Wat zijn de voorrangsregels bij een engte? - Nuvaarbewijs.nl

Wat zijn de voorrangsregels bij een engte?

Het is een situatie waar je in de boot zomaar mee te maken kunt krijgen: wat doe je bij een engte? Als er een nauwe doorgang is waarbij twee schepen tegelijkertijd arriveren, wat zijn in dat geval de voorrangsregels? Het goede nieuws is dat hier duidelijke afspraken over zijn gemaakt. De voorrangsregels laten duidelijk zien wat je in verschillende situaties hier moet doen. Hieronder vertellen we je meer over wat een engte precies is en wat de voorrangsregels volgens het BPR zijn. 

Wat is een engte?

Het is een vraag die ons vaak gesteld wordt: wat is een engte nu precies? We spreken van een engte als je te maken krijgt met een nauwe doorvaart op het water. Op deze plaats kunnen twee schepen elkaar niet passeren. Wat voor de ene boot een engte is, is dat voor de andere boot niet. Stel dat er een doorgang is waar twee grote boten elkaar niet kunnen passeren, maar waar twee kleine boten elkaar wel kunnen passeren. In deze situatie is er alleen voor de twee grote boten sprake van een engte, aangezien de kleinere boten elkaar wel kunnen passeren zonder problemen. Een engte is dus afhankelijk van de grootte van je boot. 

Wat zijn de voorrangsregels volgens het BPR?

BPR staat voor Binnenvaart Politie Reglement. Hierin zijn allerlei regels omtrent het geven van voorrang op het water opgenomen. De voorrangsregels bij een engte kunnen in sommige situaties afwijken van de normale voorrangsregels. Misschien ben je al wel met een aantal van de standaard voorrangsregels bekend, zoals ‘groot gaat voor op klein’ of dat je boot altijd moet wijken voor een schip dat stuurboord wal houdt. Bij een engte kan hiervan afgeweken worden. Wat je precies moet doen zal ook te maken hebben met of je bij een engte met stroom of een engte zonder stroom vaart. We gaan er hieronder dieper op in.

Voorrangsregels bij een engte met stroom

Als er sprake is van een engte met stroom, is er logischerwijs een schip dat met de stroom mee vaart en een schip dat tegen de stroom in moet varen. In deze situatie moet de boot die tegen de stroom in vaart in alle gevallen voorrang geven aan het andere schip. Hierbij maakt de grootte van de boot niet uit, ook grote schepen moeten voorrang verlenen aan kleine schepen in het geval de voorrangsregels volgens het BPR van toepassing zijn. Deze regel geldt omdat het voor een tegen de stroom in varend schip gemakkelijker is om af te remmen dan voor een schip dat met de stroom mee gaat. Wellicht heb je het wel eens ervaren op het water: met de stroom mee remmen is simpelweg een stuk lastiger.

Regels bij engtes zonder stroom

Het is daarnaast mogelijk dat er in de engte geen stroom is. Dit is bijvoorbeeld het geval als de engte ontstaan is door een obstakel vanaf een specifieke kant. In deze situatie zal er altijd een schip zijn dat het obstakel aan zijn kant heeft. Dit schip dient voorrang te verlenen aan het andere schip. Hierbij gaan we uit van twee motorschepen. Varen een zeilboot en een motorboot tegelijk bij een engte aan, dan heeft de zeilboot voorrang tenzij deze boot wind tegen heeft. Arriveren twee zeilboten tegelijk bij een engte, dan gaat bakboord voor stuurboord tenzij één van de zeilboten wind tegen heeft.

Leer alles over de regels bij engtes via onze cursussen

Als je nog geen vaarbewijs hebt, kunnen we het ons best voorstellen dat het je spannend lijkt om door een engte te varen. Gelukkig zijn de voorrangsregels relatief makkelijk. Door onze cursus te volgen, weet je precies wat je in iedere situatie moet doen. Zo vaar je met meer zelfvertrouwen. Wij helpen je graag om je vaarbewijs te halen. Bij ons kun je terecht voor een videocursus vaarbewijs 1, videocursus vaarbewijs 2 of een combicursus. Daarnaast is een klassikale dag- of avondcursus een optie. Twijfel niet langer en meld je vandaag nog aan. Bekijk hieronder alvast onze video over engtes.




Reactie plaatsen