Vaarregels | Welke verschillen zijn er? | Wie heeft voorrang?

Vaarregels roeitboot, kano, sup

Vaarregels

Vaarregels iedereen die het water op wilt heeft er wel eens van gehoord. Iedereen die het water op gaat moet zich houden aan de vaarregels zo ook wanneer je met een roeiboot, kano, kayak en de SUP het water op gaat.

De verschillen tussen de kano, kajak en de roeiboot

Er zijn zeker verschillen bij de bovenstaande attribute waarmee je het water op kunt. Wanneer je met een roeiboot het water opgaat roei je vaak met je rug naar voren hier haal je de meeste kracht uit. De roeier kan in deze houding slecht zien waar hij heen vaart. De roeier moet telkens achterom kijken. Als er door een stuurman wordt gestuurd is dit geen enkel probleem.

Iemand die met zijn kajak vaart zit meestal met zijn gezicht in de vaarrichting. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een dubbelbladige peddel.  Bij de kano wordt er gebruik gemaakt van een enkelbladige peddel.

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen wanneer je gaat varen met een kano, kajak of roeiboot.  De kano, kajak of roeiboot hoeft niet voorzien te zijn van een naam. Dit is wel vereist wanneer je met een motorboot of zeilboot vanaf 7 meter lengte het water op gaat. Wanneer je op drukke vaarwegen wilt gaan varen geldt dat je een motor hebt die minstens 6 kilometer per uur kan voort bewegen in het water. Deze regel geld dus niet voor een kano, kajak en roeiboot, deze worden met spierkracht voortbewogen en bent dus zelf de motor.

Informeren

Houd in de gaten dat je jezelf goed laat informeren er zijn namelijk gebieden waar je niet mag varen met de kano, kajak en roeiboot. Of je moet voor deze situaties een vergunning hebben. Zoek de dichtstbijzijnde kano-of kajakvereniging en laat je hier juist informeren.

SUP en kitesurfer

De bovenstaande twee benamingen zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken. SUP (Stand Up Paddling) of kitesurfen zijn totaal verschillend. De SUP is een soort surf plank hier sta je boven op met de peddels beweeg je voort. SUB boarders vallen onder de categorie ''door spierkracht voortbewogen schepen''. Tevens staat de kitesurfer ook op een board. Deze laat zich voort bewegen met een soort vlieger. Deze wordt vaak onder de definitie zeilboot geplaatst. IN het BPR staat het apart beschreven ''verboden te varen met een door een vlieger voortbewogen plank of klein schip''.

Dat betekend dus dat het verboden is te kitesurfen, behalve op gebieden waar dat wel mag.

Wie heeft er voorrang?

Onthoud bij kleine boten onderling het volgende ezelsbruggetje: ZRM
1. Zeil
2. Roei
3. Motor

Dat is de juiste volgorde van voor laten gaan. Dus in onderstaande situatie eerste de zeilboot, dan de roeiboot en als laatste de motorboot.


Geen risico nemen

Wanneer je een roeiboot, kajak of kano bestuurd ben je erg kwetsbaar. Houdt er rekening mee dat de meerderheid die zich op het water bevindt deze voorrangsregel niet kent. Neem geen risico en mijdt de drukke vaarwegen. Zorg ervoor dat je goed gezien wordt. Overdag felle kleding waar je goed mee opvalt, s' nachts een rondomschijnend wit licht. Ga je op grote open wateren kajakken neem dat altijd een handheld marifoon mee!