Hoe maak je een boot winterklaar?
Je boot winterklaar maken is belangrijk tijdens de koudere maanden van het jaar. Helaas komen aan alle goede dingen een einde, dus ook het vaarseizoen. In de winter kun je ervoor kiezen om jouw boot in het water te laten liggen, maar het is tevens een optie om jouw boot de kant op te halen. Je kunt dus een boot winterklaar maken in het water of op de kant. Waar je ook voor kiest, er zijn een aantal specifieke zaken waar je goed op moet letten. Daar vertellen we je hieronder meer over.
Winterklaar maken van een boot: waar moet je op letten?
Bij het winterklaar maken van je boot komt meer kijken dan je misschien zou denken. Toch is het belangrijk dat je deze stappen onderneemt, zodat je de kans vergroot dat je boot goed de winter door kan komen. Sommige zaken voer je waarschijnlijk al uit als vaste onderhoud van je boot, maar er zijn vast een aantal zaken waar je wellicht niet aan hebt gedacht. We bespreken per onderdeel van de boot waar je goed op moet letten.
Boot motor winterklaar maken
Het is belangrijk om je boot motor winterklaar te maken. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot beschadigingen en een motor die niet meer functioneert. Vaste stappen van het onderhouden van een motor zijn het verversen van de olie en het controleren van de filters (en eventueel het vervangen van de oliefilter en de brandstoffilter). Daarnaast kun je de koelvloeistof verversen.
Maar tijdens de winter krijgt je boot met andere omstandigheden te maken, bijvoorbeeld de kou en vorst. Bij een boot met een open koelsysteem zul je extra stappen moeten nemen om dit systeem vorstbestendig te maken. Ten eerste wordt de afsluiter van de waterinlaat gesloten. Vervolgens open je de wierfilter. Je zet nu de motor aan. Hierop volgend doe je op een geleidelijk tempo antivries in de wierfilter. Mocht er antivries uit het koelsysteem ontsnappen via de uitlaat, dan moet de motor meteen uitgezet worden en een emmertje onder de uitlaat gehouden worden om te voorkomen dat de antivries in het water terecht kan komen. Gaat alles goed, dan kan de afsluiter open en dicht gedaan worden. Zo kan de antivries tevens in de afsluiter geraken. Check tevens even of de slangen geen sporen van lekkage vertonen.
Romp en dek van je boot winterklaar maken
Ook het romp en dek dien je in de winter van extra bescherming te voorzien. Dit begint met een goede schoonmaak. Zo voorkom je dat vuil zich kan gaan vastzetten. Haal alle vaaraanslag weg, check het verfwerk en voer reparaties uit waar nodig. Het in de was zetten van het polyester biedt je boot extra bescherming tijdens de koudere maanden van het jaar. Het openen van interne luiken kan schimmelvorming voorkomen. Plaats tot slot een afdekzeil over je boot heen.
Techniek, gas, elektra, toilet en drinkwater
Haal de gasflessen en elektrische apparatuur van boord en controleer even of alles in orde is. Kun je de accu’s niet van boord halen, zorg er dan voor dat ze volgeladen zijn om bevriezing te voorkomen. Vet onderdelen die draaien in, zoals tandwielen. Zo wordt de soepelheid behouden. Reinig de gasbun en de bilge en haal het water hieruit. Pas een niet-giftige antivries toe op de watersystemen. Pomp het toilet droog en gebruik ook hiervoor antivries. Zorg ervoor dat er geen water in de drinkwatertank meer staat, want dit kan bevriezen in de winter. Tevens moet de boiler afgetapt worden, mocht die er zijn.
Tuigage winterklaar maken
Vooral op zeilboten is het van belang dat de tuigage winterklaar wordt gemaakt. De zeilen haal je van het schip en sla je droog op. Bekijk of er geen sprake is van slijtage. Controleer onderdelen van de tuigage zoals bijvoorbeeld de verstagingen, spanners, ogen, terminals, splitpennen en borgpennen. Reinig de mast en controleer op beschadigingen. Maak onderdelen zoals de blokken, schijven, valstoppers en lieren schoon.
Controleer de bootuitrusting
Check de landvasten, anker, ankerlijn, reddingsvlot, reddingsvesten, brandblussers en het noodvuurwerk. Reddingsvesten en brandblussers dien je om de zoveel tijd te laten keuren. Zo weet je zeker dat dit allemaal in orde is als het vaarseizoen weer gaat beginnen. Haal al het voedsel van je boot zodat dit niet kan bederven. Controleer of je alles van je boot hebt gehaald dat door vorst of de kou beschadigd kan raken. Hier behoren ook de kussens op de boot toe, die door de kou last kunnen krijgen van schimmelvorming. Plaats nieuwe batterijen in de zaklamp en controleer de scheepsdocumenten. Eventueel kun je in meerdere ruimtes vochtvreters plaatsen. Voer je dit alles uit, dat is je boot winterklaar.