn van vaarbewijs 2. Voordat je in het buitenland gaat varen raden wij je aan om jezelf met de juiste informatie in te lezen. Wil je meer informatie over varen in het buitenland bekijk dan hier onze blog.
Dat is afhankelijk in welk land je gaat varen.
België: is hetzelfde als in Nederland.
Frankrijk: Voor de meeste mensen die boten huren in Frankrijk dien je geen vaarbewijs te hebben. Ga je met je eigen boot varen in Frankrijk dan dien je vanaf 6 pk een vaarbewijs te hebben. Wanneer je de Middellandse Zee op gaat dien je vaarbewijs 1 + 2 te hebben.
Spanje: In Spanje kun je er vanuit gaan dat je altijd deel 2 nodig hebt.
Italië: In Italië mag je boten huren tot 40 pk zonder vaarbewijs. Neem je je eigen boot mee dan zijn de regels weer anders, je dient dan vaarbewijs 2 te hebben. In de binnenwateren heb je dan vaarbewijs 1 nodig zoals hier in Nederland. Let op in Italië zijn ze enorm streng op het water zorg dat je zeker daar alles in orde hebt.
Kroatië: Hier dien je over een vaarbewijs te beschikken wanneer je een boot bestuurd vanaf 3 meter lengte. Tot 1852 meter mag je uit de kust varen ga je hier buiten dan dien je vaarbewijs 1 en 2 te hebben. Meld je altijd aan bij de havenmeester hier dien je ook een sticker aan te schaffen.
Griekenland: In Griekeland dien je eigenlijk alleen deel 1 te halen.
Wat is het Grootse voordeel van het behalen van je vaarbewijs in Nederland?
Het Nederlandse vaarbewijs is gelijk een Internationaal vaarbewijs. Dit hoef je dan niet meer apart aan te vragen, wanneer je deze in België haal dien je deze wel aan te vragen.
DEEL 1 is het International Certificate of Competence Inland Waters. Wanneer je DEEL 1 en 2 hebt dan beschik je over het International Certificate of Competence Coastal Waters. Het vaarbewijs halen in Nederland is moeilijker dan in België maar hier hoef je geen praktijktoets te doen!
Hulp bij het behalen van je vaarbewijs?
Kun jij hulp van ons gebruiken bij het behalen van je vaarbewijs 1 of 2. Vaarbewijs cursussen bekijken >