Hoe moet je een boot vastleggen? - Nuvaarbewijs.nl
Boot aan bolder vastleggen

Hoe moet je een boot vastleggen?

Het goede weer komt eraan. De kans is groot dat je er weer op uit gaat met je boot. Het goed aanmeren van een boot is van groot belang als dit watervoertuig niet gebruikt wordt. Zo voorkom je beschadigingen en, in het ergste geval, kan je boot na slecht aanmeren zelfs wegdrijven. Logischerwijs wil je dat voorkomen. Daarom vertellen we je hieronder hoe je het aanmeren het beste kunt aanpakken.

Belangrijke begrippen rondom het aanmeren

Het vastleggen van je boot wordt ook wel aanmeren genoemd. Toch zijn er mensen die hiervoor andere termen gebruiken, bijvoorbeeld afmeren of simpelweg meren. In deze blog gaan we dieper in op het verschil en wat de juiste term is. Hieronder bespreken we enkele andere termen die van belang zijn als je gaat aanmeren met de boot.

Landvasten

Met landvasten bedoelen we de touwen die gebruikt worden om de boot vast te leggen aan de steiger of kade. Je kunt deze stukken touw bevestigen om bijvoorbeeld de schoenplaten van je boot of het paalwerk rondom de steiger. Landvasten staan ook wel bekend als aanmeerlijnen. Vaak zijn er twee landvasten aanwezig op je schip: één aan de voorzijde en één aan de achterzijde. Maar ook meer landvasten zijn een optie.

Bolders op een boot

Bolders kunnen we eigenlijk indelen in twee categorieën. Ten eerste zijn er de bolders op een steiger. Aan deze meerpalen kun je de landvasten bevestigen. Daarnaast zijn er de bolders op je boot. Dit zijn vaste onderdelen van je boot die het vastleggen van het watervoertuig gemakkelijker maken.

Aanmeren met je boot

Kom rustig aanvaren en zorg ervoor dat je stootwillen al overboord hangen. Tracht de achterkant op één lijn te leggen met een bolder en zorg ervoor dat het schip zo goed mogelijk als het kan evenwijdig aan de steiger of kade ligt. Bevestig het landvast aan de achterkant (ook wel bekend als achtertros) aan de bolder. Neem landvasten altijd dubbel. Ga langzaam vooruit zodat de boot nu optimaal evenwijdig aan de steiger ligt. Bevestig nu het landvast aan de voorzijde aan één van de bolders. Hierna maak je de boot met twee springen vast om te voorkomen dat je schip teveel kan bewegen.

Ankeren

Je kiest ervoor om je boot te ankeren als je niet in de buurt bent van de wal, maar je schip wel vastgelegd moet worden. Een anker graaft zich in de bodem in en voorkomt voortdrijven zonder voortstuwing. Zoek een plek waar je weet dat jouw anker de bodem kan bereiken. Je schip moet stilliggen voordat je kunt ankeren. Voor meer info over ankeren kun je deze uitgebreide blog lezen.

Reactie plaatsen