Hoe werkt een marifoon? - Nuvaarbewijs.nl
Marifoon

Hoe werkt een marifoon?

Ga je met je boot op het water, dan is het van essentieel belang om te beschikken over een marifoon. Dit apparaat kan zowel zenden als ontvangen. Je zet een marifoon in voor maritieme communicatie. Hiermee bedoelen we niet alleen de communicatie tussen schepen op het water, maar ook bijvoorbeeld communicatie vanaf jouw schip met een walstation. Alhoewel het niet verplicht is om een marifoon op je schip te hebben, is dit een aanrader. Goed marifoongebruik is hierbij van groot belang.

Heb je een bedieningscertificaat voor je marifoon nodig?

Ja, je zult een bedieningscertificaat voor je marifoon nodig hebben om dit apparaat te mogen gebruiken aan boord. Hiervoor dien je examen te doen. Na het halen van dit examen, kun je een bedieningscertificaat voor je marifoon aanvragen. Aangeraden wordt om dit binnen vijf jaar na het behalen van het examen te doen. Een certificaat aanvragen kan tegenwoordig online via het Agentschap Telecom. Naast e-mail kun je ook via de post dit bedieningscertificaat aanvragen.

Je kunt drie soorten certificaten aanvragen: een basiscertificaat Marifonie voor binnenwateren, een beperkt certificaat maritieme radiocommunicatie (MARCOM-B) voor binnenwateren en kustwateren of een algemeen certificaat maritieme radiocommunicatie (MARCOM-A) voor op zee. Je kunt bij diverse exameninstanties door heel Nederland een cursus volgen.

Goed marifoongebruik: belangrijk voor de veiligheid

Na het behalen van een bedieningscertificaat, is het mogelijk om bij het Agentschap Telecom een ATIS-code aan te vragen. Deze code is je radioroepnaam. Alhoewel bij de recreatievaart het marifoongebruik een stuk lager ligt in vergelijking met de beroepsvaart, is het alsnog belangrijk om te weten hoe maritieme communicatie in zijn werk gaat.

Maritieme communicatie en etherdiscipline

Etherdiscipline is van belang als je maritieme communicatie gaat voeren. Ten eerste gebruik je de marifoon zoveel mogelijk voor relevante gesprekken, om zo de veiligheid op het water te waarborgen. Privégesprekken kunnen gevoerd worden, maar dan wel via kanaal 72 of 77. Probeer de ether zoveel mogelijk vrij te houden. Roep tot maximaal drie keer iemand op. Sluit alles wat je zegt af met ‘over’ en sluit een gesprek af met ‘uit’. Een oproep van een schip of blokkanaal dient altijd beantwoord te worden, waarbij zo compleet mogelijk de vragen beantwoord moeten worden. Anders komt de veiligheid op het water in het geding.

Op binnenwateren is uitluisteren een aanrader. Zo blijf je altijd op de hoogte van relevante info. Op binnenwateren is dit kanaal 10, op kustwateren is dit kanaal 16. Daarnaast zijn er informatiekanalen waar je bijvoorbeeld op de hoogte wordt gehouden van het weer. Alhoewel een marifoon niet verplicht is, vergroten deze communicatiemiddelen de veiligheid op het water significant. Er kan zo gecommuniceerd worden met andere schepen, en je weet tevens meer over de actuele situatie op het water. Een marifoon is daarom een aanrader om te hebben op de boot.

Reactie plaatsen