BTW verklaring boot - Waar moet ik op letten? | Nuvaarbewijs

BTW verklaring boot

BTW verklaring boot

BTW verklaring bij het kopen en verkopen van je boot. Wanneer je in het buitenland gaat varen is het erg belangrijk dat je kunt bewijzen de het schip vrij is van BTW heffing. Als je een nieuw schip koopt vraag dan altijd naar dit bewijs zo kan je bewijzen dat de btw is voldaan. Verkoop je het schip zorg dan dat de nieuwe eigenaar die document krijgt. Deze verklaring is onbeperkt geldig voor boten waarvoor deze is verstrekt.
Sinds 1993 kunnen boten in andere landen worden ingevoerd en verblijven zonder dat je btw en extra invoerrechten moet afdragen. Aantal voorwaarden zijn dat je moet aan tonen dat er belasting is betaald in een Europees land en dat het schip in het land van herkomst is geregistreerd. Wanneer je dit niet kunt kun je in de problemen komen met de douane. Zij kunnen je schip in beslag nemen tot de papieren in orde zijn.

Aanschaf via een particulier of bedrijf

Wanneer je een boot koopt bij een bedrijf dan staat op de factuur het btw bedrag omschreven. Als het bedrijf destijds de boot van een particulier heeft aangekocht kan er een margeregeling worden toegepast. Op de factuur staat dan geen btw bedrag maar de vermelding ‘’margeregeling’’.

Geen Originele papieren wat nu?

Voor een particulier is het mogelijk op een btw-vrij verklaring aan te schaffen, dit kan bij de douane. Mits de omzetbelasting in Nederland betaald is en niet is teruggevorderd. Dit document wordt is officieel en wordt in heel Europa geaccepteerd. Op dit formulier kun je de gegevens vinden van het schip en de bevestiging dat deze vrij is van btw-heffing. Op dit document staat geen naam en kun je dus makkelijk doorgeven wanneer je deze gaat verkopen.