Motorboot of zeilboot? - Welke boot past het best bij mij?

Motorboot en zeilboot

Zeilboot of motorboot

Motorboot of zeilboot? Wanneer je voor deze keuze staat zijn er een aantal elementen van toepassing op een juiste keuze te maken. Hieronder staat de belangrijkste punten op een rij om een juiste keuze te maken tussen een zeil-of motorboot.

Vaargebied

Wanneer je een vaarttocht wilt gaan maken op de open Waddenzee of het IJsselmeer is een zeilboot zeker aan te raden. Wanneer je op beschutte binnenwateren vaart, is de kans groot dan je voor de motorboot gaat. 

De mast van de zeilboot

wanneer je met een motorboot vaart heb je in het algemeen minder last van bruggen en andere obstakels. Dit is een ander verhaal wanneer je het water op gaat met een zeilboot. Voor de zeilboten zijn sommige bruggen niet te passeren. Wel is er door Nederland een staande-mast route, dit is de route van Zeeland naar Groningen waar je met de zeilboot een mooie vaartocht kunt maken zonder obstakels.

Weersverwachting met zeilboot

Wanneer je vaart met een motor ben je afhankelijk van de inhoud van de tank, deze bepaald hoe ver je kunt gaan. De natuurlijke wind of stroming brengt je boot meestal verder. Via de binnen wateren is het goed mogelijk op leuke tochten af te leggen richting bijvoorbeeld Frankrijk.

Huren

Voordat je een keuze maakt tussen een zeilboot of motorboot kun je het beste eerste en boot huren. Je kunt tegenwoordig een motor sailor huren dit is een combinatie van een zeilboot en motorboot. Ga eerst een boot huren in bijvoorbeeld Friesland. Friesland is een prachtige afwisselende vaargebied, rustige slootjes maar ook kun je varen op drukkere meren. 

Lessen

Wil jij veilig het water op, dan raden we je aan om van te voren lessen te nemen voor de boot. Zo kun je veilig en met vertrouwen het water op.