Alcohol en varen, hoe zit dat eigenlijk? - Nuvaarbewijs
Alcohol en varen

Alcohol en varen, hoe zit dat eigenlijk?

Iedereen kan het wel voor zich zien, bij lekker weer ’s morgens op tijd naar het water om de hele dag te kunnen varen en te genieten van de vrijheid, de zon en natuurlijk de hapjes en drankjes. Helaas zorgt dat laatste vaak voor discussie wie nou die dag de BOB is. Daarnaast is het voor veel mensen ook niet helemaal duidelijk wat er nou wel en niet mag qua alcohol op het water.

Hoeveel alcohol mag je drinken op de boot?

De maximale hoeveelheid alcohol die je mag nuttigen terwijl je een boot bestuurt is hetzelfde als de maximale hoeveelheid alcohol bij het besturen van een auto. Voor zowel de recreatievaart als de beroepsvaart geldt dat niet meer dan 0,5 promille alcohol geblazen mag worden. In tegenstelling tot bij het autorijden wordt er hier geen onderscheid gemaakt tussen een ervaren of beginnende schipper.

Alcohol op het water zorgt voor een flinke boete

Ook nagenoeg gelijk aan het autorijden is de minimale boete die gegeven wordt bij een overtreding. Wanneer je de toegelaten grens ook maar een klein beetje overschrijdt riskeer je al een geldboete van €350,-. Let wel dat dit de laagst mogelijke boet is. Per situatie wordt gekeken naar de ernst van de situatie en waar het nodig wordt geacht kan zelfs je vaarbewijs worden ingenomen of een gevangenisstraf worden toegewezen.

Maar ik stond helemaal niet aan het roer!

Een andere tegenstelling tot het autorijden is dat je een boot wel mag besturen ook al heb je geen vaarbewijs. Een voorwaarde voor het varen zonder vaarbewijs is dat er iemand aanwezig is op de boot die wel een vaarbewijs heeft. In dat geval gelden de regels met betrekking tot alcohol op het water niet alleen voor degene die de boot bestuurd maar ook voor degene die in bezit is van een vaarbewijs.

Ben jij de enige in je vriendenkring met een vaarbewijs?

Als je de enige persoon in je vriendenkring bent met een vaarbewijs ben je vaak automatisch de aangewezen persoon om achter het roer te gaan zitten. Meestal geen probleem maar begrijpelijk dat jij ook wel eens zin hebt om een drankje mee te drinken. In dat geval kun je je vrienden eens wijzen op de verschillende cursussen die wij aanbieden of misschien kun je er zelfs een cadeau geven!

Reactie plaatsen