Wat kost een ligplaats voor een boot? - Nuvaarbewijs.nl
Wat kost een ligplaats voor een boot?

Wat kost een ligplaats voor een boot?

Wat kost een ligplaats voor een boot?

Het is belangrijk dat je een goede ligplaats voor je boot vindt. Een auto kun je overal parkeren. Het kan zijn dat je een eigen oprit hebt, en anders is er in de buurt wel een parkeerplaats te vinden. Een boot kun je niet zomaar overal parkeren. Je zult dit watervoertuig moeten stallen bij een ligplaats. Maar wat zijn de gemiddelde kosten van een ligplaats voor je boot?

Gemiddelde kosten van een ligplaats voor je boot

Kijken we over de gehele linie, dan liggen de gemiddelde kosten van een ligplaats voor je boot per jaar tussen de 1.000 en 2.500 euro. Een aantal factoren zijn van invloed op de uiteindelijke kosten die je kwijt zult zijn. Hierbij kun je denken aan de oppervlakte van je boot, maar ook of jouw boot in de winter in het water blijft of niet. Bij de meeste havens kun je gebruikmaken van extra diensten zoals bijvoorbeeld een vaste stroomaansluiting en verschillende werkzaamheden zoals bijvoorbeeld motor service. Ook dit heeft invloed op de prijs.

Stel dat je ervoor kiest om alleen tijdens het zomerseizoen een ligplaats voor je boot te nemen. Voor een boot met een lengte van acht meter kost dit gemiddeld tussen de 800 en 900 euro in totaal. In dat geval beschik je over een vaste ligplaats. Maar het is goed mogelijk dat je een wat grotere boot hebt. Zo zijn de kosten van een ligplaats voor je boot tussen de 1.000 en 1.300 euro bij een lengte van elf meter en tussen de 1.700 en 2.100 euro bij een lengte van vijftien meter.

Kun je kosten besparen op de ligplaats voor je boot?

Mochten er veel ligplaatsen in de buurt zijn, dan kan het de moeite lonen om de prijzen onderling te vergelijken. Daarnaast kun je jezelf de ligplaats boot kosten besparen door je boot met een trailer te vervoeren. Je kunt de trailerhelling gebruiken om je boot in en uit het water te krijgen. Dit heeft wel enkele nadelen. Zo is het een hoop gedoe om je boot elke keer te vervoeren en in/uit het water te halen. Bovendien moet je op meerdere plekken het getij in de gaten houden en is het dus niet altijd mogelijk om je boot in het water te krijgen. Ook zul je een plek nodig hebben om je boot te stallen. Als dit niet thuis kan, zul je alsnog ergens anders kosten moeten maken.

Reactie plaatsen